Arrow
Arrow
Slider

Woonboerderij met historisch uitzicht

Maximaal contact tussen binnen en buiten

Aan de dijk die de Goilberdingerwaard scheidt van het achterland, ligt een prachtige woonboerderij. Aan de voorkant is het nog zeer bescheiden van aanblik, je zou er zomaar aan voorbij gaan. Maar de grote verrassing ligt aan de achterzijde, waar bovendien het uitzicht uniek is.

Wanneer je via de oprit het pand benadert, is er een voorgevel zichtbaar met verticale rabatdelen en een grote deur in het midden. Naar de achterkant toe wordt het gebouw steeds opener dankzij een volledig glazen achtergevel. Vanaf deze glaswand is er een uniek uitzicht op de Nieuwe Hollandse Waterlinie: frisse, groene weilanden met wuivend gras, gevuld met grazende koeien en hier en daar een lage bunker. Het zijn de nog tastbare overblijfselen uit een roerig verleden en inmiddels verheven tot beschermd nationaal landschap.

Oneindig ver kijken
Aannemer Netten van Stigt realiseerde de bouw, architect Raymond de Lange van Architectenbureau Caetshage tekende de woonboerderij. Door goed te luisteren kon hij de wensen van de bewoners omzetten naar een leefbaar geheel. “We vonden het belangrijk om de grote troef van deze locatie, het waanzinnig mooie vergezicht, naar binnen te halen. Daarom hebben we schuifpuien van Metaglas gebruikt. Door de minimale omlijsting is er een maximaal contact tussen binnen en buiten gerealiseerd. Vooral in de keuken komt dit systeem prachtig tot zijn recht. Hier loopt de vloer door in het terras en kijk je oneindig ver weg.

Standwest leverde de stoelen aan de eettafel. Timmerbedrijf Jan van Lunteren maakte de tafel af.

Een uniek plaatje
De keuken is de favoriete plek in huis. In deze hoge, met licht overgoten ruimte, staat een stoere keuken die interieurbouwer Oock realiseerde. Op het aanrechtblad van Mortex staat een professionele KitchenAid bij het sterrenkokwaardige Westalls fornuis dat bij BOS Fornuizen werd aangeschaft. De Smeg koelkast maakt het plaatje compleet. En aan de eettafel, die Timmerbedrijf Jan van Lunteren maakte, staan stoelen van Strandwest. Vanuit hier is het heerlijk naar buiten kijken naar de tuin die Mien Ruys ontwierp en die naadloos doorloopt in de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een uniek plaatje.

Maatwerk
De deuren in het huis zijn op maat gemaakt door Cottonwood en Jet Bik Producten vervaardigde de lichtkoepels, ook al maatwerk. Via de speelkamer is de woonkamer te bereiken, waar een houtkachel van Dick Geurts staat. De master bedroom bevindt zich ook op de begane grond en heeft een ruime inloopkast, die door interieurbouwer Oock is geproduceerd. Naast de slaapkamer bevindt zich een sfeervolle badkamer met een vrijstaand ligbad. Naast het bed staan nachtkastjes die meubelmaker Jan van Lunteren voor het echtpaar maakt.

De schuifpuien van Metaglas bieden uitzicht op de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De houtkachel uit de woonkamer is gemaakt door Dick Geurts.


“Naast de slaapkamer bevindt zich een sfeervolle badkamer met een vrijstaand ligbad”


Vrijstaand ligbad zorgt voor een ruime indeling van de badkamer.


“Door glazen tussenwanden, die dwars op de gevel zijn geplaatst, komt er veel licht in de woning”


De schuine raamwand zorgt voor veel lichtinval.

Spannend contrast
Het schuurconcept van de voorkant vertaalt zich binnen door op poeren geplaatste, grote eikenhouten spanten. Deze zijn, net als de overige houten draagconstructies, in het zicht gelaten. Deze traditionele elementen vormen een spannend contrast met de moderne transparante achterzijde. Raymond de Lange: “De zestien meter lange glazen achtergevel verbindt het hoofdgebouw met het bijgebouw. En door glazen tussenwanden, die dwars op de gevel zijn geplaatst, komt er veel licht in de woning en ontstaan er lange zichtlijnen.”

Compliment
Bij toeval stuitten de bewoners op de plek waar ze nu wonen. Een dag later hebben ze het gekocht, ze twijfelden geen seconde. Ze zeggen over hun eigen woning: “Zeg nou eerlijk, wie woont er nou mooier dan wij?” Dat moet toch een groot compliment zijn voor Raymond.

Fotografie: Niek Totté/ Studio de Brink

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:  

  • Tafel & nachtkastjes, Timmerbedrijf Jan van Lunteren
    Schalkwijk | www.janvanlunteren.nl
  • Keukenblad (Mortex), Beal International
    Fernelmont (België) | www.beal.be