Van monumentaal pand tot modern kantoorgebouw

“We laten zien dat we trots zijn op waar we zitten”

Het is een pand met geschiedenis. Een monumentaal pand dat door interieurarchitect Marco Daverveld grondig onder handen werd genomen. Zowel vanbinnen als van buiten werd het oude gebouw in ere hersteld, zodat klassiek en modern samen konden komen. Het is rond 1880 gebouwd als woonhuis, later heeft er een huisartsenpraktijk, een bank en een makelaarskantoor ingezeten en nu fungeert het opgeknapte pand als kantoorgebouw.

“Voordat het verbouwd werd, was er weinig bouwhistorische waarde over, behalve de trap en de structuur van het pand. We mochten binnen best veel doen daardoor. Het heeft nu een klassiekere uitstraling dan toen we begonnen”, verteld Marco Daverveld. Ondanks de toestand van het gebouw, koos de huidige eigenaar ervoor om het te kopen. De sfeervolle locatie dicht bij het centrum en het centraal station gaf de doorslag. “De ligging is ideaal. Tegenwoordig is het zelfs ons hoofdpand.”

Blinde muur
Er werd acht maanden intensief verbouwd. Het hele gebouw werd gestript en de vloer werd eruit gehaald tot op het zand. In de loop der jaren hadden de gebruikers veel aan het gebouw veranderd en niet altijd ten goede, vindt Marco. “Het is gebouwd als woonhuis en als tweekapper. Later is de linker woning is gesloopt. Daarom zie je een grijze zijgevel. Er was gepoogd om deze gevel toch onderdeel te laten zijn van het pand door ramen te plaatsen. Het zag er niet uit.” Daarom besloot hij om te laten zien dat er een pand vanaf is gehaald in het verleden, door er weer een blinde muur van te maken.


“Door gebruik te maken van moderne technieken en accenten ontstaat er een balans” 


Kantoorgebouw, Monumentaal Pand, The Art of Living, Exclusief wonen, Luxe, Wooninspiratie

Authentiek met moderne accenten
De achtergevel was in de loop der jaren ook steeds veranderd. Witte verf werd door het bouwteam verwijderd en het voegwerk werd vernieuwd, zodat het metselwerk er nu weer hetzelfde uitziet. De jaren ’60 erker aan de voorzijde werd verwijderd en de raampartijen werden in originele staat teruggebracht. Het dubbele glas werd vervangen door monumentenglas in een enkele uitvoering door Schoonenberg Glazenier. Dat heeft nog steeds een hoge isolatiewaarde, maar dan wel met een authentieke uitstraling. De nieuwe kozijnen, ramen en deuren zijn afkomstig van G. Hermes Machinale Houtbewerking.

Voor de tegelvloer kwamen een gietvloer en een parket in visgraatmotief in de plaats. “Het is een authentiek pand dat we in oude staat hebben hersteld, maar juist door gebruik te maken van moderne technieken en accenten ontstaat er een balans. Het past bij elkaar. Retro en industrieel sluiten goed aan bij klassiek.” Uitlicht zorgde ervoor dat de uitstraling extra wordt geaccentueerd door het lichtontwerp.

Altis Keukens, Exclusieve keukens, Keukeninspiratie, Luxe keukens, High-end design kitchens, The Art of Living


“Als het personeel zich thuisvoelt en met plezier naar hun werk gaat, dan straal je dat uit naar je klanten”


Lucht en licht
De trap die naar de eerste en tweede verdieping leidt, bleef behouden. Deze werd opgeschuurd en gelakt en de tussenplateaus werden vernieuwd. De trap biedt toegang tot het kantoorgedeelte, dat nu weer de oorspronkelijke structuur van het gebouw heeft. Waar voorheen een badkamer, toilet, keuken en woonkamer waren geplaatst, is nu weer een gang te vinden die via grote, openslaande deuren toegang biedt tot verschillende ruimtes. “Binnen was alles in aparte ruimtes verdeeld. We hebben er één grote ruimte van gemaakt om meer lucht en licht te krijgen”, aldus de eigenaar.

Betrokken personeel
Veel van de inrichting werd gekocht bij Satelliet Meubelen en zij gaven advies, maar de medewerkers hadden zelf ook veel creatieve ideeën. Zo zijn de kleur van het bedrijf en de afkorting van MyOnlineStore (MOS) terug te vinden in de moswand aan de muur beneden. Het mos is onderhoudsvrij, haalt vocht uit de lucht, groeit langzaam en geeft de ruimte een extra warme uitstraling.

Voor de eigenaar was het belangrijk dat het personeel bij het project betrokken werd en dat ze zich in hun kantoor thuis voelen. “Ik wil ze een goed gevoel geven. Als ze zich thuis voelen en met plezier naar hun werk gaan, dan straal je dat uit naar je klanten. We ontvangen hier bedrijven en we laten zien dat we er trots op zijn waar we zitten.”

Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 15 | okt | 2017 |

Tags: , , , ,