Arrow
Arrow
Slider

Woning aan het Westlandse water | WnS Architecten

Oog voor detail, oog voor het milieu en met oog op de toekomst

In een rustige straat aan het Westlandse water, staan een aantal opvallende, mooie woningen. Een aantal is gerealiseerd door WnS Architecten uit Wateringen. Architecten Jörg Wartewig en Dave Smelt nemen ons mee naar één van de woningen.

De vrouw des huizes verwelkomt ons met een kopje koffie, dat ze handig uit de automaat uit de keukenwand haalt. De keuken is op maat gemaakt door Koolschijn uit Delft. Het aanrecht is gemaakt van composiet, wat als voordeel heeft dat het zo goed als onderhoudsvrij is. Boven het aanrecht zit een lange schouw; de afzuiging. De unit hiervan zit heel slim verwerkt in de bijkeuken erachter, zodat je geen last hebt van het geluid. Boven het losse keukenblok zit een verlaagd deel op het plafond, wat meer diepte in de ruimte creëert. Bovendien zitten er spotjes in verwerkt, die het keukenblad mooi verlichten.

Praktische kasten
De kastjes en lades in de keuken zijn allemaal van hout en gaan open door een simpel push-to-open systeem. Naast de koffieautomaat zit een wijnrek verwerkt in de kastenwand. De Graaf uit Vlaardingen is hier verantwoordelijk voor, net als de kasten in de slaapkamer, garage en bijkeuken. Alle techniek, zoals de cv-ketel, de luchtwarmtepomp en het domoticasysteem, is weggewerkt in de kasten in de bijkeuken.

De keuken is uitgerust met een mooie kastenwand + wijnrek van De Graaf inbouwkasten.
De opvallende afzuigkap is van Wave. Ook zit er een kokend waterkraan van Quooker in het aanrecht.


“De kastjes en lades in de keuken zijn allemaal van hout en gaan open door een simpel push-to-open systeem”


De prachtige Kalfire openhaard creëert meteen veel sfeer in de woonkamer. Hout & Haard heeft deze geleverd.

Sfeervolle woonkamer
De keuken en de woonkamer worden gescheiden door en suite deuren met glas. Het hang- en sluitwerk komt van Mastermate uit ’s Gravenzande. De vloer in de woonkamer is een eikenhouten visgraat parket. Het kleurgebruik in de keuken – bruin, grijs en turquoise – loopt door in de woonkamer, waardoor het een sfeervol geheel is. Ook de Kalfire openhaard met ontspiegeld glas van Hout en Haard draagt bij aan de sfeer.

Trap of lift?
In de hal bevinden zich het toilet, de deur naar de bijkeuken, de trap én een lift (Easy Liften). De bewoners kozen ervoor op de woning aan te passen op het ouder worden, vandaar de lift. Een andere optie was om de slaapkamer beneden te plaatsen, maar dat zou ten koste gaan van ruimte. Naast de trap staat een stalen kolom, waar de houten trapleuning omheen krult. De leuning is afgestemd op de vloer op de bovenverdieping, hoewel deze beide van een ander bedrijf komen.


“Naast de trap staat een stalen kolom, waar de houten trapleuning omheen krult”


Milieubewust
Op de bovenverdieping bevinden zich de masterbedroom met eigen badkamer en een televisie die met één druk op de knop vanuit de vensterbank omhoogkomt, een gastenbadkamer en slaapkamers voor de kleinkinderen. Vanuit het slaapkamerraam zien we het dak, waarop bliksembeveiliging zit én er liggen Olivijn steentjes op. Deze steentjes, ook wel greenSand genoemd, halen CO2 uit de lucht.

Bediening via tablet
Via het domoticasysteem op de tablet kunnen de bewoners onder andere het licht en de zonwering bedienen. Zowel de buitenzonwering van Vitrona, die elektrisch in verschillende standen te zetten is, als de binnenshutters van Zonnelux. Handmatig kun je de shutters nog horizontaal verzetten. Doordat de rail in de vloer is meegenomen, kunnen de shutters ook opengeklapt worden. De houten kozijnen komen van HEBO Kozijnen.

Fijne samenwerking
De samenwerking tussen de bewoners, architecten Jörg en Dave en alle meewerkende bedrijven is prettig verlopen. “Ik zou het zo weer over doen”, zegt de bewoonster enthousiast. Dave: “We genieten van ons werk. Als we dat met mensen kunnen doen die blij zijn met wat we voor ze realiseren, dan maakt dat gelukkig.”

Alle buitendeuren zijn van De Goeij Deuren uit Budel.

Aspar Tuinaanleg is verantwoordelijk voor de tuin en de beplanting.

 

Tekst: Juultje Peels
Fotografie: Dré Wouters

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


error: Content is protected !!