Arrow
Arrow
Slider

Verbouwing woonboerderij tot vier aparte woningen

Een veelheid aan ruimte en prettige woonsfeer

In een knus dorp te midden van weelderige, groene landerijen biedt een statige poort met eigen oprijlaan toegang tot de entree van een prachtige woonboerderij. Wat direct opvalt is de veelheid aan ruimte en de prettige woonsfeer, waarin moderne en historische elementen met elkaar zijn verweven.

Voorheen was deze woning onderdeel van een oude schuur, maar een paar jaar geleden is deze volledig verbouwd, waardoor er nieuwe, bewoonbare ruimtes zijn ontstaan. In totaal zijn er toen vier aparte woningen gerealiseerd, waar deze woonboerderij er een van is.

Perfecte mix
Architect Kees Marcelis heeft zowel het interieur als het exterieur verzorgd. “We zijn het traject gestart door samen met de opdrachtgevers te gaan brainstormen over hun ideeën. Uiteindelijk zijn we tot een perfecte mix gekomen van bijzondere en praktische elementen die ook echt bij de bewoners passen. Zoals bijvoorbeeld de taupekleurige muren in combinatie met het off white kookeiland. En de donkere houten achterwand en de verhoogde vloer met de grote kasten als begin van de trap naar de eerste verdieping. Belangrijk vind ik wel dat dingen nooit te bedacht worden, maar natuurlijk ogen. Alsof het zo had moeten zijn”, aldus Kees.

De prachtige keuken in combinatie met de tegelvloer geeft een ruimtelijk gevoel.


“Oud en nieuw vinden elkaar niet alleen, maar versterken elkaar in sfeer en uitstraling”


Prachtig contrast
Verschillende authentieke elementen van de schuur zijn behouden, zoals de houten balken en verschillende gevelopeningen op zowel de begane grond als de eerste etage. Ook de oude muur in de gang met de oorspronkelijke stalramen geeft een beeld van hoe de woning er ooit uit heeft gezien. Het vormt hierdoor een prachtig contrast met de glazen puien die tijdens de verbouwing zijn gerealiseerd en met andere elementen die juist modern zijn uitgevoerd, zoals de keuken met kraan van Quooker en apparatuur van Miele. Kees: “Bij elkaar zorgt dit voor een sfeervol geheel. Oud en nieuw vinden elkaar niet alleen, maar versterken elkaar in sfeer en uitstraling.”

Groot denken
De benedenruimte was een uitdaging voor de bewoners, omdat deze erg groot is. “Het interieur moest hierop natuurlijk wel mooi aansluiten. We moesten letterlijk groot denken. Toen het ontworpen tv-meubel werd geleverd, schrokken we eerst van de lengte. Maar toen we het daarna in de woning zagen, klopte het perfect. Daarnaast wilden we graag een haard om extra sfeer te creëren. Voor de keuken hebben we gekozen voor een gashaard van het merk Dik Geurts. De tweede haard, een houthaard bij de zithoek, gebruiken we bijna dagelijks.”

Het moderne interieur samen met de houten balken zorgt voor veel sfeer.


“’s Avonds is de woning haast nog mooier dan overdag”


Kees Marcelis is verantwoordelijk voor de architectuur van deze villa.

Bijzondere tafel
“De grote eettafel is een eigen ontwerp, uitgevoerd door OK Label by Herso, die enkel gerecycled hout en staal gebruiken”, vertelt Kees. “De materialen zijn dus niet zomaar gekozen, maar hebben echt een verhaal. Dat maakt deze tafel erg bijzonder.”

Extra verdieping
Voorheen bestond de woning uit één etage, maar er is een extra verdieping gecreëerd voor de slaapvertrekken, een studeerruimte, twee badkamers en een apart toilet. De begane grond is volledig leefruimte geworden. Daarnaast is er een overkapping gemaakt op de contouren waar eerst de schuur naar achteren doorliep. Een stuk van de oude schuur is blijven staan en volledig opgeknapt. Hierbij heeft Kees twee grote openingen gemaakt, zodat je vanuit de woonkamer uitzicht hebt op de prachtige landschappen die achter het huis liggen. “De woning past voor ons gevoel zo perfect in haar omgeving”, vertellen de bewoners.

De moderne badkamer is voorzien van een grote wastafel en een vrijstaand ligbad.

Samenwerking
Kees: “We hebben uitstekend samengewerkt met Hans Hendriks, die als projectleider verantwoordelijk was voor de gehele projectrealisatie. Daarnaast werkten we veel samen met verschillende uitvoerende partijen, die ieder perfect hebben aangevuld op onze bestaande ideeën.” Naast het in- en exterieur heeft Kees met zijn studio ook nagedacht over het lichtplan. Bewoners: “Dat hebben zij op zo’n bijzondere manier gedaan! ’s Avonds is de woning haast nog mooier dan overdag.”

Zowel Kees als de bewoners kijken met veel plezier terug op het gehele traject. Bewoners: “Het totale proces is prima verlopen. Kees’ verrassende ideeën hebben gezorgd voor een sfeervol huis, waarin esthetisch alles klopt en wij ons ook echt thuis voelen. We kunnen vaak niet wachten om ’s avonds thuis te komen.”

Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: