Arrow
Arrow
Slider

Eén woning, twee smaken

Moderne woning in jaren ’30 stijl

In de buurt van Alblasserdam bouwde Brand BBA | BBA Architecten een vrijstaande villa. Deze woning met rieten kap is geïnspireerd op de jaren ’30. Het is strak en praktisch, maar biedt toch heel veel sfeer. Daarnaast past de woning goed in de omgeving én bij de bewoners.

Bij binnenkomst biedt een plafondhoge houten taatsdeur toegang tot het leefgedeelte. Deze is opgesplitst in twee gedeeltes: links de keuken met eethoek en rechts de zitkamer. Voor de man des huizes die werkt als zelfstandige, is naast de voordeur een kantoorruimte gemaakt. Het eerste wat opvalt zijn de enorme keramische tegels van 1,50 bij 1,50 meter breed. Ze zijn 6 mm dik, waardoor ze ideaal samenwerken met de vloerverwarming en –koeling die eronder ligt.

Speelse vormgeving
De strakke stijl waar de bewoner de vrouw des huizes van houdt, wordt doorbroken door de erker in de woonkamer, de leistenen wand bij de zithoek en de zandkleurige tegelvloer. Aan de buitenkant oogt de woning meer jaren ’30 door de rieten kap en de speelse vormgeving. Jaap Brand beaamt: “De bewoner houdt van modern en zijn vrouw van wat meer sfeer. Daartussen moest een match gevonden worden. Dit type woning vinden ze allebei mooi.”

De gehele woning wordt mechanisch geventileerd via balansventilatie. De Airspots in het plafond zijn verlichting en afzuiging ineen. Dankzij het gebruik van een breedplaatvloer kon er gebruik gemaakt worden van slangen die de lucht afvoeren. De gezuiverde lucht wordt weer ingevoerd in de bijkeuken, waar ook de warmtepomp staat.”

Een strakke DRU gashaard van Home-haarden gecombineerd met natuurlijke steenstrips.

Slooijer Bouwbedrijf deed niet alleen de bouw, maar produceerde ook de kozijnen.


“De bewoner houdt van modern en zijn vrouw van wat meer sfeer.
Daartussen moest een match gevonden worden.


Middelkoop uit Culemborg realiseerde zowel de Schmidt keuken als de badkamer.

Middelkoop uit Culemborg realiseerde zowel de Schmidt keuken als de badkamer.

Ruime bovenverdieping
Voor de kinderen is er een aparte speelkamer achter de keuken. “Dit is ideaal, vertelt de vrouw des huizes. “Hier ligt al het speelgoed waar ze zich mee kunnen vermaken. Zo houden we het huis opgeruimd.” Ook hebben de kinderen ieder een eigen slaapkamer. Op de bovenverdiepingen zijn maar liefst zes slaapkamers te vinden. De woning oogt hoog en stevig, mede door de rieten kap. Deze is paraboolvormig in plaats van spits, wat zorgt voor extra woonoppervlakte op de twee bovenste verdiepingen. De kap loopt door tot aan de eerste woonlaag en matcht perfect met het robuuste metselwerk. De master bedroom heeft een eigen inloopkast en gezamenlijk wordt er gebruik gemaakt van de ruime badkamer met ligbad en inloopdouche.

De designwand combineert perfect me het witte bed.


Op de bovenverdiepingen zijn maar liefst zes slaapkamers te vinden


Rietdekkersbedrijf 't Ambacht staat voor kwaliteit en vakmanschap, wat aan deze kap zeker terug te zien is.

Buitengebouw
Een tweede douche vinden we op een heel andere plaats: het is een verwarmde buitendouche in het buitengebouw, waarin ook een keuken met vaatwasser, een toilet en een berging verstopt zitten. De inrichting van de tuin was in handen van Roald Tuindesign. De tuin is grofweg in vier vlakken verdeeld: een overdekt terras bij de keuken, een loungehoek met wit grind en olijfbomen naast het huis, een gedeelte gras en een pergola met split met aansluitend het bijgebouw. Volop plaats om te relaxen voor de ouders en te spelen voor de kinderen dus.

Genieten van luxe en omgeving
Met de technische kennis van meneer, het stilistische oog van mevrouw en het lichte ontwerp van de architect is er een moderne woning ontstaan die strak, maar niet té strak oogt op het mooie agrarisch gelegen perceel. De bewoners genieten van de luxe en de omgeving. Vanuit de eettafel en het fornuis hebben ze uitzicht op de achtergelegen akkers met aardappelplanten. “De begroeiing is niet hoog, dus we kijken ver weg. En als de planten weg zijn en het kaal is, zien we hier regelmatig fazanten en hazen lopen”, besluit de bewoonster enthousiast.

Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: