Arrow
Arrow
Slider

Authentieke boerderij met moderne technieken

Van monumentaal tot modern met Spanjers Architect

Spanjers Architect herbouwde een authentieke langgevelboerderij in oude stijl. Een groot deel werd nieuwbouw, maar veel elementen van de oude boerderij, zoals de originele voorgevel, zijn nog terug te zien in de woning. Het verbouwde pand pronkt nu naast andere monumentale boerderijen in de straat. De stijl van vroeger wordt gecombineerd met de techniek van nu.

De boerderij werd opgesplitst in twee delen: een hoofdwoning met daarnaast een tweede wooneenheid voor de ouders van de eigenaar. Op de plaats waar zich nu de hoofdwoning bevindt, was vroeger de varkens- en koeienstal gesitueerd. De woning van de ouders bevindt zich in het oorspronkelijke woongedeelte. Van die aanvankelijke indeling is echter niets meer terug te zien. De boerderij heeft zijn authentieke stijl behouden, maar heeft daarnaast een moderne indeling gekregen.

Illusie van oude elementen
Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is het opengewerkte plafond waarbij de spantenconstructie mooi te zien is. Dit geeft het leefgedeelte lucht. De keuken, het eetgedeelte en de zithoek bevinden zich in één ruimte. Toch oogt de ruimte totaal niet kolossaal, mede doordat de zithoek wordt gescheiden door een gashaard en een eikenhouten vloer. De zwarte hardstenen tegels lopen door over de gehele benedenverdieping, van de keuken via de achtergelegen hal met toilet en bijkeuken tot in de slaapkamer met aangrenzend de badkamer.

Vloerenkamer, Openhaard, De Salamander, Exclusief wonen, The art of living, Kachel, Open Haard, Interieurdesign


De ruimte oogt totaal niet kolossaal, doordat de zithoek wordt gescheiden door een gashaard en een eikenhouten vloer


Installatiebedrijf Op ’t Hoog, Exclusief wonen, Eikenhouten vloer, Tegelvloer, Kookeiland, Open haard, The art of living

Openhaard, De Salamander, De Kroon koper-, zink- en installatiewerken, Exclusief wonen, Eikenhouten vloer, Tegelvloer, Kookeiland, Open haard, The art of living

Dubbel glas
De meeste kozijnen zijn nieuw en voorzien van dubbel glas, maar één oud raam bij de achterdeur werd hergebruikt en voorzien van monumentenglas. De overige kozijnen zijn op deze originele stijl gebaseerd. De ramen in de slaap- en badkamer lopen door tot aan de grond. De kozijnen zijn weggewerkt achter de buitenmuur, waardoor je vanaf de buitenzijde alleen glas ziet. “Zo wekken we de illusie van oude staldeuren”, vertelt architect Bas Spanjers.

Dergelijke historische verwijzingen paste hij op meer plaatsen toe. Boven het slaapkamerraam zit een raam dat eruitziet als een oud hooiluik. De lateien boven de ramen en de luiken ernaast accentueren de authentieke stijl nog eens extra. Net als het beperkte aantal Velux dakramen aan de voorzijde. “Vroeger had je die nauwelijks nodig. De zolder werd immers gebruikt voor de opslag van hooi en had weinig daglicht nodig”, vertelt de architect verder.

Spanjers Architect, Exclusief wonen, The art of living, Exterieur, Tuinarchitectuur, Tuinontwerp


“De originele ankers hebben hun functie verloren, maar vertellen het verhaal van de authentieke boerderij”


Bouwbedrijf Pijnenburg BV, Exclusief wonen, The art of living, Exterieur, Tuinarchitectuur, Tuinontwerp, Voordeur

Honderd jaar oude voorgevel
Oorspronkelijk lag er riet op het dak. De architect besluit om dit element terug te brengen. De originele ankers die aan de buitenzijde in de muren zichtbaar waren, werden opnieuw opgespoten en teruggeplaatst. “Ze hebben hun functie verloren, maar ze vertellen het verhaal van de authentieke boerderij”, aldus de architect. Een verhaal dat versterkt wordt door de meer dan honderd jaar oude voorgevel. Bas: “De oude stenen zijn donkerder en hebben een knipvoeg. De houten inham verraadt waar vroeger een deur zat. De kozijnen zijn tot op de millimeter precies opgemeten en nagemaakt, inclusief de sierranden en de look van schuiframen. Dat zijn details die het verschil maken. Nu is het echt af. Als je iets doet, moet je echt doorpakken.”

Fotografie: Jaro van Meerten

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 23 | okt | 2017 |

Tags: , , , , ,