Architectuur met gebogen karakter

‘Een niet alledaagse, toekomstbestendige woning’. Dat is wat de bewoners aan LENZ Architecten vroegen om te ontwerpen. Vanuit die vraag ontstond een intensief ontwerpproces met de focus op moderne architectuur. Het huis mocht een geborgen karakter hebben vanwegede bosrijke omgeving. Intussen genieten deze bewoners van een in het oog springende, strak vormgegeven woning met speelse elementen, in een weelderig groene omgeving.

Lenz-Architecten_Moderne-Architectuur_7
Lenz-Architecten_Moderne-Architectuur_11
DSC_70111
Lenz-Architecten_Moderne-Architectuur_8
Lenz-Architecten_Moderne-Architectuur_9
DSC_68611
DSC_69991
previous arrow
next arrow

Van binnen naar buiten

Eigenaren Tim Robben en André van der Velden, vertellen over dit bijzondere project dat zij, in samenwerking met Aannemingsbedrijf P. van Driel, realiseerden. Hun opdrachtgevers keerden na decennia terug uit het buitenland, naar een bosrijk Brabants dorp. Tim over de werkwijze van LENZ: “We ontwerpen de buitenzijde van een woning aan de hand van wat er voor de binnenzijde is bedacht. Bij het ontwerp van het interieur houden we meteen rekening met de omgeving, zoals ligging ten opzichte van de zon en de naastgelegen woningen.” André vult aan: “Wat de omgeving biedt, vervlechten we letterlijk in de indeling van de leefruimtes. Dat hebben we voor deze woning dan ook gedaan. Zo ontstonden er ook mooie buitenruimtes, zoals een aangename plek aan de voorzijde op het zuiden, met voldoende privacy en een meer schaduwrijke plek aan de achterzijde voor zomers.”

Schuine daklijn

De woning met moderne architectuur wordt gesierd door een opvallend schuine daklijn, die zowel aan de voor- als achterzijde van de woning is toegepast en buiten en binnen zorgt voor een imposante, niet alledaagse vormgeving. De woning is groot, maar heeft door het ontwerp toch een geborgen karakter. De bewoners profiteren daarnaast, door de positie van de woning op het schuin aflopende perceel en de niet alledaagse plattegrond, optimaal van daglicht, privacy en de bosrijke omgeving. Het leien dak loopt voor een deel door tot de grond en omarmt de lichte, gemêleerde gemetselde muren en de naar achteren gelegen entree.