Arrow
Arrow
Slider

Modern, minimalistisch maatwerk

Diana Lautenbag ontwerpt verrassende villa in Friesland

Het is een ware eyecatcher geworden, deze villa in een rustige Friese wijk. Veel ruimte, licht en privacy, dat waren de belangrijkste wensen van de opdrachtgevers. Verder wilden ze het strak, modern en minimalistisch houden. Diana Lautenbag tekende een verrassend ontwerp waarin ze mooi met ruimten, diepten en hoogten speelde.

Het bouwblok is bij dit project heel bewust over de hele breedte van de kavel geplaatst. Zo sluit het de ruimte achter de woning helemaal af. Het is een mooie manier om de privacy van de bewoners te waarborgen. Dat geldt ook voor de verhoogde begane grond, die de inkijk van buiten minimaliseert en tegelijk – in combinatie met royale glaspartijen – een mooi uitzicht biedt op de slotvijver en het open veld aan de achterzijde van de woning.

Spel van licht en schaduw
Het privacyscherm aan de voorgevel is op maat gemaakt en geeft de woning een heel eigen karakter. Het matte stucwerk (verzorgd door Perdok uit Assen) contrasteert fraai met het glanzende, gevouwen scherm. Ook de tegenstelling tussen de lichtgrijze gevel en de zwarte ‘plint’ van het pand springt in het oog. De muren die niet gestuukt zijn, kregen een gevelbekleding van Eternit, een vezelcementplaat die niet uitzet bij warmte en die weinig onderhoud vraagt.

Aan het eind van de dag valt de zon bij het privacyscherm naar binnen, wat een heel mooi lichteffect geeft. Omdat het scherm gevouwen is, brengt het bovendien meer diepte in de gevel. Met de zon die eromheen draait, geeft dat een steeds veranderend spel van licht en schaduw.

Lautenbag Architectuur heeft deze prachtige villa ontworpen.


Omdat het scherm gevouwen is, brengt het bovendien meer diepte in de gevel


De hal is voorzien van een moderne en donkere tegelvloer.

 

Keuken
De ruimte waar de bewoners de meeste tijd doorbrengen is de keuken, in wit, grijs en zwart met een dubbeldeurse Amerikaanse koelkast uitgevoerd in rvs. Bij mooi weer gaat de grote schuifpui open. Via een houten trap, geleverd door Douma’s Trappenfabricage, zijn de slaapvertrekken te bereiken, waar de lichtinval ’s ochtends geweldig is volgens de bewoners.

Nieuwenhuis Keukens is verantwoordelijk voor de moderne witte keuken.


Op de begane grond lopen de ruimten visueel in elkaar over


Het kookeiland is voorzien van een strak keukenblad.

Indrukkende taatsdeuren
De grijze gietvloer op de begane grond, van Ode aan de vloer, is een praktische oplossing, omdat het materiaal licht elastisch is, niet gauw beschadigt en eenvoudig schoon te houden is. Een royale Storax-mat in de entree, die verdiept in de afwerkvloer is gelegd, voorkomt dat mensen steentjes mee naar binnen lopen. Op de begane grond lopen de ruimten visueel in elkaar over, doordat gebruikgemaakt is van taatsdeuren uit één groot stuk glas (geleverd door Balink Glas & Aluminium). Zo kijk je vanuit de hal helemaal naar de woonkamer achterin en naar de naastgelegen bibliotheek.

De villa is overal voorzien voor prachtige designverlichting.

De masterbedroom heeft een grote glazen wand die zorgt voor ruimte en lichtinval.

Energiezuinig
Dankzij grondwarmtepompen, geleverd door Totaalenergieconcept, hebben de vertrekken in huis een behaaglijke temperatuur. Omdat de woning veel glas heeft, zijn een goede isolatie en zonwering van groot belang. In de tuin, aan de oostkant, is een groot overstek gemaakt om schaduw te creëren. Aan de zuidkant houdt een lamellenluifel het directe zonlicht weg.

Leve de lokale leverancier
Een gebouw moet waarde toevoegen aan zijn omgeving, vindt Lautenbag. “Dit betekent dat onze ontwerpen in hun omgeving moeten passen, maar ook dat we graag werken met lokale ondernemers.” Zo komen de aannemer (De Bouwhorst), de keukenleverancier (Nieuwenhuis Keukens), de installateur (Installatiebedrijf Hoekstra) en de leverancier van de taatsdeuren (Balink Glas & Aluminium) allemaal uit Heerenveen. Ook omliggende gemeenten zijn goed vertegenwoordigd in het bouwteam.

Architectendingetje
Wanneer we Lautenbag vragen waar zij trots op is, refereert ze aan wat ze lachend een ‘architectendingetje’ noemt: “Ik ben er trots op dat het glas helemaal tot aan de dakrand komt. In het ontwerp had ik dat zo bedacht, maar het lukt niet elke aannemer om zoiets dan ook te realiseren.”

 

Fotografie: Jaro van Meerten

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 02 | nov | 2017 |

Tags: , , , , , ,