Arrow
Arrow
Slider

Klassieke villa aan het water

Veel doorkijk, openheid en lichtinval

Van Egmond Totaalarchitectuur realiseerde een bijzonder project, namelijk een klassieke woning gelegen op een schiereiland aan het water. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur werd ontworpen door Britta en Diederik van Egmond. Bestaande uit een laag met daarbovenop een kap voegt de woning zich op natuurlijke wijze in het omringende landschap. Het architectenduo koos voor een moderne interpretatie van een klassiek huis, waarbij de kapvorm prominent aanwezig is.

De woning is aan drie zijdes omringd door water. Een sprookjesachtige plek en uitzicht, waardoor iedere gevel ontworpen is als een voorgevel en evenveel aandacht kreeg. De architecten gingen aan de slag met aannemersbedrijf N. van Duin. Het dak is uitgevoerd in strakke leistenen en de kozijnen in een antraciet kleur, dat met de witte gevel een eigentijds strak effect teweegbrengt. De vele erkers, veranda’s en dakoverstekken creëren een levendig en gezellig gevelbeeld.

Ruimtelijke kwaliteit
De plaatsing van minimalistische zwarte stalen deuren, zorgen in open vorm voor veel doorkijk en openheid, maar in gesloten vorm ook voor een bescheiden afsluiting. Dit zijn aspecten die in iedere gerealiseerde woning van het duo terugkomen. “We creëren vaak grote woningen met grote ruimtes, maar door deze ruimtes steeds net iets verschoven van elkaar te plaatsen met perfecte overlopen en veel lichtinval, ontstaan er toch intieme plekken in het huis. Onze ontwerpen behelzen uiteenlopende stijlen, maar het gaat altijd om deze ruimtelijke kwaliteit. In combinatie met de focus op het uitzicht en de omgeving en veel aandacht voor de trappartijen die ook bijdragen aan de verbondenheid, ontstaat er altijd een knusse sfeer”, concludeert Britta.


Het dak is uitgevoerd in strakke leistenen en de kozijnen in een antraciet kleur


 

Zwemmen met prachtig uitzicht
Het zwembad, de jacuzzi en de sauna liggen op hetzelfde niveau als dat van het terras en de tuin, waar een enorme open ruimte is ontstaan. Er is een directe blik in de hoogte van de kap mogelijk, die dit gevoel benadrukt. Door de vele raampartijen is er een directe blik op het omringende water rondom de tuin mogelijk, waardoor het bijna lijkt alsof de zwemmer vrij naar buiten kan zwemmen. “Een ander aspect dat wij altijd terug laten komen, is het over laten lopen van het interieur en exterieur en de tuin. Door een minimalistische pui en de toepassing van veel glas loopt de vloer zo naadloos over van binnen naar buiten en weer terug. Het voelt niet als een scheiding”, aldus Britta.


“Door een minimalistische pui en de toepassing van veel glas loopt de vloer zo naadloos over van binnen naar buiten en weer terug”


Een waar kunstwerk
Sjartec maakte gebruik van deze openheid. Normaal wordt er door veel opdrachtgevers gekozen voor mozaïek in het bad, een zwembadrand en een tegelvloer, maar Sjartec koos voor een doorloop van de grote tegelplaten. Qua vakmanschap en ambacht een waar kunstwerk, waarbij een mooi samenspel plaatsvond tussen de architecten, Sjartec en Eddie Donkers. De kleur van het water komt door het gebruik van de enorme tegelplaten anders uit, waar dat normaal klassiek blauw oogt. De gigantische witte wanden worden gebroken door een contrasterend reliëf rotswand in de lengte van het zwembad. Het geheel oogt strak en rustig, waardoor het uitzicht nog meer opvalt. Zodoende oogt de ruimte erg sereen en komt de omgeving imposant binnen, letterlijk en figuurlijk.

Het minimalisme en de hoeveelheid glas komen ook terug in de saunaruimte, waarvan de wand en deuren ook helemaal uit glas bestaan. Vanuit de wellness is er dus ook een directe doorkijk mogelijk naar buiten en deze ruimte zorgt zodoende ook voor meer licht en openheid. Dit in combinatie met veel hoekramen in de rest van de woning, wordt de ruimtelijkheid overal benadrukt. Precies zoals de architecten en opdrachtgevers dit voor ogen hadden.

Fotografie: Jaro van Meerten

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: