4x tips voor jouw eigen budgetproof keuken

Een nieuwe keuken, wie wenst dat nou niet? Maar wellicht denk je dat jouw budget het niet toe laat. Toch hoeft dat niet zo te zijn, ook als je wil besparen op de kosten kun je jouw droomkeuken verwezenlijken. We geven je graag een aantal tips waarmee het eenvoudig wordt om betaalbare keukens samen te stellen, zonder in te schikken op de kwaliteit en de exclusieve uitstraling.

  1. Denk na over de opstelling

Allereerst is het slim om rekening te houden met de opstelling van de keuken. Een keukeneiland is bijvoorbeeld standaard een stuk duurder dan een hoekkeuken of een rechte keuken. Dit logischerwijs omdat een kookeiland ontzettend populair is. Toch heb je absoluut geen eiland nodig om een mooi keukendesign te creëren. Daarnaast is het ook slim om rekening te houden met de al bestaande leidingen. Dit betekent dat je geen extra kosten hoeft te maken om nieuwe leidingen aan te leggen.

  1. Kies de juiste materialen

Ook is het belangrijk om goed na te denken over de materialen die je in het keukendesign wilt verwerken. Een goed voorbeeld daarvan is het werkblad. Werkbladen zijn in zo ontzettend veel soorten en maten te verkrijgen, dat je eenvoudig ook voor een goedkopere variant kunt kiezen. Natuursteen en echt hout zijn erg prijzig, maar composiet en kunststof weer niet. Daarom is het goed om te weten dat kunststof werkbladen ook te verkrijgen zijn met bijvoorbeeld een houtlook. Het is dan ook de perfecte keuze voor een goedkope landelijke keuken of een keuken in de Scandinavische stijl.

  1. Vergelijk keukenapparatuur

Door de juiste materialen te kiezen kun je dus al flink wat geld besparen en dat wordt nog meer als je rekening houdt met de keukenapparatuur. Ga na wat je echt nodig hebt en verdiep je in de apparatuur uit verschillende prijsklassen. Vergelijk verschillende merken en bekijk welke functies jouw oven bijvoorbeeld moet hebben en bepaal aan de hand daarvan welke keukenapparatuur je kiest. Nog een handige tip: let altijd op het energielabel, als een apparaat energiezuinig is, kun je daar op de lange termijn ook nog geld mee besparen.

  1. Neem zelf het heft in handen

Natuurlijk ben je ook een stuk goedkoper uit wanneer je veel zelf doet. Dit kan betekenen dat je het sloopwerk zelf doet of dat je vrienden en familie inschakelt om een deel van de plaatsing voor eigen rekening te nemen. Maar wellicht betekent het ook dat je jouw al bestaande keuken een mooie upgrade geeft. Vervang bijvoorbeeld alleen het keukenblad of zoiets eenvoudigs als de grepen en jouw keuken heeft in een handomdraai een nieuw uiterlijk.