Woonkamer, fenomenaal uitzicht, glas van Metaglas, grote ramen, Penthouse Den Haag, Marco van Zal

Living up high | Marco van Zal

Een penthouse van internationale allure

Op een bijzondere plek in Den Haag, midden in de stad maar toch met vrij uitzicht, werd een kantoorpand ontwikkeld tot een aantal luxe appartementen. Architect Marco van Zal werd door de nieuwe bewoners van één van de appartementen ingeschakeld om hun wensen om te zetten in een concept. Het resulteerde in een penthouse van internationale allure.

Het penthouse was in eerste instantie dusdanig ingedeeld, dat je door muren en obstakels niet optimaal kon genieten van het uitzicht. Terwijl dat nou juist het meest waardevolle element was van de woning. Ook was er geen sprake van een logische routing. Dus creëerde Marco allereerst een centraal blok, waar de badkamer, de bijkeuken en het toilet zijn gesitueerd. De vorm daarvan is zodanig ontworpen dat het de indeling van de ruimte bepaalt.

Er kwam zelfs ruimte voor een afgesloten gastenverblijf en je kunt zonder onderbrekingen via de ene ruimte naar de andere lopen. En waar er wanden terugkwamen, zijn deze multifunctioneel. Zo is er aan de ene zijde van een wand een ‘home office’ en aan de andere zijde de zitkamer.

Woonkamer, zicht op de stad, houten vloer door Bruynzeel Home Center, Penthouse Den Haag, Marco van Zal

Vanuit de zithoek in de woonkamer is het uitzicht over de stad fenomenaal. Om dat te benadrukken zijn flinke raampartijen toegepast. Het glaswerk werd hier gezet door Metaglas.

Eettafel, schuifdeur naar balkon, houten vloer door Bruynzeel Home Center, Penthouse Den Haag, Marco van Zal

Om het licht en de ruimte optimaal te benutten, zijn gordijnen achterwege gelaten. Er is echter gebruik gemaakt van zogenaamde ‘blinds’ aan de buitenzijde, waardoor het zonlicht op subtiele wijze wordt gefilterd.


“Alles wat je ziet, is bedacht en gemaakt in dienst van licht, ruimte en uitzicht”


Strakke witte keuken door Bulthaup Leiden Keukenarchitectuur, rvs plinten, zwevende keuken, Penthouse Den Haag, Marco van Zal

Door de rvs-plinten lijkt de keuken, gerealiseerd door Bulthaup Leiden Keukenarchitectuur, te zweven boven de vloer. Ook opvallend zijn de spots aan het plafond. Een bewuste keuze. Hanglampen zouden de zichtlijnen belemmeren en meer als obstakels aanvoelen. Op deze wijze blijft het open en ruim.

Home office, kantoor, open verbinding, maatwerk kast, HG Meubelmakers

Alle ruimtes staan ‘open’ met elkaar in verbinding. Dat geeft het penthouse een heel open karakter. De kasten werden speciaal op maat vervaardigd en geplaatst door HG meubelmakers.

Optimaal ruimtelijk gevoel
Alles wat je ziet, is bedacht en gemaakt in dienst van licht, ruimte en uitzicht. Er is gebruik gemaakt van ingetogen kleuren en materialen, zoals de natuursteen Azul Bateigne, de rustig ogende houten vloer en de grootmeubelen in een kleurenpalet van bruin en grijs. “Ik speel graag met volumes, voor een optimaal ruimtelijk gevoel. Zo bedacht ik een insprong bij de zitkamer. De bewoners begrepen niet precies wat ik hiermee bedoelde of wilde bereiken, maar lieten mij toch deze architectonische ingreep doen. Ze zeiden: ‘Doe het maar. Wij gaan straks ervaren wat je bedoelt en vertrouwen op een juiste beslissing’.”

Totaal ontzorgd
Van Zal vervolgt: “Hoewel we ook heus wel eens discussies voerden, hebben zij altijd een goed gevoel gehad over mijn beslissingen. En tot de dag van vandaag hebben ze nergens spijt van. Sterker nog: ze hebben er nog iedere dag plezier van.”

Badkamer, dakraam, natuurlijk daglicht, tegelwerk Mosa, Penthouse Den haag, Marco van Zal

Bijzonder detail is het dakraam in de inpandige badkamer waar een prachtig daglicht doorheen schijnt.

Het tegelwerk van verschillende formaten zorgen door een consistent gebruik van materialen voor een rustig maar toch spannend beeld.


“Na één gesprek wist Marco onze ideeën om te zetten in een concept dat volledig aansluit bij onze wensen


De slaapkamer is gesitueerd op de hoek van de woning zodat je heerlijk ontwaakt door de ochtendzon. Achter de wand van het bed bevindt zich de inkoopkast.

Bewoners: “Het is toch geweldig dat hij na slechts één gesprek onze ideeën wist om te zetten in een concept dat volledig aansloot bij onze wensen? Er is ook nagenoeg niets meer aan veranderd gedurende het proces. Daarbij heeft hij ons totaal ontzorgd. Door als projectleider te fungeren, gingen de contacten met bijvoorbeeld hoofdaannemer Van Ommen en De Groot en de installateurs en toeleveranciers via hem. Marco kon hen enthousiasmeren en motiveren in een groter geheel te denken.”

Prettig leven
Maar wat de bewoners vooral fijn vinden, is dat Van Zal er ondanks de enorme ruimte (maar liefst 180 m2) echt een geheel van heeft kunnen maken waarin alles perfect op elkaar aansluit en waarin zij al geruime tijd heel prettig leven.

 

Tekst: Mascha Ekkel
Fotografie interieur: Capaz – Miranda Koopman

 

Meer projecten van Marco van Zal

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!