Alle aandacht voor de architectuur 

Ten Have Architectuur

De bewoners van deze bungalow vonden een prachtig stukje grond in Flevoland. Daar wilden ze een ruim opgezette woning bouwen in staalframebouw. Dat heeft namelijk een aantal voordelen: het is een snelle en duurzame manier van bouwen, goed geïsoleerd en kolommen onder de overkragende luifel waren niet nodig. Je hebt wel een architect nodig die verstand van zaken heeft. Vandaar dat ze al gauw bij Ten Have Architectuur terechtkwamen. 


Exterieur

Bungalow, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Eerlijkheid duurt het langst 
Al bij de eerste aanblik valt op hoe statig deze woning is. Houten gevelelementen worden omkaderd door een witte plint, met midden in de woning een verhoging die duidelijk van de buitenzijde te zien is. Een spel van wit stucwerk met warm hout, omlijnd door zwart aluminium. Architect Dirk ten Have: “De sprongetjes aan de linkerkant en de voorzijde van de gevel maken het ontwerp speelser. Om de natuur te betrekken bij de woning, hebben we daar een groene wand en een geïntegreerde plantenbak gemaakt.” Het was aannemer Peter Hurkmans die Dirk introduceerde bij de opdrachtgevers. Hij wist dat hij als architect het maximale uit het ontwerp kon halen. Dirk vertelt lachend: “Het waren klanten die zelf al wat op papier hadden gezet. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe mensen hun eigen droom proberen te visualiseren. Ik ben ook een eerlijke architect; als ik het mooi vind zeg ik het, en als ik het niet mooi vind ook. De plattegrond was goed ontworpen en de buitenkant was professioneel uitgetekend, maar ik moest eerlijk zeggen dat het ontwerp op de schop moest. Gelukkig moesten ze daar erg om lachen en ze waardeerden mijn eerlijkheid.” “Uiteindelijk was de eerste tekening van Dirk een schot in de roos”, vult de bewoner aan. “Het is modern, maar heeft ook een beproefde stijl. Het doorstaat de tand des tijds. Ik weet zeker dat het over honderd jaar nog steeds mooi is.” 


Leefruimte

Bungalow, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Raambekleding

Echtgordijn®

Keukenapparatuur

Gaggenau

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Keukenblad

Cosentino

Eenvoud 
Bij binnenkomst loop je via de hal de keuken binnen. Dit is het hart van de woning, waar de rest omheen is ontworpen. De keuken werd helemaal op maat gemaakt met een werkblad en bargedeelte van Dekton en kasten en deuren van fineer. Boven het kookeiland hangt een horecarek waar glazen en flessen drank in geplaatst kunnen worden. De achterwand bestaat uit marmerlooktegels van 6 millimeter dik, die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Ook in de toiletten zijn deze achterwanden toegepast van vloer tot plafond. Omdat de keuken zo belangrijk was voor de bewoners en omdat ze toch wat hoogte wilden hebben in de bungalow, besloot Dirk om deze nog wat kracht bij te zetten. Dit deed hij door het dak te verhogen. Vanbuiten is dit zichtbaar als een centraal, houten blok. 

In het verlengde van de keuken bevindt zich de living, met ernaast de eettafel. Wat hier opvalt, is dat de woning eenvoud ademt. Alle leidingen en onnodige details zijn weggewerkt, waardoor je alleen schone lijnen ziet. De focus gaat naar de hoofdlijnen en de basisarchitectuur. Er zitten zelfs geen schakelaars op de muren. “De tv-wand, die van binnen naar buiten doorloopt, is aan de binnenzijde opgedikt. Dat geeft een mooier effect en we konden er een inbouwkast en de bedrading in verwerken. In de tegenoverliggende keukenwand zit een verborgen doorgang. Deze taatsdeur is door het houtnerffineer bijna onzichtbaar weggewerkt en geeft toegang tot de achterliggende voorraadkamer.” 


Slaapruimte

Bungalow, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de slaapruimte

Behang

KEK Amsterdam

Douchedrain

Easy Drain

Verlichting

Maretti Lighting

Multiplank vloer

Zandvliet Flooring
Bungalow, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Klaar voor de toekomst 
Aan de linkerzijde van de woning bevindt zich het slaapgedeelte met drie slaapkamers. De warm ingerichte masterbedroom heeft een en-suitebadkamer en inloopkast. Deze slaapkamer ziet eruit alsof deze door een professional is aangekleed, maar de bewoners deden alles zelf. Een tweede slaapkamer fungeert nu als werkkamer, maar kan later aangepast worden, zodat ook hier een en-suitebadkamer ontstaat. De bewoner: “Dirk heeft dit heel slim op de tekening ingetekend en er zijn loze leidingen weggewerkt. Er kan heel eenvoudig een extra badkamer gemaakt worden.” De derde slaapkamer fungeert nu als sportkamer en is voorzien van een separate douche en wastafel. De totale inrichting was een lang proces waarbij ze steeds op zoek waren naar producten die ze mooi vonden. 


Tuin

Bungalow, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Architect

Ten Have Architectuur
Bungalow, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Herten en vossen 
Omdat het een breed kavel is, wilden de bewoners en de architect dit ook optimaal benutten. De tuin en het bos moesten bij de bungalow betrokken worden. In de toekomst komen er nog fruitbomen, een zitkuil en een betonnen pad dat in een halve cirkel door de tuin loopt, vertelt de bewoner. “Als mensen een strak huis hebben, dan maken ze vaak ook een strakke tuin. Dirk legde ons uit dat je juist ronde vormen in de tuin moet creëren, om de strakheid van de woning beter uit te laten komen. Daarmee gaan we aan de slag.” Maar ook nu al kunnen ze genieten van het buitenleven, dankzij het heerlijke overdekte terras. Dat was een wens van de bewoners, om te voorkomen dat er te veel zonlicht naar binnen zou schijnen. Het was één van de redenen om te kiezen voor staalframebouw, zegt de bewoner. “Binnen en buiten lopen mooi in elkaar over en we hebben een erg duurzame woning die voorzien is van een warmtepomp en zonnepanelen. We wonen hier nu anderhalf jaar en het bevalt boven verwachting goed. Het is makkelijk in onderhoud, het is hier superstil en af en toe zie ik een hert of vos in het bos. Het is elke dag een feest.” 

Editor: Media Team

Datum: 03-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings

Fotografie: Wesley Bergen