Metamorfose vroegere Bossche School naar woonhuis/kantoor

Waarom zou een architect het wagen een gemeentelijk monument van vroeger verbouwen?

Annemariken Hilberink van HilberinkBosch architecten ging de uitdaging aan. De vroegere Bossche School is door Nico van der Laan in 1956 gebouwd, waar hij vervolgens zijn woonhuis & architectenkantoor samen heeft gerealiseerd.

Ritme van zeven eenheden
De basis voor de Bossche School ligt in het Plastische Getal; de onderlinge verhoudingen bij de maatvoering van een ontwerp. Bij een rondleiding nadat de restauratie voltooid is, wijst architect Hilberink dan ook op ritme van zeven eenheden, dat Nico van der Laan ruim een halve eeuw geleden heeft toegepast bij de bouw. Zeven is ook het heilige getal uit het Oude Testament. “Wellicht geen toeval. De Bossche School had zijn oorsprong in de cursussen voor kerkelijke bouw- en restauratiekunst.”


“De bulldozer stond in wat nu de eetkamer is”


Elke ruimte heeft een specifiek doel.
De bewoners van het huis vertellen hun ervaringen: “We woonden hier in de buurt en dit kwam op ons pad.” De opdracht voor Hilberink was er een praktisch familiehuis voor vader, moeder en drie opgroeiende kinderen van te maken. Dus kwam er een tv-kamer, een speelkamer en een huiskamer. Want die herkenbare functie geeft rust aan het geheel. Zowel beneden als boven loopt er een gang centraal door het huis. Die geeft toegang tot alle ruimtes, wat volgens Hilberink ook bijdraagt tot een overzichtelijk huishouden. “Dat was voorheen wel anders. Er was zoveel geknutseld, verbouwd en bijgebouwd” Daarom was een rigoureuze aanpak nodig. “De bulldozer stond in wat nu de eetkamer is.”


“Een architect heeft kennis, inzicht en overzicht over alle beslissingen voor en tijdens de bouw. Een leek heeft alleen zijn smaak.”


Elke ruimte heeft een specifiek doel.
De bewoners van het huis vertellen hun ervaringen: “We woonden hier in de buurt en dit kwam op ons pad.” De opdracht voor Hilberink was er een praktisch familiehuis voor vader, moeder en drie opgroeiende kinderen van te maken. Dus kwam er een tv-kamer, een speelkamer en een huiskamer. Want die herkenbare functie geeft rust aan het geheel.

Zowel beneden als boven loopt er een gang centraal door het huis. Die geeft toegang tot alle ruimtes, wat volgens Hilberink ook bijdraagt tot een overzichtelijk huishouden. “Dat was voorheen wel anders. Er was zoveel geknutseld, verbouwd en bijgebouwd” Daarom was een rigoureuze aanpak nodig. “De bulldozer stond in wat nu de eetkamer is.”

Na de verbouwing
De bewoners zijn na de verbouwing van een half jaar terug in het huis gekomen en zijn zo blij met het resultaat, alle wensen zijn in vervulling gegaan. Hilberink heeft de smaak van de opdrachtgevers herkend en gecombineerd met haar kennis van de maatvoering van de Bossche School. Dat resulteerde in de nieuwe deuren waar het oude glas-in-lood is verwerkt. Ook de servieskast in de woonkeuken, ontworpen door Jan Venrooy, heeft dezelfde look van glas en staal als de raamkozijnen aan de tegenoverliggende wand.

De gekozenbaksteen en de diepliggende voegen onderscheiden de nieuwbouw duidelijk van het origineel. De aanbouw van de garage is gerealiseerd met een kantoor annex biljartkamer, met een intiem balkon dat direct uitkijkt op de twee monumentale rode beuken in de tuin. De bewoners hadden het geluk dat de tuinarchitect die in 1963 de tuin ontwierp opnieuw de huidige tuin, met de eye catcher vijver had ontworpen.

“Hoe meer we weten van de Bossche School, hoe meer we het gaan waarderen. Het is een warme stijl, die ons omarmt.” Architect: “Hier zou ik zelf ook kunnen wonen.”

 

Fotografie: Rene van der Hulst, René de Wit

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: