Klassiek herenhuis | Kees Marcelis

Klassiek herenhuis voorbereid op toekomst | Kees Marcelis

De villa werd totaal gerenoveerd met respect voor het verleden

Interieurdesigner Kees Marcelis hielp mee met de herontwikkeling van een klassiek herenhuis. Met respect voor het verleden en oorspronkelijke bouwstijl werd de villa opnieuw ingedeeld en totaal gerenoveerd. Luxueus, modern, van alle gemakken voorzien, maar vooral ook passend bij de bewoners en het familieleven.

Het stijlvolle, klassieke herenhuis uit begin 1900 heeft een prachtige ligging. Gedateerd interieur, onpraktisch in routing en ruimte, maar met potentiële allure. De opdrachtgevers hadden behoefte aan eigentijdser wonen. Marcelis zag direct mogelijkheden en gaf de villa nieuw leven, passend bij de familie en hun levensfase.

Evenwicht

Belangrijkste uitdaging was volgens Marcelis: hoe het exterieur vertalen naar het interieur? De ontwerper ging rigoureus aan de slag met een nieuwe indeling, waarin een aantal muren werden doorgebroken. De villa werd ‘gestript’, maar met respect voor de oorspronkelijke bouwstijl. Vervolgens ontstond er een enorm proces waarin aan verschillende eisen moest worden voldaan zoals comfort, energievoorzieningen, domotica, bouwtechnische mogelijkheden, afmetingen, materiaalkeuze en esthetiek. Marcelis: “Een goed interieur heeft alleen een kans van slagen als tussen al deze factoren een evenwicht wordt bereikt. En dat is gelukt.”

Woonkamer, haard, Jansen Haarden & Kachels, zithoek, living, Keijser & Co, klassiek herenhuis, Kees Marcelis

Een echte eye-catcher in de living is de zithoek geleverd door Keijser & Co en de op maat gemaakte openhaard van Jansen Haarden & Kachels.


“De villa werd ‘gestript’, maar met respect voor de oorspronkelijke bouwstijl”


Eetkamer, eettafel, houten vloer, Europa Parket, klassiek herenhuis, Kees Marcelis

De houten vloeren werden geleverd en aangelegd door Europa Parket.

Keuken, maatwerk, inbouwkasten, kookeiland, kastenwand, Willemsen Interieurbouw, klassiek herenhuis, Kees Marcelis

Keuken, maatwerk, inbouwkasten, kookeiland, kastenwand, Willemsen Interieurbouw, klassiek herenhuis, Kees Marcelis

Openheid
De ‘openheid’ van het ontwerp werd vergroot door een raam uit te breiden en een extra raam te plaatsen. De indeling van de woning is in evenwicht en wordt benadrukt door het kenmerkende ‘lijnenspel’ van Marcelis dat consequent over de gehele lengte van de woning loopt en is doorgetrokken naar tuin, terras en buitenzwembad. Resultaat is een gebalanceerd huis dat rust creëert.

Klassiek & helder
De dialoog tussen modern, eigentijds en strak enerzijds en ‘warm en behaaglijk’ anderzijds, is ook in de materialisatie van de woning terug te vinden. Enerzijds is bewust gekozen voor klassieke materialen, anderzijds is de keuze gemaakt voor een heldere en frisse kleurstelling met veel aandacht voor verlichting. De nieuwe maatwerkkeuken werd op een andere plek in het huis gesitueerd en loopt uit op een veranda. Uiteraard is het complete huis voorzien van maatwerkkasten en meubilair. Dat geldt ook voor de keuken, die voorzien is van alle gemakken en apparatuur, geheel weggewerkt in op maat gemaakt kasten en ombouwsystemen.


“Wat Marcelis het mooiste vindt, is de open combinatie van de badkamer, master bedroom en kleedkamer”


Sanitair, Intercodam, inloopdouche, domotica, televisiescherm, klassiek herenhuis, Kees Marcelis

Compleet nieuwe indeling
Wat Marcelis misschien nog wel het mooiste aan het huis vindt, is de open combinatie van de badkamer, master bedroom en kleedkamer. Hier kreeg hij de kans om een compleet nieuwe indeling te maken. Ook het zicht vanuit deze ruimtes op de monumentale klassieke trappartij die zich centraal in het huis bevindt, behoort volgens de ontwerper tot de hoogtepunten van het huis.

Slaapkamer, master bedroom, nieuwe indeling, kastenwand, maatwerk, klassiek herenhuis, Kees Marcelis

Synergie
Het project toont waar Marcelis sterk in is: het lijkt of er geruisloos een modern interieur is geschoven in zeer zichtbare en gerespecteerde oudbouw. “Het welslagen van het project heeft te maken met de synergie die er heerste tussen de verschillende betrokken partijen, maar niet in de laatste plaats ook met de rol die het echtpaar zelf speelde bij de totstandkoming”, aldus Marcelis. “Vanaf de allereerste schets en overpeinzing tot de uiteindelijke oplevering zijn ze intensief betrokken geweest. Bovendien is er geen enkele concessie gedaan en hebben ze tot in het kleinste detail vastgehouden aan de visie en oorspronkelijke ideeën.”

Zwembad, wellness, buitenzwembad, houten wand, afscheiding, klassiek herenhuis, Kees Marcelis

 

Tekst: Jens de Jongh
Fotografie: Dré Wouters

 

Meer projecten van Kees Marcelis bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!