Denoldervleugels heeft deze prachtige villa ontworpen.

Karakteristiek oud en kleurrijk eigentijds

De renovatie van een monumentaal appartement in hartje Amsterdam

Zonnehoek is een monumentaal appartementencomplex in hartje Amsterdam, ontworpen door Philip Anne Warners. In 2016, ruim een eeuw nadat het gebouwd werd, kreeg architectenbureau DENOLDERVLEUGELS de opdracht om één van de appartementen te renoveren. Het werd een bijzonder project, met een rijke combinatie van karakteristiek oud en kleurrijk eigentijds.

Je zou het niet zeggen als je het gerenoveerde appartement ziet, maar tot voor kort was dit een praktijkruimte voor fysiotherapie. Nu is het geheel veranderd in een aantrekkelijk appartement waar het heerlijk wonen is. Ruim, functioneel en met een zichtbare historie. Uitgangspunt in het ontwerp was het oude lichthof. Toen hier nog een fysiotherapeut werkzaam was, was dit de ontvangstruimte met een daklicht waar je niet doorheen kon kijken. Bij de renovatie is een nieuw, glazen dak geplaatst, waardoor het daglicht nu midden in het appartement valt. De heldere, karakteristieke structuur van het pand is in ere gelaten. Monumentale halletjes verbinden de diverse ruimten. “Florentijn Vleugels heeft een heel goed gevoel voor ruimtelijke indeling en een scherp oog voor het lijnenspel en de symmetrie”, vertelt de bewoonster.

De woonkeuken, in het oude lichthof, is het kloppende hart van de woning. Het grote kookeiland met open haard nodigt uit tot etentjes en feesten. Het marmeren blad van de maatwerk keuken combineert mooi met de kasten van zwarte pianolak met kwaststreep. “We hebben steeds gezocht naar een ambachtelijke look and feel, passend bij het oude karakter van het monument”, zo verklaart Vleugels deze keuze.


“We hebben steeds gezocht naar een ambachtelijke look and feel, passend bij het oude karakter van het monument”


Bouwbedrijf van Rijn was de aannemer tijdens dit gehele traject.

Co van der Horst is verantwoordelijk voor de stoffering in dit luxe appartement.

De luxe woning is verdeeld in aparte ruimtes die verbonden zijn door exclusieve deuren.

Warme kleuren
Centraal thema in het kleurrijke palet van afwerking en aankleding zijn geometrische patronen. Die zijn terug te vinden in de verlichting, het behang en de stoffering. Het kleurthema is warm, waarbij krachtige kleurtonen niet worden geschuwd. De achterkamer is petrolblauw en kent een mooie afwisseling met zachtere kleurtonen als goud, vaalblauw en groen. Het interieur voelt warm, rijk en sfeervol. Geometrie en sfeer komen ook tot uiting in het lichtplan, bedoeld voor het optimaal uitlichten van interieurelementen, kunstwerken en de karakteristieke delen van het gebouw.

De masterbedroom is zeer sfeervol ingericht.

De exclusieve stalen deuren scheiden de keuken en de woonkamer van elkaar.

 

Het interieur is afgewerkt met grote openslaande deuren die een weg bieden naar het terras.

Speels en spannend
Het appartement kent een duidelijke scheiding tussen oud en nieuw. Vleugels: “Juist het contrast met de oude afwerking maakt het interieur speels en spannend.” Het donkere parket in gerookt eiken is nieuw maar lijkt oud door de duidelijk aanwezige houtstructuur. De badkamers zijn volledig nieuw en modern ingericht. Er is gekozen voor een zandkleurige Kerlitetegel met de rijke uitstraling van travertin. De Refintegels in de toiletten zijn juist heel donker gehouden. Naast een verrassend effect zorgt dit voor een beschermend cocongevoel bij de overgang van openbare naar sanitaire ruimte.

De tuin is een unieke rustplek van dit appartement midden in de stad. Er is een moderne atelierruimte gebouwd, voorzien van grote glazen puien waar vanuit het noorden licht naar binnen valt. Het zijn ideale omstandigheden voor het maken van kunstwerken, een dagelijkse bezigheid van de bewoonster: “Het is er zo stil dat je de vogels hoort fluiten, je vergeet even dat je midden in Amsterdam bent. Ik kan me geen fijnere werkplek voorstellen.”


“Je vergeet even dat je midden in Amsterdam bent”


 

Fotografie: Michael van Oosten

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 15 | jun | 2017 |

Tags: , , , ,