Als renoveren ook harmoniseren betekent

Julien van Laarhoven

Vanuit de inkomhal heb je al zicht op de grote leefruimte achter de stalen deuren en na het binnentreden is het moeilijk te bepalen waar de blik het eerst naar moet gaan. Rechts is een huisbar, links is een indrukwekkende trap en een raam van niet minder dan zes meter hoogte. De vide wint het van de bar. “Deze pui opent verticaal in plaats van horizontaal”, zegt Julien van Laarhoven, “maar het spreekt voor zich dat de bewoners toch een van de reguliere deuren gebruiken als ze even snel binnen en buiten moeten zijn. Daarvoor duurt het openen net iets te lang.” 


Woonkamer

Ruimte, Aziatische sfeer, Julien van Laarhoven, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonkamer

Trap

EeStairs

Haard

Warmtestore

Beeld en geluid

Bang & Olufsen Center Rotterdam

Centraal in leefruimte 

Kunstvoorwerpen tegen de wanden en op de vloer verlenen deze grote ruimte een wat Aziatische sfeer. De bar lijkt meer voor de avonduren, de centraal in de ruimte geplaatste keuken voor overdag. Smaakvol is het woord dat in gedachten komt, omdat het evenwicht tussen materialen en kleuren, tussen meubelen enerzijds en lege ruimte anderzijds zo goed gekozen lijkt. Julien van Laarhoven beweegt zich door de kamers alsof hij er elke dag komt, wat maandenlang inderdaad zo was, omdat hij de verbouwing volledig heeft gecoördineerd en begeleid in opdracht van de eigenaar. “Een van de bezwaren die hij had tegen het oorspronkelijke huis was dat de plafonds en deuren te laag waren. Hij is namelijk een stuk over de twee meter. Nu is alles hoger maar vooral ook lichter. We hebben tussenmuren weggehaald, gezorgd voor een uitbouw en een tuinkamer die de leefruimte vergroten. Tegelijk hebben we charme van het oorspronkelijke huis juist versterkt. Zo zijn bijvoorbeeld de dakkapellen verhoogd, wat meer licht binnenlaat maar ook het schuine dak beter doet uitkomen. Wat aantrekkelijk was aan de oorspronkelijke staat is gebleven en versterkt, wat verouderd en beperkend was verdwenen.” 


Keuken

Ruimte, Aziatische sfeer, Julien van Laarhoven, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Realisatie keuken

Hollands Maatwerk

Kunst

Eelco Hilgersom

Barafwerking

VeroMetal
Ruimte, Aziatische sfeer, Julien van Laarhoven, The Art of Living

Parels van maatwerk 

Hoge muren lenen zich goed voor kasten. In de tuinkamer is een hele wand voorzien van kastruimte, en ook ruimte gemaakt voor een televisiescherm. Een lange boomstamtafel biedt plek aan een groot gezelschap gasten. Dat is allemaal het werk van Frank van Erp van Interunique Interieurs. “De boomstamtafel heb ik opgeknapt, de kasten, de plafonds en de bar waren eigenlijk een vervolgopdracht, nadat ik in de badkamer en slaapkamer maatwerkkasten had gemaakt. De bewoners waren daar zó tevreden over dat ik telkens de vraag kreeg ‘Kun je ook nog voor die ruimte iets maken?’. Maar ik ben geen interieurarchitect. Overigens hebben we voor de begane grond nauw samengewerkt met Daudi Concepts om het design compleet te maken.” De inloopkasten in de masterbedroom zijn dan ook parels van maatwerk, met uiteraard functionele lades en planken maar ook met vitrines bovenop. Heel bijzonder zijn de ronde vormen in de badkamer waarachter de douches schuil gaan. Hoe mooi veel residentiële badkamers ook kunnen zijn, het blijven toch vaak bekende variaties op één thema. “Ik zag de ruimte en het schuine dak en dacht: hier moet ik iets speciaals voor verzinnen,” zegt Frank van Erp.“ 


Bovenverdieping

Ruimte, Aziatische sfeer, Julien van Laarhoven, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Leverancier badkamer en sanitair

’t Pakhuys

Parketvloer

De Opkamer

Deurbeslag

Olivari by Intersteel

Tegelwerk

FORS BV

Maatwerk kasten

Interunique Interieurs

Vierkante uitbouw 

Ook op de bovenverdieping geven decoratieve Aziatische objecten en kunstvoorwerpen een licht exotische touch. Nergens is er een esthetisch conflict met moderne meubelen. Dit verleent de woning een gevoel van eenheid, wat niet vanzelfsprekend is in een huis met deze oppervlakte. Terwijl je de majestueuze trap weer afdaalt word je aandacht getrokken door de “custom made” kroonluchter, bestaande uit niet minder dan zestig pendels, één van de opvallende elementen die Isabella Filusch van Daudi Concepts aan dit interieur toevoegde. Als bezoeker besef je ook dat er een veelheid aan specialisten bij deze verbouwing betrokken is geweest. De coördinatie daarvan is niet eenvoudig, maar Julien van Laarhoven is een man met jarenlange ervaring in het renoveren en upgraden van woningen en op grond van deze expertise perfect opgewassen tegen deze niet geringe uitdaging. “Een upgrade beperkt zich niet tot de binnenkant”, zegt hij. “Ik heb ook meegedacht om aan de buitenzijde het huis te harmoniseren. Zo is de uitbouw vierkant geworden en in lijn gebracht met de veranderingen aan het dak. We hebben aan het exterieur gekozen voor een consequent gebruik van de kleur zwart en aandacht gehad voor alle details. Bij een opwaardering was bijvoorbeeld het vernieuwen van een dakgoot niet enkel bedoeld voor het repareren van lekkages maar ook het verhogen van de esthetiek.” 


Exterieur

Ruimte, Aziatische sfeer, Julien van Laarhoven, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Voordeur

Broporte

Zonnepanelen

Dawood

Bestrating

De Vliert Sierbestrating

Spuitwerk buitenmuren

Gevel & Dak
Ruimte, Aziatische sfeer, Julien van Laarhoven, The Art of Living

Vijver & zwembad 

Het comfort dat de bewoners binnen ervaren wordt weerspiegeld in de vele verbeteringen in de tuin. Een vijver is naast het zwembad aangelegd, zodat je enerzijds het plezierige van het zwemmen hebt en anderzijds dat van vogels en vissen in het water. Er kan buiten worden gekookt, gedineerd, ontbeten of gezonnebaad, en dat alles op verschillende plekken. Een poolhouse stelt bewoners en gasten in staat het sportieve plezier uit te breiden met wellness. Een omvangrijke houtberging bewijst nog eens extra dat sfeer en gezelligheid het uiteindelijke doel zijn geweest van deze omvangrijke en grondige verbouwing, in de warme maanden buiten, in de koudere binnen. Het lijkt ook te zeggen: ‘Wij hoeven ons hier geen moment te vervelen.’ De gedachte aan verkopen en verhuizen moet inmiddels vast en zeker met een ongelovig hoofdschudden worden beantwoord. 

Editor: Media team

Datum: 06-06-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Jaro van Meerten