Bob Manders heeft de prachtige architectuur van deze villa gerealiseerd.

Van klassiek winkelpand tot hedendaagse dorpsvilla

Industrieel, stoer en met een bepaalde verfijndheid

Een sfeervolle, hedendaagse dorpsvilla met karakter, gelegen aan een gezellig drukke winkelstraat in een knus Brabants dorp. Zo laat zich het recent opgeleverde project van Bob Manders Architecture het beste omschrijven. De bewoners en tevens opdrachtgevers besloten om hun eigen zaak te verkopen en te betrekken bij hun huis. Het klassieke pand werd verbouwd tot hun droomhuis.

De keuze voor architect Bob Manders was snel gemaakt: “Hij begreep onze vraag direct en vertaalde die in een ontwerp dat naadloos aansloot op onze woonwensen.” Bob stelde voor om de gehele buitenkant van het pand te vernieuwen, op de voorgevel na. Deze had jarenlang dienstgedaan als etalage en vormde hiermee een mooi aandenken aan de liefde en inspanning die de bewoners al die tijd in hun zaak hadden gestoken. Daarnaast werd ook de klassieke wenteltrap behouden, een prachtig element in de verder compleet gemoderniseerde woning.

“Het belangrijkste voor mij is de vraag wat klanten zoeken in hun woning. Dat vormt voor mij altijd het startpunt”, vertelt Bob over het ontwerpproces. “In dit geval hadden de bewoners een grote voorkeur voor een woning met een industriële, stoere uitstraling, waarbij een bepaalde verfijndheid terugkomt. Ik heb vervolgens gekeken hoe ik beide elementen zo kon verwerken dat zij elkaar op een mooie manier versterken.”


“Het belangrijkste voor mij is de vraag wat klanten zoeken in hun woning.”


Jacco Maris Design heeft de exclusieve verlichting in de woonkamer ontworpen.

De exclusieve keuken is gemaakt door Culimaat.

De heetwaterkraan in de Culimaat keuken komt van Quooker

Complete beleving van ruimte
Bob besteedde bijzondere aandacht aan het aantal leefplekken, de functionaliteit ervan, maar ook de wens om goed daglicht te hebben. “De complete beleving van ruimte is vaak het eerste wat ik verder uitdiep in een ontwerp. Hierbij houd ik altijd rekening met de natuurlijke omgeving.” In dit geval gaf de grootte van de monumentale bomen in de achtertuin aanleiding tot een woonkamer met hoog plafond en een groot aantal hoge raampartijen. Hierdoor kunnen de bomen over de gehele hoogte bewonderd worden en is er een mooie uitkijk over de plantrijke tuin.

De designverlichting van Jacco Maris Design staat mooi bij het interieur van RAW.

Victor Roosen Bijzondere Tuinen heeft het volledige tuinontwerp gerealiseerd.

Samenwerking met Culimaat
Vanuit de imposante keuken overzien de bewoners de totale ruimte. Bob: “Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Twan Swanenberg van Culimaat High End Kitchens. Er is inmiddels een partnerschap ontstaan waarin we aan één woord genoeg hebben.” Swanenberg: “We hebben extra aandacht besteed aan de detaillering van de keuken. Dat zie je onder meer terug in de manier waarop we de achterwand hebben doorgetrokken in het werkblad en de hoogwaardige lakafwerking. De materiaal- en kleurkeuze is uit de samenwerking en in nauw overleg met de bewoners ontstaan. Zo hebben we gekozen voor een natuurstenen werkblad. We zijn bijzonder trots op het resultaat.” De keuken loopt naar achteren toe over in een zes meter hoge woonkamer, die via grote glazen deuren in verbinding staat met een terraskamer. Aan de voorkant loopt de keuken over in een ruime eethoek. Nog altijd biedt deze ruimte, dankzij de originele voorgevel, een fraai uitzicht over de gezellige dorpsstraat en kerktoren.


“We zijn Bob enorm dankbaar voor het ultieme woongenot dat hij ons heeft gegeven”


Bovenetage
Op de bovenverdieping bevindt zich een grote bibliotheek. Deze staat in open verbinding met de woonkamer op de begane grond, waardoor er een natuurlijk contact tussen de twee verdiepingen is. Verder is er op de bovenetage een ruime slaapkamer, met aansluitend een ruime dressoir en een grote wellness badkamer met vrijstaand bad en inloopdouche. De bewoners zijn enorm blij met het eindresultaat: “Het werken met Bob was erg prettig. Hij luisterde goed naar onze ideeën en heeft deze perfect verwerkt en aangevuld met eigen inzichten. We hebben het hele proces ervaren als één groot, mooi avontuur. We zijn Bob enorm dankbaar voor het ultieme woongenot dat hij ons heeft gegeven met deze prachtige dorpsvilla.”

Fotografie: Dré Wouters

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 15 | sep | 2017 |

Tags: , , , ,