Adembenemende transformatie van historische brandweerkazerne in luxueuze woning

Bureau Ha

Welkom in deze gerenoveerde brandweerkazerne, gelegen in het bruisende hart van een Noord-Brabantse stad. Dit karakteristieke pand bood een unieke kans voor een gezin dat op zoek was naar een ruime plek om te wonen. De intensieve en uitdagende verbouwingsperiode resulteerde in een adembenemend ontwerp dat perfect aansluit op de wensen van de bewoners. Welk ander bureau was er beter geschikt voor deze transformatie dan Bureau HA Architecten? Architect Wilco Boogert focuste op eenvoud, ingetogenheid en rust in het interieur, en creëerde een ontwerp dat balans houdt tussen esthetiek en functionaliteit.


Entree

Transformatie, luxe woning, Bureau Ha

Alle leveranciers van de entree

Autolift

CLT HOLLAND

Bouwkundige uitdaging

“Al langere tijd waren mijn vriendin en ik op zoek naar een stadswoning waarin we een gezinnetje konden stichten”, vertelt de opdrachtgever. “Maar als je in het centrum van een stad wilt wonen, betekent dat vaak ook dat je je auto niet kwijt kunt of dat je deze helemaal verderop in een parkeergarage moet zetten. Op straat parkeren is hier soms echt een ramp en dus was een privéparkeerplek echt een must.” Die privéparkeerplek kwam er niet. In plaats daarvan stuitte het jonge stel op een pand dat nog veel beters bood: ruimte voor een inpandige garage. “Dit pand werd omstreeks 1850 gebouwd en deed driekwart eeuw dienst als brandweerkazerne”, vertelt Wilco. “Daarna vervulde het de functie van kantoor, maar op het moment dat de opdrachtgevers het kochten, was het al enige tijd in ongebruik. Door de jaren heen was het nooit up-to-date gehouden. Ook de constructeur zag alleen maar beren op de weg. Als er iets is wat deze opdrachtgevers kenmerkt, is het hun doorzettingsvermogen.” Dat beaamt de opdrachtgever: “Familie en vrienden zeiden: ‘Waar beginnen jullie toch aan?’ Het was ook zeker een spannende tijd, want eerst moest onderzocht worden of er überhaupt een woonhuis van gemaakt kon worden, of het pand nog voldeed aan de huidige eisen voor brandveiligheid, et cetera. Gelukkig kregen we groen licht om de bouw te starten.” Daarmee startte ook de volgende reeks uitdagingen. “Het gebouw was schots en scheef”, verduidelijkt Wilco. “Als je ergens houten balken weghaalt, moet je wel zeker weten dat de constructie overeind blijft.” De opdrachtgevers wilden een kelder. Die kwam er, na veel passen en meten. Om een hogere ruimte op de eerste verdieping te creëren, werd de vloer 40 centimeter verlaagd. In het midden van het gebouw werd een patio gecreëerd die het daglicht van het dak helemaal tot op de begane grond brengt, en zelfs tot in de kelder.

Toonzettend

Bij binnenkomst in de woning op de begane grond word je blik direct gegrepen door de imposante autolift. “Doordat die kelder er tóch kwam, konden we een autolift installeren waarin we dus niet één, maar twee auto’s kwijt konden”, vertelt de bewoner enthousiast. Verderop op de begane grond bevindt zich de bar, waar het jonge stel samenkomt voor feestjes met vrienden. “Met oud en nieuw hebben we hier gezellig gefeest”, vertelt de bewoonster, “en ook onze verjaardagen vieren we hier.” Een opvallend element op deze verdieping is de binnentuin, die hier uitmondt in een patio met weelderige kunstboom. Naast de vide bevindt zich de trap naar de kelder waarin onder meer het thuiskantoor en de fitness zijn gesitueerd.


Leefruimte

Transformatie, luxe woning, Bureau Ha

Alle leveranciers van de leefruimte

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Stucwerken en schilderwerken

Stucadoorsbedrijf Van De Wouw

Prachtig en functioneel

Op de eerste verdieping bevinden zich de eettafel, keuken en woonkamer, die allemaal naadloos zijn geïntegreerd in een open concept. De trappen en het toilet zijn toegankelijk via een deur die slim is weggewerkt in een kastenwand. In deze wand zorgen subtiele ledlijnen voor een moderne uitstraling. Doordat de vloer is verlaagd en daarmee de ruimte werd verhoogd, was er ruimte voor een systeemplafond waarin de techniek werd verwerkt, zoals verlichting en speakers, maar ook bood het ruimte voor een koof waarin de gordijnrail gemonteerd kon worden. De hoogte en de gordijnkoof creëren een gevoel van ruimtelijkheid en grandeur. Maar de ware eyecatcher is de indrukwekkende patio, die overvloeit van natuurlijk licht en de keuken met de living verbindt. Het interieur is zorgvuldig samengesteld met prachtige meubels en op maat gemaakt vakmanschap, wat het geheel naar een nog hoger niveau tilt.


Slaapkamer

Transformatie, luxe woning, Bureau Ha

Alle leveranciers van de slaapkamer

Lederen bekleding

Alphenberg Leather

Architect

Bureau HA Architecten

Oase van rust en luxe

Op de bovenverdieping vinden we de slaap- en badkamers, waarin comfort en luxe hand in hand gaan. De elegant vormgegeven bovenverdieping baadt in het licht dat door de patio stroomt. In de en-suitebadkamer voegen het vrijstaande bad en het gebruik van emperador-marmer een vleugje weelderigheid toe aan deze oase van rust. In de slaapkamer zorgt de achterwand van het bed voor hotelvibes. De verticale lijnen in het leer laten de ruimte optisch hoger lijken. Wilco: “Hier vormde de schuinte een uitdaging, want we wilden de bovenverdieping zo ruimtelijk mogelijk laten overkomen en je niet het gevoel geven dat de patio te veel ruimte in beslag neemt.

Samensmelting van design en functionaliteit

De gerenoveerde brandweerkazerne is een ware blikvanger geworden, waarin elk aspect zorgvuldig is ontworpen en afgestemd op de wensen van de bewoners. Het huis biedt niet alleen voldoende ruimte en parkeergelegenheid, maar straalt ook een unieke sfeer uit door het slimme gebruik van licht en de doordachte indeling. Het interieur is een harmonieuze mix van stijlvolle meubels en op maat gemaakte elementen, waardoor de woning een uitnodigende en luxueuze uitstraling heeft. Stap binnen in deze gerenoveerde brandweerkazerne en laat je betoveren door de prachtige transformatie die dit pand heeft ondergaan. Een ontwerp waarvoor de architect outside the box heeft moeten denken, maar daardoor een woning heeft gecreëerd die verrast en waarin functionaliteit en design samenkomen. Van bouwkundige uitdaging tot hippe, trendy villa in het hartje van de stad.

Editor: Media Team

Datum: 04-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Patrick Meis