Arrow
Arrow
Slider

Woning aan de Vecht

De stijl loopt perfect in de straat door, maar bevat een unieke speelsheid

Een voormalige scheepswerf in de provincie Utrecht vormde het decor voor een ingrijpende verbouwing. De idyllische omgeving leende zich perfect voor een naadloos samenspel van een prachtige woning en een perfecte inbedding in het landschap. Kabaz Architecten ging met het project aan de slag.

De van zichzelf al erg sprekende dorpsstraat wordt gekenmerkt door gemetselde en gestucte huizen die elkaar afwisselen. “Er was al een bouwplan en dat speelde hier eigenlijk al goed op in”, begint architect André de Vos. De gevel die grenst aan de straat is gemetseld. “De andere gevels zijn voornamelijk gestukt, maar bevatten gemetselde elementen. Zodoende loopt de stijl in de straat perfect door, maar bevat deze woning een unieke speelsheid.” Dit keer perfect uitgevoerd in samenwerking met aannemer C. van de Grift.

Contrast
In het linker gebouw zijn kenmerken van de voormalige loods terug te zien, zoals de plek van de glazen pui, die wijd open te zetten is. Ook binnen zijn karakteristieke elementen terug te vinden. Zo bestaat de woning uit een afwisseling van strakke en klassieke elementen, zowel in de materiaalkeuzes van interieurontwerper Bertram Beerbaum als door de objecten van de bewoners. Variërend van kunst tot authentieke kasten. “Voordat we gingen ontwerpen, hebben we alle items bekeken en gemeten, zodat het allemaal een gerichte eigen plek zou krijgen”, vertelt André.

De centrale hal met stalen deuren van Kunst-Siersmederij Rein Tupker & ZN, verbindt het eerste deel van de woning, waar het atelier en de keuken zijn bevestigd, met de rest van het huis. In de keuken sieren kaarsenstaanders gemaakt van zuigerstangen van motorcilinders het strakke keukenblok. De houten tafel vormt een duidelijk contrast met de metalen keuken, terwijl de achterwand van geaderd natuursteen juist past bij de kleur van de eettafel.

De houten tafel, in de keuken van TKI, vormt een duidelijk contrast met de metalen keuken, terwijl de achterwand van geaderd natuursteen juist past bij de kleur van de tafel.


“Voordat we gingen ontwerpen, hebben we alle items bekeken en gemeten, zodat het allemaal een gerichte eigen plek zou krijgen”


Niet alleen de doorzichthaard van Jos Harm Exclusieve Haarden en Kachels zorgt voor een zichtlijn, maar ook de twee op maat gemaakte boekenkasten van Matthijs Manten Meubelmakerij.

De stalen deuren, gerealiseerd in samenwerking met vaste partner Rein Tupker, zijn het welkomstcomité voor de woonkamer.

Doorkijken
Het woongedeelte met werkplek grenst aan de tuin. De doorkijkhaard van Jos Harm zorgt voor een extra zichtlijn en verbintenis tussen de ruimtes. De parketvloer van Theo van Epen zorgt voor een speels detail in het interieur op de benedenverdieping. De maatwerk inbouwkasten van Meubelmakerij Matthijs Manten zijn deels van hout en leer en worden mooi verlicht. “Verlichting is sfeerbepalend, maar moet ook functioneel zijn. Bij Kabaz bieden we graag totaalconcepten, waar verlichting een erg belangrijk onderdeel van is. We bedachten van tevoren welke verlichting er mede nodig was voor het aanwijzen van de unieke bezittingen in het interieur”, aldus André. Het bureau, naar eigen ontwerp van Kabaz, is ook voorzien van een leren invulling voor een zachte uitstraling.


In de zomer bruist het van de gezelligheid, maar als het koud is, is het juist sprookjesachtig rustig


De sprekende dorpsstraat wordt gekenmerkt door gemetselde en gestucte huizen die elkaar afwisselen. De gevel grenzend aan de straat is gemetseld, de anderen zijn gestuct en bevatten gemetselde elementen.

Parkeergelegenheid
Normaal gesproken grenzen de woningen direct aan de straat, waardoor parkeren onmogelijk is. In dit geval loopt een deel van de woning iets terug en is er parkeergelegenheid gecreëerd aan de voorzijde van de woning. Niet alleen de garage, ook het atelier van de bewoner vult deze zijde van de woning. De kobaltblauwe deuren kunnen volledig open, maar zorgen ook in dichte uitvoering voor een mooie lichtinval in het atelier.

Aan het water
De voormalige loods is verbonden met rivier de Vecht via een diepe tuin, met uitzicht op een landgoed. De bewoners leven aan een park, waar de Vecht doorheen stroomt. In de zomer bruist het van de gezelligheid, maar als het koud is, is het juist sprookjesachtig rustig.

 

Fotografie: ©Kabaz architectenbureau

 

 

___

 Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: