10 Verschillende soorten woningen

Er zijn veel verschillende soorten woningen op de wereld. Zo kennen we natuurlijk allemaal wel het appartement, of een rijtjeshuis, een twee onder een kap en we weten ook wel wat een flat is. Er zijn daarentegen wel veel meer soorten huizen dan je denkt. Als je eens door een wijk rijdt lijkt alles op een dood normaal huis, maar eigenlijk kan het best zijn dat ze allemaal een andere benaming hebben. Er is namelijk wel degelijk verschil tussen een geschakelde woning en een herenhuis. Wil jij weten welke soorten woningen er zijn? Wij hebben er alvast 10 op een rijtje gezet voor je.

1. Appartement

Een appartement, we kennen het allemaal wel, maar toch staat hij in het rijtje. Een appartement is een woning in een gebouw waar nog meer woningen in zijn. Een appartement ligt meestal maar op één verdieping. Eigenlijk een bungalow in een ander gebouw, waarvoor je meestal nog eerst de trap op moet.

2. Bovenwoning

Een bovenwoning zou je kunnen vergelijken met een appartement, maar toch is het anders. Een bovenwoning ligt namelijk op de bovenste verdieping en kan toch nog uit meerdere verdiepingen bestaan. De slaapkamer kan dus bijvoorbeeld een verdieping boven de woonkamer liggen.

3. Bungalow

Een bungalow is erg geschikt voor mensen op leeftijd, omdat je in deze woning geen trap op hoeft. Een bungalow is een vrijstaande woning die uit één verdieping bestaat.

4. Corridorflat

Er zijn vele soorten flats, waarvan een corridorflat er één van is. Een corridorflat is een woning in een gebouw met nog meer woningen. De voordeur komt uit op een gedeelde gang binnen in het gebouw zelf.

5. Galerijflat

Net zoals bij een corridorflat is deze woning in een gebouw met meerdere woningen er in. Alleen komt de deur uit op een loopgang. De loopgang van deze flat ligt aan de buitenkant van de woning.

6. Hat woning

HAT woning staat voor Huisvestiging Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens. Zoals je dus al in de complete naam hoort zijn dit woningen voor mensen die alleen wonen of met hun partner. Een hat woning is dus een klein huisje.

7. Herenhuis

Herenhuis, een huis voor mannen denk je? Eigenlijk is een herenhuis gewoon een eengezinswoning die uit meerdere woonlagen bestaat. Wat opvalt aan een herenhuis is dat het een luxe uitstraling heeft. Een herenhuis heeft vaak een hoog plafond.

8. Hoekwoning

Best simpel deze, maar toch vertellen we je er graag meer over! Een hoekwoning is een eengezinswoning aan het einde van de straat, op de hoek dus. De woning beschikt meestal over extra grond aan de zijkant van het huis zelf. Als dat niet zo is, dan is het een eindwoning.

9. Penthouse

Toch wel een van de chiquere woningen is een penthouse. Een penthouse is een woning in een gebouw met meerdere woningen er in. Het verschil tussen een penthouse en een bovenwoning is dat een penthouse alleen op de bovenverdieping ligt, en het meestal ook een dakterras heeft.

10. Studio

Een studio kun je vergelijken met een appartement, alleen heeft een appartement meerdere kamers, een studio niet. Een studio is dus eigenlijk één kamer met alles daar in. De keuken, woonkamer, eetkamer, alles in één kamer. Behalve de badkamer, die zit meestal afgezonderd.