5 slimme badkamer tips

Je badkamer is de plek waar je je dag begint en waar je hem afsluit. Het is een speciale privé plek die helemaal aan jouw eisen moet voldoen. Wij hebben weer wat slimme tips voor je verzameld om inspiratie op te doen. Er is immers altijd wel iets te verbeteren aan je badkamer.

 

Tip 1: Badkamertegels schilderen

Het kan voorkomen dat je uitgekeken bent op je badkamer. Je wilt iets nieuws, iets verfrissends. Maar om nou al de oude tegels eruit te bikken en nieuwe tegels te plaatsen, is wel erg veel werk. En het kostenplaatje liegt er ook niet om. Bovendien is je badkamer functioneel nog op en top. Gelukkig is er een makkelijkere oplossing.

Wat niet iedereen weet is dat je sanitair heel makkelijk kunt schilderen. Er is kwalitatief hoogwaardige tegelverf voor op de markt waardoor je oude badkamer weer volledig aan de huidige design trends voldoet. Voor het verven gelden de bekende vuistregels. Eerst een schone, vetvrije ondergrond voor een goede hechting, gaatjes dichtmaken en kapotte tegels repareren. Met een dag werk ben je al een heel eind opgeschoten.

In een wip pas je ook je kranen en je douchekop aan op de nieuwe kleuren. Zo heb je het gevoel een geheel nieuwe badkamer te hebben, terwijl de kosten binnen de perken blijven.

 

Tip 2: Audio in je badkamer

Voor muziekliefhebbers is het hebben van speakers in de badkamer een heerlijkheid. Tijdens het douchen of badderen wegdromen (of headbangen) bij je favoriete artiest, of het nou Bach is of Kurt Cobain. Maar ook voor het relaxed beluisteren van een podcast of Radio Tour de France is de badkamer een geschikte plek.

Er komen steeds meer waterbestendige speakers op de markt. Het is tegenwoordig heel makkelijk om een bluetooth speaker aan je smartphone te koppelen. Op het strand bijvoorbeeld, of in het zwembad. Voor badkamers bestaat deze behoefte ook steeds meer. Al kies je in dit geval een wat robuustere versie. Speakers die met wifi verbonden worden aan een geluidsbron zijn ideaal. Je kunt ze ook makkelijk verbinden met de overige speakers in huis.

Voor een extra stukje gebruiksgemak zijn er speakers met spraakbesturing, zodat je onder de douche het volume regelt. Ook kun je simpel naar een volgend nummer skippen door een stemcommando te geven. Gemak is de overtreffende trap van comfort.

 

Tip 3. De anti condens spiegel

Mist op de spiegel, het is een welbekend probleem. Je komt onder de douche vandaan en wilt jezelf in de spiegel bekijken. Maar waar is je spiegelbeeld? Als een spookschip is het verdwenen in de mist! De spiegel is beslagen doordat de waterdamp die van de hete douche is afgeslagen op het koele oppervlak van de spiegel condenseert. Is daar nou niets tegen te doen, hebben veel mensen zich in de loop der eeuwen afgevraagd?

Het antwoord is ja. De oplossing is gevonden in een badkamerspiegel met verwarming. Aan de achterzijde van een spiegel is een verwarmingselement aangebracht. Aan de voorkant van de spiegel is daar niets van te zien. Het is niet zo als met de achterruit van je auto dat er zichtbaar draadjes door het glad meanderen.

De verwarming van de spiegel is eenvoudig uit te zetten zodat het element geen energie verbruikt als het niet nodig is. Zo verspil je geen stroom.

 

Tip 4: Ventileer je badkamer schoon en hygiënisch

Het lijkt een inkoppertje maar we mogen hem toch niet onbenoemd laten: het belang van ventileren. Als je badkamer nog aangelegd moet worden, doe je er goed aan te investeren in een goed ventilatiesysteem. Vocht is een sluipend kwaad dat voortdurend bestreden moet worden. Het laat kalkresten na en in een erger geval ontstaat er in de loop der tijd schimmel op verborgen plekken. Voor je het weet, begint het stuc- en voegwerk zwart uit te slaan.

Zorg ervoor dat de badkamer zo snel mogelijk opdroogt na een douchebeurt. Hoe sneller, hoe beter. Het helpt natuurlijk al wanneer je het badkamer raam openzet. En ook wissen en droogwrijven met een handdoek draagt bij aan een goede vochthuishouding. Er gaat echter niets boven de krachtige werking van een ventilatiesysteem.

 

Tip 5. Comfort en veiligheid combineren

In de badkamer kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Dat geldt niet alleen voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn. Een vloer kan spekglad worden en dan ligt een ongeluk in een klein hoekje. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om veiligheidselementen aan te brengen in de badkamer. Andere elementen die oorspronkelijk puur voor de veiligheid werden geïnstalleerd zijn wandbeugels en het douchezitje. Het kan handig zijn wanneer jezelf een kleine blessure hebt. En op bezoek van een ouder iemand ben je in ieder geval voorbereid.

Gelukkig neemt het aanbod toe en hoeft het comfort en design geen schade te lijden. Denk bijvoorbeeld aan antislip stickers op de vloer. Deze zijn eenvoudig aan te brengen op een bestaande ondergrond. Je hoeft niet meer stapje voor stapje naar de douchecabine te lopen. Door het wegnemen van uitglijgevaar, kun je gewoon lekker vrij bewegen.