
Een villa bouwen, verbouwen of niets meer dan rondkijken? Om de dagelijkse dosis inspiratie te geven, heeft The Art of Living een verzameling van tien luxe villa’s gemaakt. Van een prachtige luxe boerderij tot een schitterend landhuis. Het is tenslotte van belang in welke stijl de villa gerealiseerd moet worden, om te weten wat goed bij de omgeving past en wat de overige bouwwensen zijn.
De eerste woning in de verzameling is gerealiseerd door Architectenbureau Drijvers. Het interieurontwerp komt van Diane Interieurontwerp en B-TOO. Op deze plek stond voorheen een oude boerderij, welke is vervangen door een moderne woonboerderij. Het exterieur van de woning is erg opvallend. De voorzijde is namelijk een karakteristieke boerderij en past perfect in het landschap. De achterzijde is exact het tegenovergestelde en toont een moderne villa met strakke wanden, waarin de grote kozijnen van Mondana zijn verwerkt. Het interieur is op dezelfde manier doorgetrokken. Ook hier wordt de boerderijsfeer met moderne elementen gecombineerd.
Deze moderne villa heeft een fenomenale combinatie van authentieke, moderne en organische vormen. Het team van Sels Villabouw vertaalde de ideeën en wensen van de bewoners naar een sublieme villa, waar ze enorm van kunnen genieten. Michaël Matheussen van Sels vertelt: “Onze fantastische samenwerking is te vergelijken met het componeren van een muziekstuk, waarbij de klant de artistieke eindverantwoordelijke is.” Elke toon is raak, de melodie klinkt magnifiek.
Van Leent Bouw wist een woning te creëren met een geheel eigen karakter. De villa heeft een L-vorm gekregen, om de kavel optimaal te benutten. De buitenzijde heeft een moderne architectuur, met schuine muren voor een speels effect. Ook zijn er grote raampartijen, gerealiseerd door Profel Nederland en Paul en Paul kozijnen en zonwering. Hierbij is gedacht aan privacy, want van buitenaf kan er niet naar binnen worden gekeken. Dit kan tevens een goed idee zijn bij een villa bouwen. Het interieur is in hetzelfde kleurenpalet opgebouwd, als een aantal elementen van het exterieur. Hierbij is de keuken als uitgangspunt genomen.
Onder leiding van ontwerper en bouwbegeleider Hans de Koning en Studio Kees Marcelis is deze moderne villa, in kubistische stijl, gerealiseerd. Het platte dak versterkt deze uitstraling en zorgt tevens voor meer ruimte op de bovenverdieping. Ook het louvredak van Livium is een echte blikvanger. De woning is als het ware opengetrokken, doordat er grote raampartijen zijn toegevoegd. De raamkozijnen zijn van Alustraal en hierdoor wordt binnen met buiten verbonden. In het interieur is de kastenwand een echte blikvanger, welke meerdere functies heeft. Bruintinten speelden hierin een belangrijke rol, waardoor de villa warmte en sfeer uitstraalt.
Net als bij de eerste villa in de verzameling, is dit ook een klassieke boerderij met moderne elementen. Het grootste verschil is dat deze woning is verbouwd, in plaats van gebouwd. De basis van deze villa bestond uit de boerderij met een stal. Beide vertrekken zijn met elkaar verbonden, waardoor er veel ruimte is ontstaan. Het ontwerp voor deze landelijk moderne boerderij werd gemaakt door Vermeer Architecten. In de binnenzijde wordt er gebruik gemaakt van houten elementen en straalt de betonlook gietvloer rust uit. In de gehele woning is er een balans gevonden tussen ruimtelijkheid en geborgenheid, dit mede dankzij de aluminium kozijnen van Reynaers Kozijnen.
De villa bouwen en ontwerpen werd gedaan door Friso Woudstra Architecten en Aannemersbedrijf H.L. van den Boom. Het landhuis is van alle gemakken voorzien en het uiterlijk toont een klassieke stijl. Alhoewel de woning geheel nieuw is gebouwd, zijn de historische contouren in ere hersteld. Het interieur is, ondanks de grote volumes, huiselijk en heeft een warme sfeer. Dit mede dankzij de kleuren en materialen waaruit het is opgebouwd.
Ook deze moderne villa, gerealiseerd door Bouwbedrijf Bodavi en architectenbureau Villa Delphia, heeft een landelijke stijl gekregen. Bij de verbouw werden de sfeer en typerende details behouden, de villa stond tevens al bijna dertig jaar. De buitenzijde heeft een landelijke uitstraling, dankzij de rietendakbedekking van Rietdekker & Timmerman A.J. Vink. Buiten ligt er een tegelvloer, welke is doorgetrokken naar binnen. Hierdoor lopen buiten en binnen op een natuurlijke manier naar elkaar toe. Aan de binnenzijde ervaar je ook veel ruimte door het centraal gelegen kookeiland.
Net als de vierde villa in de verzameling, is ook deze in een kubistische stijl ontworpen. Dankzij Bob Manders Architecture heeft de woning een frisse en moderne uitstraling gekregen. Het oppervlak van de villa is compact gebleven, omdat er de hoogte in is gebouwd. De woning telt namelijk drie verdiepingen. Door de hoogtes en open indelingen voelt het ruimtelijk aan. Het interieur van de woning bestaat uit wittinten en pure materialen, waardoor de woning een frisse verschijning is in de omgeving.
De architect van deze villa is Van Egmond Totaal Architectuur. De woning bestaat uit strakke vormen en is in een moderne stijl gerealiseerd. Er is voor gezorgd dat de gehele woning inspeelt op de omringende natuur. Door de grote raampartijen is de natuur namelijk altijd dichtbij en valt er veel licht de woning binnen. Het licht, in combinatie met het witte interieur, zorgt ervoor dat er veel rust en een warme sfeer in de woning heerst. Voor het optimale buitenleven zijn tevens meerdere terrassen gecreëerd.
De laatste villa in deze verzameling is klassiek en modern. Het ontwerp van de woning is bedacht door architect René van der Hout en RMR Interieurbouw. De woning is groots, maar oogt daar niet naar. De voorzijde, met louvrepanelen van Livium, verhult de bijzonder moderne achterkant waar grote kubistische elementen blikvangers zijn. In het interieur vloeien alle ruimtes naadloos in elkaar over, dit dankzij de herhaling van kleur en het gebruik van dezelfde materialen.
___
Tekst: Marieke Mulder