Als hedendaags en romantiek elkaar ontmoeten in een moderne villa

Van der Linde Architecten

In Twente staat deze prachtige woning in een bestaande villawijk. De opdrachtgevers wilden graag een moderne villa die geschikt is voor senioren en tegelijkertijd veel ruimte biedt als de kinderen op bezoek komen. Sylvan van der Linde van het gelijknamige architectenbureau Van der Linde Architecten ontwierp deze wens terwijl ontwerp- buro Marell Louise verantwoordelijk was voor het design van het interieur. Een prima samen- werking die uitmondde in een villa die verrassend is aan de buitenzijde en licht, warm en huiselijk van binnen.


Benedenverdieping

Moderne villa, van der Linde, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Haard

Boley Openhaarden

Maatwerk keukenbouw

Quadro Interieurs

Decoratief stucwerk

Ten Napel Schildersbedrijf

De lucht in

De hal heeft een bijzondere vide die interactie tussen beneden en boven mogelijk maakt. Vanaf de overloop boven kun je bovendien ook de woonkamer inkijken en heb je een prachtig uitzicht naar buiten. Eenmaal binnen is rechts de doorgang naar de vleugel van de bewoners en links de route naar woonkeuken en -kamer. Sylvan: “De doorgang richting woongedeelte is wat breder gemaakt zodat er een mooie zichtlijn naar de tuin is. Ook een van mijn credo’s: iedere zichtlijn eindigt met het zicht naar buiten.” In de keuken daalt het plafond naar drie meter. Marell: “Omdat de opdrachtgevers bang waren dat het allemaal te strak en steriel zou worden, heb ik daar bij de keuze van materialen en kleuren rekening mee gehouden. We hebben gekozen voor veel warme natuurtinten, persoonlijke interieuritems, veel hout en tegels op de vloer die in wild verband zijn gelegd zodat je een speels geheel krijgt.”

Daar waar het leven geleefd wordt

Vanaf de hal stap je de woonkeuken in. Sylvan: “De opdrachtgevers wilden graag dat de keuken een van de belangrijkste plekken in huis zou worden. Een ruimte om in te leven, waar perfectie plaats maakt voor gemoedelijkheid. Er is een muuropstelling met vaste kasten, kookgedeelte en een watereiland. De door- gangen in de woning zijn veelal open, overal is onderling contact mogelijk. Wederom een kenmerk van Van der Linde Architecten. Het leven is kort, zorg dat je elkaar zo veel mogelijk tegenkomt.” De keuken heeft een aantal mooie accenten zoals de twee nissen met Aziatische houten beelden die in het groot in de woonkamer terug- komen. Marell: “Ook in de keuken is rekening gehouden met de zichtlijn vanuit de hal door het eiland symmetrisch in de ruimte te plaatsen. Het blad van het watereiland is groter dan het eiland zelf en zo kun je echt aanschuiven alsof je aan tafel zit. Iets wat bij deze bewoners zeker vaak zal gebeuren want ze houden van koken en borrelen.” Boven de lange boomstamtafel hangt een industriële kandelaarslamp, een variant op de ouderwetse kroonluchter. Wederom een mooie combinatie van twee stijlen.

Intiem en verbonden

In de woonkamer komt van twee zijden enorm veel licht binnen door hoge ramen met verdiepte kozijnen. Het horizontale raam op 70 cm hoogte achter de bank zorgt daarbij ook nog eens dat je zittend even- eens een prachtig zicht op de tuin hebt. Sylvan: “De kamer loopt aan één kant gedeeltelijk door naar buiten wat deze kamer ook uitzonderlijk maakt in zijn vorm. De grote doorkijkhaard biedt bovendien een inkijkje op de woonkeuken. Toch weer dat contact.” Om het woongedeelte intiemer te maken is er een wand geplaatst tussen woonkeuken en kamer. Grote beelden uit Azië en vazen van uitgeholde palmbomen zijn stille getuigen van opdrachtgevers die veel gereisd hebben. Marell: “Omdat het plafond zo hoog is heb ik hier gekozen voor deze hoge interieuritems. En als je goed kijkt, is de salontafel eveneens een verwijzing naar reizen door het materiaal in de vorm van de welving van strand, zand en zee. Voor raambekleding heb ik gekozen voor in- betweens waar je van buitenaf niet doorheen kunt kijken. Privacy gewaarborgd maar je zit toch niet opgesloten.”


Slaapvertrekken

Moderne villa, van der Linde, The Art of Living

Alle leveranciers van de slaapvertrekken

Decoratief stucwerk

Ten Napels Schildersbedrijf

Plezierig ouder worden

In de vleugel op de begane grond bevinden zich een slaapkamer voor eventueel een verzorgende, een inloopkast, badkamer en grote slaapkamer. Marell: “Deze ruimtes zijn echt gebouwd en ingericht met het oog op de toekomst. Badkamer en douche zijn ruim; geen tot nauwelijks voegen en de tegels worden niet glad. Daar hebben we allemaal over nagedacht. Leuke persoonlijk items zijn de twee gouden spiegels die ze ook tijdens een van hun reizen hebben meegebracht. Die wilden ze graag ophangen. Ik heb deze spiegels gecombineerd met een strakke onderhoudsvriendelijke badkamer. En ja, al met al kijk ik terug op een geslaagd project want de bewoners zijn tevreden met het resultaat. Het was fijn om samen hun woondroom vorm te geven.” Ook Sylvan is tevreden. “We hebben van deze opdrachtgevers veel vrijheid gekregen. Dat vertrouwen maakt dat we echt iets moois hebben kunnen neerzetten. Een herkenbaar huis maar niet te extreem. Het moderne van een bungalow en de romantiek van een rieten dak komen in deze villa mooi bij elkaar. Dat zie je al als je de straat inrijdt; deze woning is als een warme deken.”


Ontwerp

Moderne villa, van der Linde, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Zink en dakbedekking

Wielink Zink en Daktechniek

Van tweeën één 

De villa bestaat uit een moderne onderbouw waar op een subtiele manier een rieten kap is geplaatst om ruimte toe te voegen. Bad- en slaapkamer van ouders zijn gelijkvloers en op de eerste etage liggen twee volwaardige slaapkamers met twee badkamers. Kenmerkend is de hoge vide en de verhoogde woonkamer die ‘opgetild’ lijken. Sylvan: “Het is een kenmerk van Van der Linde Architecten dat we graag de hoogte in gaan. Op deze manier kunnen we ludieke doorkijkjes creëren, zichtlijnen maken en spelen met ruimtes. Marell: “De samenwerking was voortvarend. Ik ben vanaf het begin betrokken geweest en dat is prettig. Je ziet de bouwkundige aspecten meteen en je kunt meepraten over de detaillering. Vanaf het begin meedenken en ontwerpen is zeker onze kracht.”

Editor: Media team

Datum: 14-10-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Jurrit van der Waal