The art of living, Exclusief wonen, THIJSSEN DESIGN, Aerts-Lighting, Designmeubelen, Interieur, Exclusieve stoelen. Design verlichting

De keuken als verbindende factor

Thijssen Design creëert ruimte bij verbouwing in Zuid-Holland

Voor een uitdagend interieurproject, reisde Susanne Thijssen van Thijssen Design af naar Zuid-Holland. In opdracht van Olthaar Ontwerpen en samen met het bouwteam van hoofdaannemer Jobo de Bouwers, bouwbedrijf Verso en maatwerk-interieurbouwer Houtwerk verbouwde ze de begane grond en de kelder, waarbij de ruimtes efficiënter zijn ingericht.

Vóór de verbouwing had de woning een woonkamer, keuken en eethoek in één. Hieraan vast zat een garage, waar je inpandig kon komen en waarvanuit je tevens toegang had tot de kelder. Susanne besloot de draagmuur tussen de garage en de woning eruit te halen en alle wanden in de garage te verwijderen en de verlaagde vloer op te hogen, om de indeling gebruiksvriendelijker te maken en extra ruimte te creëren. Op de plek van de oude garage zit nu de woonkamer en wat eerst de woonkamer was, is nu de eethoek geworden. Een hele switch dus.

Susanne heeft ook de kelder onder handen genomen. Deze bevindt zich onder de nieuwe woonkamer en wordt aantrekkelijk onder de aandacht gebracht via een minimalistische glazen balustrade op de begane grond. In de kelder is vervolgens een werkkamer voor de vrouw des huizes, een gamingroom voor de kinderen en wijnopslag gesitueerd. Dankzij een daglichtspot in het plafond, komt er genoeg daglicht binnen in de kelder.


“Het kookeiland is vier meter breed, waardoor het lijkt of er een prachtige eeuwenoude liggende boom in het huis is geplaatst”


Opvallend is het grote schilderij in de eethoek van 4 x 2m. “Voorheen hing deze in de werkkamer, maar daar zag je hem bijna niet”, vertelt Susanne. “Op de plek waar nu het schilderij hangt, zat eerst een hoekraam. Die heb ik dicht laten maken. Ik heb een ander verticaal raam aan de zijkant gemaakt, zodat er toch nog lichtinval is.”

The art of living, Exclusief wonen, Olthaar Ontwerpen, Kookeiland, Exclusieve woning, Interieurdesign

Dineren met groot gezelschap
Het meubilair in de woning is onveranderd gebleven. Wel heeft Susanne een witte kastenwand achter de bank in de zithoek gemaakt, waarin het hele verwarmingssysteem is verwerkt. Het is geïsoleerd, zodat je er geen water doorheen hoort lopen. Ook de haard zat al in de woning, maar omdat de eethoek en woonkamer zijn omgewisseld, kunnen de bewoners nu bij de haard dineren. De eettafel is in de lengte uit te klappen, waardoor er ruim twintig mensen aan kunnen zitten. Regelmatig organiseren de bewoners daarom ook dinnerparties, waar de man des huizes voor kookt. De nieuwe ruimtes worden dus goed benut.

The art of living, Exclusief wonen, Velux, Exclusieve meubelen, Schilderij, Tegelvloer


De kastenwand is geïsoleerd, zodat je er geen water doorheen hoort lopen


Prominente keuken
De verbindende factor tussen de woonkamer en de eetkameer is de nieuwe maatwerk keuken, die Susanne zelf heeft ontworpen. Houtwerk uit Delft heeft deze gerealiseerd. Voor de kasten en het kookeiland is massief iepenhout gebruikt. Susanne vertelt: “De nerf van het hout hebben we in de breedte laten lopen. Het kookeiland is vier meter breed, waardoor het lijkt of er een prachtige eeuwenoude liggende boom in het huis is geplaatst. Het blad er bovenop is van hardsteen. De man des huizes kookt graag, om zijn dagelijkse intense bezigheden op het werk ‘s avonds achter zich te kunnen laten. Vandaar dat de keuken zo’n prominente plek in de woning heeft gekregen, waarbij het mogelijk is vanuit de keuken met iedereen in huis te blijven communiceren.

De vloer die er al lag is doorgetrokken. Het heeft nu een L-vorm die een stukje de hoek om gaat. In de schuine kap, die bijna tot en met de grond komt, zijn twee dakramen geplaatst voor extra lichtinval.

Fotografie: Muriel Schouten

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 22 | nov | 2017 |

Tags: , , , , , ,