Arrow
Arrow
Slider

Villa vol licht, lucht en ruimte

“Alles is hier net iets groter en net iets mooier”

Licht, lucht en ruimte, dat is het credo van Eric van Pelt. Zijn architectenbureau maakte het ontwerp voor de renovatie van een woning uit de jaren dertig. Deze Brabantse villa werd in de oorlog gebombardeerd en daarna opnieuw opgebouwd. De huidige eigenaren hebben er, voor de renovatie, twee jaar gewoond en ontdekten wat ze er prettig aan vonden en wat niet.

“Het is belangrijk dat je weet wat je wilt”, vertelt Van Pelt. “Deze mensen waren daar heel duidelijk in. Tegelijk gaven ze ons de ruimte om met nieuwe ideeën te komen.” Het is deze wisselwerking tussen architect en opdrachtgever die de beste resultaten oplevert. Dankzij deze klik was er bovendien ruimte om op een professionele wijze te adviseren in architecturale keuzes. Met als gevolg: een nóg mooier eindresultaat.

Praktisch en prettig
De bewoners wilden van hun villa een belevenis maken. “Emotie was in het ontwerpproces heel belangrijk”, vertelt Van Pelt. Hij ging daarbij voor licht, lucht en ruimte. Voor een praktisch woonhuis, groot maar niet overdone, waarin de bewoners zich prettig voelen. Van Pelt ontwerpt bovendien van binnen naar buiten. Hij legt een relatie tussen interieur en tuin en weet zo een ‘grensgevoel’ te creëren, zeker als op een zonnige dag de pui opengaat. “Alles is hier net iets groter en net iets mooier”, vertelt Van Pelt. “En dat zie je ook terug in het poolhouse.” Het is een compleet ingerichte woning. Je kunt je er omkleden voor een duik in het zwembad, maar het is ook een riante logeerplek voor gasten en een heerlijke locatie voor een spetterende zomerparty. Het poolhouse is opgetrokken uit gepotdekseld hout. Van Pelt: “Zo voegt het gebouw zich bij de tuin. Het geeft het woonhuis een meer solitair karakter en het poolhouse zelf een eigen identiteit.”


Van Pelt legt een relatie tussen interieur en tuin en weet zo een ‘grensgevoel’ te creëren


Bob Manders was de interieurarchitect van deze prachtige villa.

Keuken als belangrijkste ruimte in huis
‘Licht, lucht en ruimte’ komt ook terug in de keuken, volgens de architect de belangrijkste ruimte in huis. De keuken is een ontwerp van interieurarchitect Bob Manders die tevens verantwoordelijk was voor de inrichting. “We hebben in meerdere ontwerpsessies interieur en architectuur samengevoegd”, vertelt Van Pelt. De keuken zelf komt van Culimaat, het natuurstenen blad van Grillo. De keuken vormt als het ware één geheel met de zitkamer. De open haard van Boley staat centraal in de living en is als een ruimtelijk element tussen keuken en zithoek vormgegeven.

Van Pelt architecten heeft ook het tuinhuis ontwikkeld.

Vissers Zwembaden heeft het prachtige zwembad gerealiseerd die de tuin tot een geheel maakt.


“Als architecten dienen we zo veel mogelijk zorg te dragen voor ons milieu”


Oude elementen
Blikvangers bij dit project zijn ook de drie Boley-haarden. De lange gashaard in de oorspronkelijke woonkamer is op advies van Van Pelt en Manders behouden, maar dan in een moderne variant: “Een haard geeft diepte en beleving.” Andere elementen die behouden bleven, zijn de bijzondere handgrepen op de volglazen deuren bij de entree. “Het zijn net kunstwerken, in brons gegoten”, vertelt Van Pelt. “We weten niet wie ze gemaakt heeft, ze waren al aanwezig in de villa.”

Duurzaam bouwen
Bij deze renovatie zijn bewuste keuzes gemaakt. “Zo pasten we duurzame aardwarmte toe en – waar dat kon – duurzame materialen”, vertelt Van Pelt. “De betonvloeren bijvoorbeeld zijn gemaakt van puingranulaat. En voor het stucwerk hebben we een afbreekbare, herbruikbare mineraalpleister gebruikt. Vensterbanken en kasten zijn van bamboe, een keiharde, snelgroeiende grassoort die dus heel duurzaam is toe te passen.” Volgens Van Pelt heeft duurzaam bouwen, waarbij de bouw geen energie kost maar juist oplevert, de toekomst. Of in elk geval hún toekomst. “Als architecten dienen we zo veel mogelijk zorg te dragen voor ons milieu en zo bij te dragen aan de klimaatafspraken van Parijs. Duurzame materialen zijn voldoende voorhanden, dan moeten we ze gebruiken ook.”

Fotografie: Dré Wouters & Jaro van Meerten

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 15 | sep | 2017 |

Tags: , , , , ,