Otten van Eck, The Art of Living, Bungalow, Wooninspiratie, Exclusief Wonen, Verbouwing

Natuur, cultuur en architectuur komen samen

Hoe kleine ideeën kunnen leiden tot grote ingrepen

In een zeer idyllische, bosrijke omgeving en in alle rust wonen de eigenaren van een woning die ooit een simpele jaren ’60 bungalow was. Maar van die oude bungalow is (bijna) niets meer over. Otten Van Eck Architecten en Vormgevers was verantwoordelijk voor de rigoureuze verbouwing, waar alleen de binnenmuren en het dak van het hoofdgebouw nog bewaard bleven….

De oude woning met de helderblauwe verf en de typische bungalowkozijnen doet een beetje denken aan een kinderdagverblijf. Niet voor niets dus dat de hele woning compleet gestript werd; alleen de binnenmuren en het dak bleven bewaard. Rob Otten: “Aannemer Hennie van Boven uit Den Dungen heeft hier knap werk geleverd. We hadden ervoor kunnen kiezen om de hele boel plat te gooien, maar de oude binnenmuren met bovenin de glazen ramen bij de slaapvertrekken geven toch een verrassend en authentiek effect ten opzichte van de vernieuwingen.” Wat binnen meteen opvalt, is dat alle ruimtes, inclusief de buitenruimtes, vanaf de keuken zichtbaar zijn. Voorheen was daar de garage gesitueerd, waardoor er geen zichtlijn was vanaf de entree. Nu deze ruimte bij het interieur is getrokken, is er veel meer licht ín en contact mét alle vertrekken gerealiseerd.

Wolkachtige uitstraling
In de gehele woning ligt een gevlinderde betonvloer. Dat houdt in dat na het storten van het beton het dan nog ruwe oppervlakte machinaal gevlinderd is met een speciale machine. Daardoor krijgt het beton een wolkachtige uitstraling. Om er nog een glans overheen te krijgen, werd de vloer meerder malen gepolijst. De vloer past op deze wijze naadloos bij de nieuwe, moderne bungalow.

 

The Art of Living, Exclusieve Openhaarden, Ramen en Deuren, High-End Design, Novalis.O


De vloer past naadloos bij de nieuwe, moderne bungalow


The Art of Living, Novalis.O, Interieurinrichting, Designmeubelen, Bungalow, Verbouwing

Tafel, Novalis.O, Designmeubelen, Exclusief wonen, Gordijnen, Bungalow, The Art of Living

Persoonlijke touch
De lange gang met glazen pui van V.P.G. Aluminium Ramen en Geveltechniek werkt tenslotte als een soort oneindige omsluiting. Een mooie plek voor kunstobjecten, meegenomen van verre reizen. Een persoonlijke touch, net als de meubelen van Novalis O. uit Oisterwijk, die vanuit de oude woning meeverhuisden naar deze nieuwe plek. De kleur van de wanden werd speciaal aangepast aan het meubilair; grijs met een vleugje rood. Een klein detail, maar details maken het ontwerp!

The Art of Living, Otten van Eck, Tuininspiratie, Novalis.O, Tuinmeubelen, Designmeubelen


De achterzijde van de tuin heeft het label natuurtuin gekregen


Tuininspiratie, Overkapping, Vijver, Luxe, Wooninspiratie, Bungalow, The Art of Living, Otten van Eck

Cultuur- en natuurtuin
Otten Van Eck tekende aan de tuinzijde een flinke glazen pui met een aantal overkappingen, waarvan één met een lichtstraat om het zonlicht toch naar binnen te laten komen. “Hier hebben we gespeeld met de lijnen van de oorspronkelijke woning. Met de overkappingen gaven we de gevel wat meer spanning en brachten we balans in het exterieur.

Aan de voorzijde is de tuin ingericht als cultuurtuin, met diverse objecten uit verschillende landen. Lijdsmantuinen uit Berlicum heeft hiervoor gebruik gemaakt van zogenaamd stolgrind; een natuurlijk mengsel van grind, zand en leem. Een milieuvriendelijke, natuurlijke oplossing voor ophogingen, funderingen en verhardingen in tuinen. De achterzijde heeft het label natuurtuin gekregen: een natuurrijk ingerichte tuin die vriendelijk is voor zowel inheemse planten als dieren.” Beide tuinen worden met elkaar verbonden aan de hand van de verticale, strak gesnoeide taxushagen.

Fotografie: Jaro van Meerten

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 22 | okt | 2017 |

Tags: , , , , ,