Arrow
Arrow
Slider

Herstel 19e -eeuwse woning

Eigentijds gecombineerd met oude elementen

Sommige woningen worden zo vaak verbouwd en in zoveel verschillende stijlen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit deed zich voor in Rotterdam, waar het de taak was aan Grassodenridder architecten om een woning uit de 19e eeuw terug te brengen tot één geheel.

Architect Stefan Grasso vertelt: “Het was ruimtelijk gezien niet meer één geheel. Daarnaast moest de fundering onder de woning hersteld worden. We hebben samen met de bewoners de keuze gemaakt om er tegelijk met het funderingsherstel een ruime kelder bij te maken. Verder hebben we gekeken hoe we de rest van de woning ruimtelijker konden maken. We hebben onder meer het woongedeelte en de keuken aangepakt.”

Direct contact met de keuken
De afgesloten keuken werd onderdeel gemaakt van de hele woonruimte. “De oude parketvloer die al in de ruimte lag, was hartstikke mooi”, vertelt Stefan verder. “We hebben daarop een andere vloer aangesloten met dezelfde look.” D2 Projectparket heeft het uitgebreid met hetzelfde materiaal, maar in een ander verband. Het keukeneiland is op een strook parket met blokverband komen te staan, wat tevens de entreezone vormt voor de woonruimte. De dichte deur die daar zat werd vervangen door een transparante pui die er origineel ook in heeft gezeten. Wanneer je binnenkomt ontstaat er een direct contact met de keuken.


“Als iets oud is en kwaliteit heeft, dan kun je dat best herstellen”


Niet met de botte bijl
Architect Ferry den Ridder: “Aan dit project zie je dat het niet de bedoeling is om met de botte bijl door een oud pand te gaan. Als iets oud is en kwaliteit heeft, dan kun je dat best herstellen. We hadden er ook een strakke pui in kunnen zetten, maar dit hoorde bij het huis.” Toch werd een eigentijdse vormgeving gecombineerd met de oude elementen. Zo zie je het eikenhout van de vloer terugkomen in de grepen van de keuken. Het blad is van een ander natuurlijk, maar modern materiaal: beton.


“De master bedroom werd helemaal opnieuw ontworpen waarbij een aantal ruimtes samengetrokken werden”


Master bedroom
Een andere belangrijke opgave in deze woning was de master bedroom. Deze werd helemaal opnieuw ontworpen waarbij een aantal ruimtes samengetrokken werden. Het uitzicht is ontzettend mooi, maar daar konden de bewoners nauwelijks van genieten door de kleine ramen die er in de wanden zaten. Die werden vergroot met stalen buitenkozijnen van MHB. De renovatie is gerealiseerd door aannemersbedrijf Batenburg.

In de nieuwe master bedroom staan het bad, de wastafels en de douche als losse meubels in de open ruimte. Het maatwerk is door interieurbouwer Verschuren gemaakt van Desktop en corian, afkomstig van DuPont Corian. Stefan: “Boven de dubbele wasbak hangt een grote spiegel, die het geheel nog ruimtelijker maakt. Een walk in closet met een bankje en een weggewerkte strijkplank maakt het geheel af.”

 

Fotografie: Grassodenridder

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: