Gloednieuwe loft met rijke geschiedenis

Oude verbandfabriek wordt adembenemend appartementencomplex

In Amsterdam-Oost nabij de Weesperzijde staat een wel heel bijzonder pand. Van buiten een historisch pand, waar handelsonderneming Untermöhlen & Co vanaf 1896 verbanden produceerde. Vanbinnen straalt het een en al luxe uit. Architect Julien Kummer kreeg de opdracht om in prachtige gebouw een aantal luxueuze lofts te bouwen.

The Art of Living kijkt binnen in één van de prachtige appartementen. Julien Kummer vervulde samen met lichtarchitect Spot On en installatiebedrijf Gebr. De Rooij de wensen van de bewoner.

Authentieke elementen
De houten gebinten tegen de gevel aan de voorzijde zijn nog authentiek en volledig opgeschuurd en gelakt. Aan diezelfde voorgevel zijn extra grote dakramen geplaatst, waardoor er niet alleen veel licht in de woning valt, maar ook een prachtig zicht ontstaat over het centrum van Amsterdam. Vlak onder deze grote ramen staat een oude, stalen Italiaanse radiator die opnieuw is geborsteld, waardoor het bijna als kunstobject kan worden beschouwd.

De keuken is op maat gemaakt door PresieZ. De Viking oven werd geleverd door Denardi.


“Als gevolg van de indeling is er een heerlijk ‘open space’ gevoel”


Verschillende niveaus
Door te spelen met de royale ruimte van de woning en door allerlei slimme architectonische oplossingen toe te passen, zijn diverse kamers op verschillende niveaus ontstaan met daarbij zelfs een dakterras. Een soort split level plus, zou je kunnen zeggen. Ook is er vanuit elke ruimte contact met buiten en vanaf het balkon aan de achterzijde is er zelfs uitzicht op een onder architectuur aangelegde, gezamenlijke binnentuin. Als gevolg van die indeling is er enerzijds het heerlijke ‘open space’ gevoel en anderzijds de intimiteit die je nodig hebt bij zoveel kubieke meters.

De strakke gietvloer in het appartement is gerealiseerd door Van Hollandse Bodem.

Bamboe
Door de gehele woning is veel gebruik gemaakt van bamboe; een persoonlijke voorkeur van de bewoner. De in het oog springende trap, de praktische schuifdeuren, de opbergkasten, de grote keuken met eiland (volledig op maat ontworpen en geplaatst door Presiez) alsook het zwevende bordes van de hoger gelegen zitruimte, zijn allemaal met deze speciale houtsoort bekleed. De kleur en het patroon van het bamboe steekt fraai af tegen de wit gestucte wanden en de zo rustig ogende gietvloer door Van Hollandse Bodem BV uit Gorinchem.

Bijzondere eettafel
In de eethoek staat een opvallende tafel met een bijzonder tafelblad. Dit blad komt namelijk van een boom uit een park in Parijs en is door een restaurateur van het Rijksmuseum bewerkt tot eettafel. Deze restaurateur heeft tevens het onderstel ontworpen en vervaardigd. Het is geïnspireerd op de bekende Japanse papiervouwkunst origami.


“Het tafelblad komt van een boom uit een park in Parijs en is bewerkt tot eettafel”


Filiaal 4 heeft de badkamer en de designradiator gerealiseerd.

’t Gooisch Vloerenhuys heeft de indrukwekkende bamboe trappen en de vloer van Bambusa gelegd. Ook schuifdeuren, opbergkasten, het keukeneiland en het zwevende bordes zijn van bamboe.

Ultieme ontspanning
De mastersuite is door het niveauverschil letterlijk opgesplitst in een slaapkamer, een kleedkamer en een badkamer (door Filiaal 4). En voor de ultieme ontspanning kan binnenkort gebruik worden gemaakt van het nog hoger liggende dakterras aan de achterzijde van de woning.

In de loft is audioapparatuur van Bowers & Wilkins aangesloten en de tv van Panasonic is vakkundig onder een zwevend bamboe plateau weggewerkt. Deze komt omhoog door slechts één druk op de afstandsbediening.

De Panasonic televisie komt met een druk op de knop omhoog uit het plateau. De firma Krijtenberg Sound & Vision installeerde naast deze televisie, ook de Bowers & Wilkins speakers.

Plezierig proces
“Deze woning is juist door z’n vele niveaus en verrassingen een zeer aantrekkelijke loft geworden op een dito locatie. Dat mooie resultaat is echt wel toe te dichten aan de architect. Ik heb het hele proces met hem als zeer plezierig ervaren en hoewel ik op dit moment geen andere ambities in die richting heb, zou ik het zó weer doen”, aldus de bewoner.

 

Fotografie: Jurrit van der Waal

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: