4x een bijzonder appartement door Zuid Architecten

Zuid Architecten

Vanuit sommige appartementen heeft men uitzicht op werkelijk elke iconische plek in het centrum van Maastricht maar ook in de stadswoningen is het bijzondere van de locatie zichtbaar. De Looiershof is een luxueuze enclave in het historische Jekerkwartier. Rust, comfort en een uitgekiend gebruik van de ruimte staan in ieder appartement hoog in aanzien. Dat laatste is de mede de verdienste van interieurarchitect Raymond Haenen, die hier de voorbije vijf jaar niet minder dan vijftien woningen inrichtte.


Ontwerp

Appartement, niveauverschillen, Zuid Architecten

Vermicellifabriek

Vele jarenlang was het terrein van de voormalige Vermicellifabriek een parkeerterrein. De aankoop van de grond verliep moeizaam, hoewel de ene na de andere projectontwikkelaar zijn oog erop had laten vallen. Dat maakte het terrein alleen maar extra begeerlijk. Toen het gebied dan toch van de hand werd gedaan, was de vierkante meter prijs inmiddels zó hoog dat het wel een residentiële woonhof moést worden. “Hier liep een stuk van de omwalling die de vestingstad tegen vijandelijke aanvallen moest beschermen,” zegt Raymond Haenen. “In de meeste steden zijn die stadsmuren eind negentiende eeuw afgebroken. Wij hebben ze nog, als enige. Sterker nog: het deel dat om de Looiershof loopt is volledig gerenoveerd, inclusief de poort die erbij hoorde. Zo zijn er ook elementen van de Vermicellifabriek zelf behouden gebleven, zoals de hoge schoorsteen en een stuk muur, inclusief de vensters.” Het zijn geen willekeurige maar goed gekozen renovaties.


Woning 1

Appartement, niveauverschillen, Zuid Architecten

Alle leveranciers van woning 1

Aannemer

Vormm

Interieurbouw

Leunissen Interieurbouw BV

Tegels

BMN Maastricht

Schilderwerk

R&S Schilderwerken

Parketvloer

Bloemen Parket

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems

Glazenwanden

Kelleners Glasdesign

E-installatie & W-installatie

4Tech Solutions

Verlichting

Hendriks Lightvision

Sanitair

B-Dutch

Verticaal wonen

Deze woning maakt deel uit van een rij huizen, compleet met voortuintje., die een straatje vormen Hier stond Raymond Haenen voor een geheel andere uitdaging. “De projectontwikkelaar had een stadswoning neergezet die, wat de vormgeving en indeling betreft, meer bedoeld is voor een middenklasse gezin of echtpaar dan voor de eigenaren uit het hogere marktsegment die dit huis als weekendwoning wilden benutten. Die laatsten vormden nu eenmaal de doelgroep en niet de eersten. Ik heb dus, in samenspraak met de opdrachtgevers, besloten tot een vrij radicale ingreep. Ten eerste heb ik het tochthalletje helemaal gesloopt. Dat is maar ruimteverspilling. Je stapt direct van de straat in de woning, maar niet in de woonkamer. De hele begane grond heb ik ingericht als keuken. Een keuken is een vrij extroverte ruimte, waar mensen koken en eten en relatief weinig privacy zoeken. Direct bij de deur vind je dus de garderobe en opbergruimte. Daarna is er een lange keuken die doorloopt tot aan het terras, alles uitgevoerd in een warme houtkleur, zonder grepen bij de kasten of laden, zodat niets de eenheid in het zicht verstoort. Bij het terras is een vide gemaakt, om de beleving van de ruimte en de inval van het buitenlicht zo groot mogelijk te maken.”


Woning 2

Appartement, niveauverschillen, Zuid Architecten

Alle leveranciers van woning 2

Gordijnen

Van Lijf Interieurs

Aannemer

Vormm

Verlichting

Hendriks Lightvision

E-installatie & W-installatie

4Tech Solutions

Schilderwerk

R&S Schilderwerken

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems

Interieurbouw

B-Dutch

Glazenwanden

Kelleners Glasdesign

Blok appartement

Midden in het Looiershof staat een indrukwekkend appartementsgebouw, het G-blok. Anders dan de appartementen elders in het hof bevat dit G-blok niet vooral tweede maar ook veel eerste woningen. Raymond Haenen heeft diverse woningen hierin ingericht en neemt ons mee naar een ervan. Vanuit de gang, de keuken en de zitkamer is er zicht op het terras. Dit is zo ruim dat er plek is voor meer dan het gebruikelijke zithoekje. Je zit beschut en er is nooit herrie. En toch voel je dat het stadscentrum dichtbij is. Die combinatie van privacy en rust, midden in een grote stad, is heel luxueus.” ‘Het appartement behoort duidelijk toe aan mensen die veel van de wereld hebben gezien. Een deel van de kunst aan de wanden is niet-Europees en ook in de inrichting staan hier en daar artefacten die aan verre reizen herinneren. Keuken en zitkamer vormen één geheel, apart daarvan is een kamer die is ingericht als bibliotheek en bureau, met boeken op elk van de meterslange planken. “We hebben gekozen voor een loftachtige zichtas door heel de woning,” zegt Raymond Haenen. “En voor schuifdeuren, voor het gemak maar ook om daarmee een duidelijke scheiding aan te brengen tussen het woon- en het slaapgedeelte.”


Woning 3

Appartement, niveauverschillen, Zuid Architecten

Alle leveranciers van woning 3

Gordijnen

Van Lijf Interieurs

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems

Bouwbedrijf

Mulders Bouw

Tegelwerken

Paul Scholten Tegelwerken

Maatwerk interieur

Soons Interieurbouw

Glazenwanden

Kelleners Glasdesign

Aannemer

Vormm

Verlichting

Hendriks Lightvision

Gebruik van niveauverschillen

De nabijheid van de voormalige fabriek zien de bewoners van deze woning vanuit hun keuken. In de zijmuur van hun tuin zitten nog enkele ramen die tonen dat de plek waar nu een jacuzzi staat vroeger was voorbehouden aan een machine. De tuin – die vooral een terrasfunctie heeft – kent een verhoging en ook die past perfect bij de bouwstijl van de woning, die gekenmerkt wordt door niveauverschillen. Die verschillen – soms groot, soms subtiel – doen je als bewoner of bezoeker beseffen op een bijzondere plek te zijn. Je beweegt je nooit op de automatische piloot door de ruimtes maar bent je bewust van waar je bent. Dat geldt zeker voor de keuken, die je zowel in de breedte als in de hoogte ervaart. Er is de visuele verbinding met buiten maar ook met boven. Een kunstwerk dat de ene wand siert roept opnieuw associaties op met het industrieel verleden, terwijl de andere muur wordt gedomineerd door een wenteltrap die naar de bovenliggende etage voert. “Eigenlijk maakte deze benedenverdieping geen deel uit van de woning. Ze is erbij gekocht en door mij bij het appartement getrokken door middel van een vide en een hoog raam dat zich over de twee verdiepingen uitstrekt,” zegt Raymond Haenen.


Woning 4

Appartement, niveauverschillen, Zuid Architecten

Alle leveranciers van woning 4

E-installatie & W-installatie

4Tech Solutions

Schilderwerk

R&S Schilderwerken

Glazenwanden

Kelleners Glasdesign

Badkamerkranen

Hotbath BV

Klein van oppervlakte, maar groots uitzicht

Nergens werd zozeer een beroep gedaan op Raymond Haenens pas- en meetkunde als in een appartement dat zich op de hoek van het zogeheten Poortgebouw bevindt. “Het is het kleinste van de vijftien die ik in totaal heb ingericht en het is bedoeld als pied-à-terre van een gezin met drie kinderen,” zegt hij. “Het bijzondere van deze woning is het panorama. Vanuit elk raam heb je zicht op weer een ander iconisch gebouw in het stadscentrum van Maastricht. Maar drie kinderen en twee volwassenen is veel voor dit appartement. “Het betekende bijvoorbeeld dat we in de zitkamer een maatwerkblok hebben neergezet, waarin aan de ene zijde een open haard is verwerkt maar achter de hoek ook techniek kon worden weggewerkt. Hier moest elke vierkante meter optimaal gebruikt worden. Je moet inboeten aan ruimte, maar je mag dat niet aan ruimtelijk gevoel en zeker niet aan comfort.”

Editor: Celine Jacobs

Datum: 05-07-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: German Bourgeat