Oud ontmoet nieuw | VVR Architecten
Oud ontmoet nieuw | VVR Architecten
Oud ontmoet nieuw | VVR Architecten
Oud ontmoet nieuw | VVR Architecten
Arrow
Arrow
Slider

Oud ontmoet nieuw | VVR Architecten

Schoonheid en de functionaliteit vloeien met elkaar samen

In Midden-Nederland transformeerde Richard van Rijen van VVR Architecten een rijksmonument in een modern woonhuis. Het pand had jarenlang dienstgedaan als kinderpension en had hierdoor een bijzondere geschiedenis. In de loop der jaren was het pand omgebouwd tot woonhuis.

Het karakteristieke gebouw werd geheel gerestaureerd met oog voor de originele details. De vleugel van het pand is verlengd in de oude stijl. Daarnaast is het pand extra uitgebreid door middel van een moderne aanbouw, waardoor twee architectuurstijlen op een unieke wijze met elkaar samensmelten. Dit zorgt voor een spannend samenspel tussen oud en nieuw.

Ruimtelijk effect

Een eerste ontmoeting met de monumentale voordeur is in het thema oud en nieuw uitgewerkt, met behoud van originele details. Ook in het woongedeelte ontmoeten oud en nieuw elkaar op verschillende manieren. Richard: “Zo hebben we boven de woonkamer een vide gemaakt, die het kindergedeelte en de master bedroom van elkaar scheidt. Dit zorgt voor een bijzonder ruimtelijk effect.” Lichtarchitect PVD Verlichting heeft hierbij een perfect plan ontwikkeld, waardoor de verschillende elementen prachtig zijn uitgelicht.

 

Toegangspoort, hekwerk, poort, entree, oud ontmoet nieuw, VVR Architecten

 

Veel glas, grote ramen, Alvista, lichtinval, oud ontmoet nieuw, VVR Architecten


“De houten vloer en het natuursteen geven de woning een authentieke sfeer”


De trap is afkomstig van Trappenfabriek Vermeulen.

Van Rijsbergen Stucwerk zorgde voor de strakke stucadoorwerken.

 

Respect voor de stijl
De prachtige keuken werd uitgevoerd door Paul van de Kooi van Keukens op Maat. De houten vloer en het natuursteen, die de woning een authentieke sfeer geven, zijn van Ebony and Co en Lennarduzzi. Daarnaast hebben interieurarchitect Marcel Wolterinck en interieurbouwer Vonder Interieur gezorgd voor een passend interieur in de verschillende ruimtes, met respect voor de bijzondere stijl die in deze woning is neergezet.

Licht, schaduw en ruimte
Onder de moderne aanbouw bevindt zich een kelder die dienstdoet als multifunctionele ruimte. “Hierbij kozen we voor het gebruik van veel glas die de aanbouw, in de vorm van twee ingetogen zwarte kubussen, op een unieke wijze met elkaar verbindt. Dit specifieke glaswerk is geleverd door Alvista Glasgroothandel. Bijzonder hierbij is dat we in het glaswerk geen andere materialen hebben verwerkt. Door de transparante look die is ontstaan, is er vanuit de kantoorruimte in de kelder een prachtig uitzicht ontstaan op een modern kunstwerk. De schoonbeton uitvoering van de muren en trappen zorgen voor een spannend contrast met het vele glas en een bijzondere beleving van licht, schaduw en ruimte.”

 

Bovenverdieping, natuursteen, glas, bruggetje, lichtstraat, balustrade, ledverlichting, oud ontmoet nieuw, VVR Architecten

Bouwcenter Nelemans zorgde voor de diversiteit aan bouwmaterialen.


“Door de transparante look is er vanuit de kantoorruimte in de kelder een prachtig uitzicht ontstaan op een modern kunstwerk”


Kelder, strak, beton, Vonder Interieur, Marcel Wolterinck, kelder, oud ontmoet nieuw, VVR Architecten

Kelder, trap, beton, lichte ruimte, Volder Interieur, Marcel Wolterinck, oud ontmoet nieuw, VVR Architecten

Het beton van Bosma beton geeft nog eens een extra moderne touch aan de nieuwbouw.

De grondwerken zijn uitgevoerd door Rijkeboer Aannemersbedrijf. De prefab vloeren van Raab Karcher versnelden het bouwproces.

Oranjedak heeft de dakbedekkingen verzorgd. De firma Koos Damen en Zn was verantwoordelijk voor het rieten dak. Het houten vlonder scheidt het klassieke deel van de tuin van het moderne. Het geheel is ontworpen door Buro Buiten.

Magisch effect
Een ander element waar mee is gespeeld in het ontwerp is water. In de tuin, ontworpen door Buro Buiten, is een natuurlijke vijver gecreëerd die via verschillende watervallen uitmondt in de lager gelegen moderne vijver, waar het water onder de moderne aanbouw doorstroomt. Vanwege het gebruik van het vele glas zorgt dit voor verschillende bijzondere doorkijken, die met name ’s avonds een fantastisch, haast magisch effect geven.

 

Vanuit binnen is er een prachtig zicht op de tuin dankzij de speciale beglazing van Alvista.

Glas, modern, ramen, lichtstraat, oud ontmoet nieuw, VVR Architecten

 

Droomopdracht
“We hebben samengewerkt met Bouwbedrijf Gelens en dat verliep uitermate prettig”, vertelt Richard. “Daarnaast hebben we de bouwbegeleiding gedaan in nauw contact met Stones at Work. Van den Buijs Installatie heeft de w-installatie en het sanitair verzorgd. Ik kijk met veel plezier terug op het gehele proces. De bewoners zijn erg positief. Bovendien was het traject voor ons als architectenbureau een droomopdracht. We hebben oud en nieuw op een unieke manier met elkaar mogen verweven en een stijl neer mogen zetten, waarin wederom de schoonheid en de functionaliteit met elkaar samenvloeien in een bijzonder geheel.”

 

PVD Verlichting, terras, water, veel ramen, glas, oud ontmoet nieuw, VVR Architecten

Het oude gebouw en de moderne nieuwbouw met een staalconstructie van Jac Reijns smelten twee stijlen samen.

 

 

Tekst: webredactie
Fotografie: Arne Jennard

 

Meer projecten van VVR Architecten bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!