Unieke stijl siert Brabants platteland

 Combinatie van uiteenlopende stijlen overtreft noodzaak aan accessoires

Midden in een vredige, landelijke omgeving valt het oog direct op een unieke verschijning. Een landelijke woning waarbij verschillende stijlen en materialen tot een uitgesproken maar kloppend geheel zijn gevormd. Het is een eigen ontwerp van de bewoners, dat ze samen met vriend en buurtarchitect Eric Bouman hebben gerealiseerd.

Dat architect Eric een voorkeur heeft voor het plaatsen van een rieten dak werd tijdens de rit door de buurt al duidelijk. Maar niet alleen het rieten dak, vakkundig geplaatst door Den Hartog Riet uit Leerdam, zorgt voor een landelijke uitstraling. Ook de Western Red Cedar houten gevelbekleding draagt hieraan bij. Het hout verkleurt in de loop der jaren, maar er staat vijftig jaar garantie op en het behoeft geen onderhoud. Er is gekozen voor een handgekloofde bedekking, wat een speels effect geeft.

Leisteen
Inspirerende uitstapjes naar Salt Lake City zorgden uiteindelijk voor de realisatie van de toepasselijke onderbreking in de gevelbekleding: “De leistenen schoorstenen zie je veel in Salt Lake City. Wij vinden dat het de gevelbekleding op een mooie manier ‘breekt’, en het verbergt leidingen die je anders zou zien. Een win-win situatie!”, aldus de bewoners. 


“Ik kan vanuit de keuken genieten van onze vrije tuin”


De Fractions in ‘kiepstand’, een van de mogelijkheden van de raamdecoratie

Open keuken
Dankzij de schuifdeuren van Schüco en deurhorren van Unilux krijgt de in het oog springende keuken een volledig open karakter. “De horren passen hier perfect; ze bieden bescherming maar het uitzicht wordt niet belemmerd. Zo kan ik vanuit hier mijn paarden zien grazen en ook van binnenuit genieten van onze vrije tuin”, vertelt de bewoonster. De lampen zorgen voor een meer industriële stijl in de ‘natuurlijke’ en Amerikaanse sfeer die hier heerst.

Fractions
Ook de strakke Fractions van Unilux hebben een belangrijk aandeel in het interieur én exterieur van deze woning. “Het is echt een aanwinst in de totale uitstraling van de woning. Het zorgt voor een mooie lichtinval en ze kunnen makkelijk worden opengeklapt. Het mooie van de Fractions is dat wij onze ramen op de ‘kiepstand’ kunnen zetten en compleet open zonder dat deze raamdecoratie in de weg zit. Dit is iets unieks dat wij niet eerder hebben gezien bij andere raamdecoratie. En ook aan de buitenzijde is het een strak element dat ‘het natuurlijke’ onderbreekt.” De Fractions van Unilux zijn toegepast in de keuken, woonkamer, hal en slaapkamer.

Robert van Loosbroek, Salesmanager bij Unilux, legt uit: “Ze zijn lichtdicht, ogen modern en bestaan uit ultradunne platen waardoor ze geen stof vangen. Verder zijn ze leverbaar in alle RAL-kleuren en vormt het een duidelijk geheel met het kozijn door de perfecte afwerking.” Toch zijn dat niet de allerbelangrijkste redenen volgens Robert om Fractions te plaatsen: “De zon valt via de Fractions op een bijzondere manier binnen en dat geeft echt een prachtig effect! Naar mijn idee een vooruitstrevend product.”


“De zon valt via de Fractions op een bijzondere manier binnen en dat geeft echt een prachtig effect!”


Stalen trap en Fractions zorgen voor een strak geheel.

Moderne uitstraling
De stalen trap van Bis Blijenberg Industrial Systems zorgt voor een meer moderne uitstraling. Een perfecte toevoeging in deze ruimte! Het decor in de hal wordt opnieuw gevormd door de lichtinval via de Fractions. Het effect is naar eigen wens aan te passen waardoor ermee kan worden gespeeld. Eenmaal boven valt de carrousel kledingkast op, ook gerealiseerd door Bis. “We wisten niet goed hoe deze ruimte te vullen. Bis realiseerde deze unieke oplossing die de ruimte op creatieve wijze vult.”

De ronde kledingkast van Bis als creatieve invulling

Natuurlijke materialen
Op de bovenverdieping komen de natuurlijke materialen in volle glorie terug. Houten platen bekleden het schuin aflopende dak aan de binnenzijde. Het houten geraamte past niet alleen goed bij de donkere Fractions, maar ook bij de blauwkleurige muur op de slaapkamer die gemaakt is van klei. “Elk materiaal, of het nou hout, aluminium of klei is, past uiteindelijk toch bij elkaar.” De vloer van de bovenverdieping, Desso Airmaster, zorgt voor een zuiverend effect: “De fijnstof die erop dwarrelt wordt door dit tapijt veel beter vastgehouden dan door reguliere vloerbedekking. Voor ons een fijn idee.”

Excentriek
Dat er is gekozen voor bijzondere combinaties moge duidelijk zijn. De excentrieke materialen vormen een gepast geheel waarin ieder element een belangrijk aandeel heeft. Het geheel van natuurlijke materialen afgewisseld met strakke accenten, zorgt voor een interessante woning waarbij de basiselementen de aandacht trekken.

 

Fotografie: Dré Wouters

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Rieten dak, Den Hartog Riet
    Leerdam | www.hartogriet.nl
  • Timmerwerk, Jaap Bouman Bouw- en Timmerbedrijf
    Wijk en Aalburg | Tel.: 0416 695 477

 


error: Content is protected !!