Fairwood realiseerde de houten vloer.

Penthouse in een kapel

Van religieus oord naar luxueus appartement

Midden in Culemborg staat De Kapel: een neoclassicistisch gebouw uit 1857 met een kleurrijke geschiedenis. Inmiddels is het pand getransformeerd van religieus oord naar een luxueus appartementencomplex. We keken binnen bij het unieke penthouse.

Het appartementencomplex Residentie De Kapel is een bijzonder fenomeen. In de bestaande kapel is een nieuw gebouw gemaakt waarin zich tien appartementen en vier commerciële ruimtes bevinden. Nieuw leven in een eeuwenoud omhulsel, gemaakt met veel respect voor de sfeer en de historie van het pand. Een meesterwerk van architect Raymond de Lange van Architectenbureau Caetshage, die het tekende en berekende.

Een zeer uitdagende klus”, vertelt Raymond. “Er moest met ontelbaar veel dingen rekening worden gehouden om de appartementen goed in het bestaande gebouw te integreren. Alles moest kloppen, het was echt een staaltje out of the box denken, maar het is meer dan geslaagd.”

Drie verdiepingen
De bewoners zijn erg enthousiast over hun appartement. “Het is hier zo heerlijk ruim. We hebben drie verdiepingen tot onze beschikking en omdat het casco werd opgeleverd door Rasing Bouw- en Aannemingsbedrijf hebben we het helemaal naar onze eigen zin en naar onze eigen wensen kunnen indelen. Wij werken allebei thuis, dus de flinke werkkamer boven was essentieel. Daar is ook onze slaapkamer en van daaruit kun je nog verder naar het torentje.”

De houten keuken werd gemaakt door Restyle XL. De handvaten werden door Kunstsmederij Axel van her Horst op maat gemaakt.


De trap is een remake van een trap die in de Utrechtse Nicolaikerk staat


Het zonnige terras biedt een prachtig uitzicht op het centrum van Culemborg.

Verbinding tussen oud en nieuw
Dat is niet de originele toren die op de kapel hoorde, maar een nieuw gemaakte stalen constructie die oud en nieuw mooi met elkaar verbindt. “Wij houden van die mix. Dat zie je ook aan de houten wenteltrap die vanuit onze woonkamer naar boven gaat.” De trap is gemaakt door Jeroen van Helsloot. Het is een remake van een trap die in de Utrechtse Nicolaikerk staat. Kunstsmederij Axel van der Horst leverde het hekwerk op de eerste verdieping.

Benedenverdieping met ruime woonkamer
Op de begane grond van het penthouse is er eerst een ruime hal met tegels van Belgisch hardsteen, die bij Middelkoop in Culemborg zijn gekocht. Aan de linkerkant van de entree bevindt zich een groot terras. In de ruime woonkamer met houten vloer in Hongaarse punt van Fairwood, staat in het midden een vleugel. De hedendaagse keuken vonden de bewoners bij Restyle XL. Het hang- en sluitwerk van deuren en ramen werd bij het Deur- en designcenter gevonden en Serbee Schilderwerken zorgde ervoor dat de wanden en plafonds de gewenste tinten kregen. De wanden zijn beschilderd met krijtverf van het Hilversumse bedrijf Amazona van Christel van Bragt. Op de benedenverdieping zijn twee extra slaapkamers beschikbaar voor logees.

De op maat gemaakte boekenkast reikt tot aan het plafond.

De glas in lood ramen zijn gerealiseerd door Jilleba.


“De omgeving waar we op uitkijken is enorm groen en met mooi weer kijken we zelfs helemaal tot Utrecht”


Het appartementencomplex Residentie De Kapel is een bijzonder fenomeen.

Indrukwekkende boekenkast
Op de eerste verdieping is overduidelijk te zien dat de bewoners dol op boeken zijn. Michiel Brands Architectuur leverde een indrukwekkende boekenkast op maat, die de complete wand tot in de nok van de werkkamer bedekt. Hij maakte ook de dressing en de kledingkasten. Middelkoop uit Culemborg realiseerde de badkamer.

De perfecte beslissing
Naast de uitzonderlijke locatie en spannende mix van oud en nieuwbouw is de grootste troef van het penthouse ongetwijfeld het uitzicht. Dat is fenomenaal. “We genieten er elke dag van. De omgeving waar we op uitkijken is enorm groen en met mooi weer kijken we zelfs helemaal tot Utrecht. Het uitzicht was misschien wel de belangrijkste reden om voor deze plek te kiezen.”

 

Fotografie: Niek Totté/ Studio de Brink

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: