Alle ruimte om volop van het leven te genieten

Studio Boomm

Aan de rand van het bos in het verrukkelijke zuiden van ons land, werden tweeënveertig kavels gecreëerd om heerlijk vrij en midden in de natuur te kunnen wonen. Niels Derckx van studio Boomm vertaalde de wensen van de opdrachtgevers in een gedurfd en minimalistisch ontwerp voor een villa waarin creatie een belangrijke rol speelt. Kijk mee en laat je inspireren door de kunst van het goede leven én genieten met een hoofdletter.


Ontwerp

Minimalistisch, ruimte, Studio Boomm, The Art of Living
Minimalistisch, ruimte, Studio Boomm, The Art of Living

Ruimte voor het creatieproces

“Dit is voor mij een van de mooiste plekken in het huis”, vertelt Daphne Hovers trots. De kunstenares maakt objecten van keramiek en schildert het liefst op omvangrijke doeken. Vormen uit de natuur inspireren en fascineren haar iedere keer opnieuw. “Mijn atelier ligt op het noorden en het licht dat door de grote ramen binnenkomt is puur en heerlijk om bij te werken. Ik wilde vooral de ruimte hebben om aan verschillende objecten tegelijk te kunnen werken en daarnaast wilde ik voldoende bergruimte om mijn materialen, schilderijen en keramiekwerk een plek te geven. Hier voel ik me thuis, hier kan en mag alles ontstaan en gebeuren.”


Living

Minimalistisch, ruimte, Studio Boomm, The Art of Living

Snel en efficiënt bouwen

Als we om de villa heen lopen heeft het qua uitstraling iets spontaans en speels. De verschillende en in elkaar geschoven volumes zijn strak en verschillen onderling qua afmeting. De open geveldelen en zwarte gevelbekleding met geïntegreerde lamellen op de verdieping en aan de achterzijde doorbreken dit strakke patroon en maken nieuwsgierig. De opdrachtgevers wilden in eerste instantie dat de afdrukken van de bekisting in het beton zichtbaar waren, maar dat idee bleek uiteindelijk toch niet het juiste gevoel op te roepen en was ook minder goed uit te voeren in combinatie met het prefab bouwsysteem. Het voordeel van een prefab bouwsysteem is dat alles van tevoren in de fabriek gemaakt wordt. De woning komt als bouwpakket op locatie en wordt daar in elkaar gezet. Alle buitenwanden zijn reeds voorzien van isolatie. De villa stond in minder dan drie weken en daarna volgde de gedetailleerde afwerking. De pure betonnen uitstraling is ook binnen doorgevoerd. Niels Derckx: “Er zijn geen laagjes, geen make-up, zeg ik altijd. Het is en blijft beton, en dat is precies wat het ontwerp ondersteunt en versterkt. In een optimale samenwerking met de opdrachtgever is hier mooi maatwerk ontstaan.”


Bovenverdieping

Minimalistisch, ruimte, Studio Boomm, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems

Welkom gevoel

Beneden zijn twee verschillende volumes tegen elkaar geplaatst in een V-vorm. Daar waar de volumes elkaar ontmoeten is de entree gesitueerd. De zichtlijnen zijn asymmetrisch; het hoefde niet te braaf te zijn, en zeker niet te voor de hand liggend, vertelt Niels. De entree en de deur naar de woonkeuken zijn van glas en je hebt meteen contact met de achtertuin. Vanuit de hal kun je links naar het atelier en als je rechtdoor loopt, ga je de mooie open woonkeuken binnen. De keuken met het fijne kookeiland waar twee barkrukken je uitnodigen om in gesprek te gaan tijdens het koken staat haaks op de grote eettafel. De woonkamer en de keuken zijn als twee vleugels die de eetkeuken als het ware vasthouden. De lage kast tegenover de grote eettafel is bij de onzichtbare deur naar het atelier doorgetrokken tot aan het plafond. Het verticale patroon van de latjes van het hout zorgt voor een helder ritme. De keuken en kasten zijn uitgevoerd in hout om een warm contrast te creëren met de betonnen vloer. Binnen zijn alle wanden geschilderd, in de badkamer zijn de wanden voorzien van dezelfde microtopping als de buitenwanden. De basis is strak en blanco en dat is hét perfecte canvas voor de kunst die hier zo uitbundig tentoongesteld wordt. De vloer in de keuken loopt door in het met een Liviumdak overdekte terras buiten. Zo wordt buiten met binnen verbonden. We lopen van de woonkeuken zo de fijne en geborgen woonkamer in. Met grote ramen naar de tuinzijde zodat elke dag een nieuw levend schilderij zich kan tonen om aan te verpozen.


Exterieur

Minimalistisch, ruimte, Studio Boomm, The Art of Living

Levensbestendig wonen

Op de begane grond zijn ook de masterbedroom en de badkamer gesitueerd. De vrouw en man des huizes hebben ieder hun eigen overzichtelijke inloopgarderobekast. De schappen van de kasten reiken tot aan het plafond, alle ruimte wordt optimaal gebruikt. De badkamer heeft een toilet, stoomdouche en een ruim blad met twee geïntegreerde wastafels. De kastruimte eronder is strak en functioneel. Naast de badkamer is tevens een was- en strijkruimte. Waar je in de villa ook naar buiten kijkt, overal is het groen of zie je bloemen. De natuur is aanwezig en dat is ook zo fijn aan deze woonplek. De meanderende paden door de tuin leiden je naar de rand van het perceel waar de oude bomen hun plek mochten behouden. ”Iedere dag is het weer heerlijk om een klein stukje door dat bos te lopen”, vertelt Daphne. Wat een heerlijkheid dat dat op het eigen perceel gewoon mogelijk is.

Alle ruimte om te blijven logeren

We gaan via de zwevende betonnen trap naar de verdieping. Ook hier zien we verticale lijnen terugkomen. De stalen pijlers lijken de trap te dragen. Een helder patroon dat perfect bij het minimalistische canvas past. Er zijn drie slaapkamers voor de elders studerende kinderen en een badkamer met een ligbad, douche en twee wasbakken. In de werkkamer is het een oase van rust. De glazen wanden scheiden deze ruimte van de open space waar naar hartenlust gesport en ontspannen kan worden. De kast in de werkkamer loopt door in de open ruimte, de horizontale vormen lijken het geheel nog ruimer te maken; het is op het eerste gezicht bijna een trompe l’oeil. Prachtig!

Editor: Celine Jacobs

Datum: 05-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Linde ten Broek

Fotografie: Patrick Meis