
Wonen in het buitengebied is niet te verenigen met muren zonder vensters en eindeloos kunstlicht. Daarom ontwierp Bas Spanjers voor dit gezin een huis dat vanuit alle leefruimtes het volle zicht geeft op de tuin van 2.500 vierkante meter. Elementen als een centraal geplaatste keuken, buitenhaarden, een jacuzzi en uitgebreide tuinverlichting onderstrepen het belang van en de mogelijkheden tot een bourgondische levensstijl, zowel binnen- als buitenskamers.
Volledige transparantie
De keuken is het hart van de woning. “We vormen een nieuw samengesteld gezin met zes kinderen”, zegt de heer des huizes. “De kinderen zijn het huis uit maar komen nog vaak logeren. Daarom hebben we op de bovenverdieping drie logeerkamers gemaakt en een extra badkamer. Wij houden van gezelligheid, van lekker eten en drinken. Dankzij de hoge openschuivende ramen kunnen we dat ’s winters binnen doen en de rest van het jaar buiten.” In zekere zin hoort het terras dus bij de keuken, maar ook de woonkamer kenmerkt zich door die volledige transparantie naar buiten toe. Of je nu aan de lange eettafel zit of in een comfortabele een comfortabele loungechair van Eames, van Eames, je aandacht wordt altijd naar buiten getrokken. Zelfs ’s als het donker is, want overal in de tuin staan ledlampen opgesteld om wat overdag in zonlicht baadt, ’s avonds even goed zichtbaar te houden. En toch: al die ramen en al die lampen, kost dat niet erg veel warmte en energie?
Bediening via apps
“Nee, want we hebben gezorgd voor de meest optimale isolatie”, antwoordt Bas Spanjers, “en ook voor zonnepanelen, geothermie en een warmtepomp. Voor deze warmtepomp zijn vijf putten met een diepte van 70 meter geslagen.” Daar stopt de ecologische aanpak nog niet: ook is er een aparte bron van 190 meter diep die water oppompt voor de wasmachine en de buitenkranen. Tevens wordt dit water gefilterd voor de bereging van de tuin. “Ik heb daarnaast voorzieningen getroffen om regenwater op te vangen en te laten infiltreren in de bodem”, aldus de bewoner. “We gebruiken dus geen gas en nauwelijks leidingwater en de verlichting van de hele tuin kost amper honderd watt. Al die vergroening gaat gepaard met indrukwekkende domotica. Ik heb bepaald geen twee linkerhanden, maar ik moest toch echt even wennen aan al die appjes om het huis mee te bedienen.
Die rustgevende kleuren
De slaapvleugel ligt in de voet van de L, de vorm die de architect voor het huis heeft gekozen, vanwege een uitdrukkelijke wens van de bewoners: ook de slaapkamer moest uitzicht bieden op de tuin. Dit deel van de woning wordt bereikt via de bijkeuken en de ‘achterom’. Opvallend aan die bijkeuken is het feit dat alle apparaten achter kastdeuren staan. Zuiver maatwerk, want de plaatsing van wasmachine en droger geschiedde op armhoogte. “Als je een woning levensloopbestendig wilt maken, moet je verder kijken dan alles op de begane grond situeren”, legt de heer des huizes uit. “Wij zijn nu nog heel fit, maar later wordt niet alleen traplopen maar ook al dat bukken misschien wel een probleem.” De slaapkamer en dressing hebben een eikenhouten vloer en de badkamer is zelfs betegeld met keramiek in de kleur en structuur van hout. Dit is niet alleen mooi, het geeft ook rust. “We hebben, vanuit dat verlangen naar rust, bedongen dat er enkel antraciet, wit en lichtbruin in dit deel van de woning mocht worden gebruikt. Hoe dan ook zijn deze drie kleuren overal doorgevoerd.”
Landelijk en modern
De villa maakt deel uit van een kleine enclave op voormalige landbouwgrond, waarvan Spanjers Architect vier van de zes woningen heeft ontworpen. De nabijheid van het bos levert een prachtig natuurspel op: het gazon wordt geregeld bezocht door hazen en een berkenboom dient als uitkijkpost voor een buizerd. Maar hoe landelijk de enclave ook is, de bewoners hadden geen zin in een woning die traditioneel landelijk was vormgegeven. “Ze hebben dus gekozen voor een stijl die ik graag ‘modern-landelijk’ noem”, zegt architect Bas Spanjers. “Wel een lange vorm en een rieten kap, maar aan de tuinzijde volledig open en met een vide in de hal. Die vide zorgt er bovendien voor dat de keuken volop daglicht krijgt.” De entreehal getuigt ook in andere opzichten van een mix van modern en landelijk. Zo staan er antieke kastjes, zijn de treden van de trap van blank eikenhout, maar de muren en de balustrade dan weer minimalistisch wit.
Intensief gebruik
In de tuin trekt een langwerpig bloembed bij het terras de meeste aandacht. Het heeft, niet toevallig, de vorm van een zwembad. “Maar zelfs als er veel in gezwommen wordt, weet ik dat een privézwembad hooguit zes weken per jaar wordt gebruikt”, zegt de bewoner. “Dus hebben we er geen laten aanleggen.” Alles in of aan een woning moet intensief gebruikt worden, anders is het de investering niet waard. En dat ademt dit huis wel uit. De as in de open terrashaard getuigt ervan, maar ook de keuze van de baksteen. “Mijn vrouw is niet van deze streek, maar ik heb zeventien jaar niet ver hiervandaan gewoond en mijn ouderlijk huis staat nog dichter bij dit nieuwe. Ik heb daarom het gevoel dat ik door de koop van deze kavel naar mijn roots ben teruggekeerd. Door de muren van het huis op te laten trekken in veldgebakken bakstenen hebben we het verleden en de toekomst aan elkaar geklonken. Die stenen zijn namelijk gerecupereerd uit een oud klooster of een oude fabriek, ergens in het Brabantse. Ze geven dit huis dus wortels in de historie van deze provincie.”
Meer dan alleen levensloopbestendig
Bas Spanjers heeft al deze wensen niet alleen genoteerd maar ook perfect weten te vertalen. Eerst in de vorm en indeling van de woning, daarna in de aankleding ervan met onder meer materialen en domotica. In een gemeente waar tamelijk strikte regels worden gehanteerd voor de stijl en het aanzien van woningen, heeft hij de gulden middenweg gevonden om zijn opdrachtgevers toch precies het huis te bezorgen dat hen voor ogen stond. Levensloopbestendig betekent voor hen namelijk niet alleen dat je ook op hoge leeftijd zelfstandig kunt blijven wonen, het impliceert ook dat je de rest van je leven niet de behoefte zult voelen te verkopen en te verhuizen. Pas dan kun je werkelijk spreken van een droomwoning, het huis van je leven.
Fotografie: Patrick Meis