Altijd op vakantie in eigen huis 

Ten Have Architectuur

Wonen alsof je op vakantie bent is een wens van velen. Dirk ten Have van Ten Have Architectuur lukte het om een minimalistische villa te ontwerpen die de bewoners een continu vakantiegevoel geeft, zelfs in de winter. 


Exterieur

Zwart wit, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Fysieke zichtlijn 
Wanneer je binnenkomt wordt je blik meteen naar de bovenliggende vide getrokken. Ook loopt er een zichtlijn van de glazen voordeur helemaal tot achter in de tuin, eindigend bij een kunstwerk van glas. Dat zie je vaker, maar wat deze zichtlijn bijzonder maakt, is dat deze fysiek is aangegeven met een pad van waaltjes dat helemaal doorloopt van de oprit tot de achtertuin. Een duidelijk statement. Het is één van de eerste ontwerpen die Dirk maakte als zelfstandig architect. Dat de opdrachtgevers hem tegenkwamen, was puur toeval. Dirk werkte destijds één dag in de week in een meubelzaak, naast zijn werk als architect. Daar kwamen de bewoners binnen om een bankstel te kopen. “We raakten aan de praat en Dirk vertelde over zijn achtergrond. We kwamen voor een bank en gingen weg met een architect”, lachen de bewoners. Ze spraken eerst nog wel met andere architecten, maar met hen hadden ze niet zo’n goede klik als met Dirk. “Hij luisterde goed en nam echt de tijd voor ons. Zijn bureau gaat dan ook voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Een mooi proces resulteert in een mooi eindresultaat.” 

Samen beslissingen nemen 
Dirk maakte fotorealistische renders om de bewoners precies te laten zien hoe de woning eruit zou komen zien, om verrassingen te voorkomen. Zijn opdrachtgevers waren daar erg blij mee, vertellen ze. “Sommige beslissingen zijn al spannend genoeg om te nemen. Keuzes hebben veel invloed, maar je moet ze wel snel maken. Nu konden we de kleuren en materialen goed zien. ”Toen deze kavel gekocht werd, woonden de bewoners nog in een boerderij met een heel andere uitstraling. Als nieuwbouw wilden ze een mooie, niet te grote en onderhoudsvriendelijke woning die hun een vakantiegevoel zou geven. Dirk ontwierp de gehele woning van binnen naar buiten en nam daarin ook het lichtplan mee. Zo werd alles één geheel. “Het is mijn handtekening, maar het is het huis van de klant. We hebben het samen ontworpen”, zegt hij. 


Leefruimte

Zwart wit, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Keuken

CVT Keukens

Leverancier barkrukken

Houselabel

Leverancier verlichting

De Lichtspecialist

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Boeket kunstbloemen

Peter van Son Interieurobjecten

Meubilair

WHOON Oisterwijk

Schilderwerk & behangwerk

ACG Schilders & Totaalonderhoud
Zwart wit, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Voor altijd mooi
Een belangrijk onderdeel van de woning is de leefkeuken. Vaak zie je hier een werkblad en een aparte eettafel, maar hier zijn deze twee samengevoegd. Het composieten werkblad loopt door in het zitgedeelte. Alles oogt clean: strakke kasten en geen afzuigkap of onnodige objecten. Dat de kasten zijn gemaakt van ruw hout zorgt ervoor dat er toch een warme sfeer ontstaat. Dirk: “Alles is ingebouwd. Je ziet geen losse kasten of obstakels die de zichtlijnen in de weg staan.” Vanuit de keuken bereik je het slaapgedeelte. Je loopt hier op een spiegel af, die de verborgen deur tot een kleine badkamer blijkt te zijn. Een inloopkast vormt de entree tot de slaapkamer. Deze wordt aan twee zijdes van de tuin gescheiden door glazen puien, waardoor er steeds zoveel mogelijk contact is met buiten. De vaste wand aan het hoofdbord van het bed biedt aan de achterzijde ruimte voor een kaptafel. Twee extra slaapkamers bevinden zich op de bovenverdieping, die is vormgegeven als een losstaand element dat als kubus boven op de woning staat. De gevel van de bovenverdieping is gemaakt van burned wood en volledig onderhoudsvrij. Het hoeft nooit geschilderd te worden. “Er is gekozen voor goed materiaal dat mooi blijft. Over tien jaar is het huis nog hetzelfde als nu”, aldus Dirk. 


Wellnessruimte

Zwart wit, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de wellnessruimte

Tegels

Tegels.com

Haard

Vestia Kachels

Greenwall van kunstbeplanting:

Peter van Son Interieurobjecten

Badkamer

Baderie Smits

Architect

Ten Have Architectuur

Sauna

VSB Wellness
Zwart wit, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Ruim en luxe 
De keuken is van de living gescheiden met een doorkijkhaard. Twee ramen van boven tot beneden omkaderen de tv-wand, die bekleed is met lederen tegels. Via de living kom je al snel uit in de wellness, die direct aan de tuin met zwembad en buitendouche ligt. De wellnessruimte is zeer ruim opgezet met een vrijstaand bad, een zitje, tv, inloopdouche, sauna en separaat toilet. De luxe wordt geaccentueerd door de grindwand rondom de sauna, het vele glas en de nis met daarin een boom die letterlijk buiten naar binnen haalt. Deze is in de avonduren mooi uitgelicht, vertelt de bewoner. “Zelfs in de winter hebben we dan het gevoel dat we op vakantie zijn.” De schuifpui naar de tuin kan helemaal open, waardoor je direct aan het zwembad staat. 


Achtertuin

Zwart wit, Architectuur, Ten Have Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de achtertuin

Louvredaken

Livium

Tuinarchitecten

Knops Tuindesign

Stalen deuren & glazen tuinafscheiding

TNW Interieur

Zwembad en buitendouche

VSB Wellness

Oase van rust
Tijdens het ontwerp hield Dirk rekening met de ligging van de woning, zodat de achtertuin van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de zon ligt. De tuin kreeg een beschutte ligging met het zwembad als middelpunt. Het ontwerp van de tuin werd later verder uitgewerkt door een tuinarchitect, maar ook de bewoners bekeken nauwkeurig wat zij wilden. “Het zwembad hebben we eerst uitgelegd met houten latten”, vertelt de bewoner. “Nu kloppen alle lijnen. Er is net genoeg ruimte voor een pad, zwembad en een vlonder met ligbedden. Zo kregen we een goed beeld van hoe het moest worden.” Hoewel het om een nieuwbouwwijk gaat waar nog meer woningen gebouwd worden in de toekomst, zullen de bewoners van deze villa daar weinig last van ondervinden. Zij hebben namelijk een hoekperceel waarvan de achterzijde vrij ligt. Daar wordt niet meer gebouwd. Om dat groene gedeelte bij de tuin te betrekken, werd er een donker glazen scherm geplaatst als verlengde van de witte muur, die een verlengstuk vormt van de woning. De tuin lijkt nu optisch een stuk groter. De bewoners genieten hier van een oase van rust, zowel binnen als buiten. Dirk kijkt op een geslaagd project terug. “Ik heb een passie voor bouwen en mensen blij maken. Nu ik met de bewoners aan tafel zit, zie ik weer hoe tevreden ze zijn. Daar doe je het voor”, aldus de architect. 

Editor: Media Team

Datum: 15-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van

Fotografie: