Architectuur: op zoek naar de sweet spot

HMVD Architecten

The Art of Living is altijd op zoek naar nieuwe, inspirerende woningen en stuitte op deze originele villa met verassende details. De eigenwijze vormgeving van het exterieur intrigeerde ons en we maakten kennis met de persoon achter het ontwerp: Hoeshmand Mahmoed van HMVD Architecten in Ede. Hij is een jonge bevlogen architect die in zijn ontwerpen altijd op zoek is naar de ‘sweet spot’, de plek waar esthetiek en functionaliteit samenkomen en elkaar overlappen. 


Huis

Ontwerp, architectuur, HMVD Architecten

Alle leveranciers van het huis

Architect

HMVD Architecten

Fabrikant aluminium dak & gevelbekleding

Prefa

Tuinontwerp & aanleg

Maassen Tuinen

Installatie aluminium dak & gevelbekleding

Duinkerke Dak & Zink
Ontwerp, architectuur, HMVD Architecten

Concretiseren van emotie 

Laat Hoeshmand aan het woord en je merkt direct dat emotie ten grondslag ligt aan zijn ontwerpen. Gevoel is de leidraad voor elk huis dat Hoeshmand en zijn team vormgeven, of het nu gaat om exterieur of interieur. Tijdens het ontwerpproces kruipen zij in de huid van de eindgebruiker. Ze ontwerpen immers een droomhuis voor een ander, niet voor henzelf. Hoeshmand: “Wij proberen van elk project eerst een beeld van de persoon achter de opdrachtgever te creëren, om vervolgens te bepalen welke sfeer we met het ontwerp willen opwekken. Pas als we het juiste gevoel te pakken hebben, vertalen we dit in concrete ruimtes en in de relatie van de gebruiker tot deze ruimtes. Want om de woonbeleving zo goed mogelijk te maken, moet je die emotie kunnen vertalen naar een haalbaar en praktisch ontwerp.” 

Een huis waar jij je thuis voelt 

Hoeshmand leidt ons door zijn ontwerp aan de hand van de momenten van de dag: “Wij ontwerpen niet echt ruimtes maar met name ‘momenten’. Beeld jezelf in hoe je jezelf in de ruimte beweegt en welke gevoelens dit opwekt, dan volgt het ontwerp vanzelf. Stel je voor, je komt thuis na een lange dag werken. Wat zoek je dan? Een ontwerp dat iets zegt over jou, de bewoner, en niemand anders. Dat is pas thuiskomen.” In het geval van deze villa, werd aan het architectenbureau gevraagd om met een origineel voorstel te komen. Het aanzicht is een moderne vertaling geworden van de voorgeschreven landelijke volumes. De twee vleugels worden met elkaar verbonden door een aluminium felsdak. Het dak is als een ‘warme’ deken over het huis heen gelegd en loopt aan een zijde door tot aan de grond. De variatie van dakvlakken en lijnrichtingen brengt het ontwerp tot leven. De lichte bakstenen bieden tegenwicht aan de strakke en donkere uitstraling van de aluminium bekleding. Een oplettend bezoeker ziet in het materiaalgebruik op de gevel aan de achterkant een speelse spiegeling van de voorgevel.


Keuken

Ontwerp, architectuur, HMVD Architecten

Alle leveranciers van de keuken

Stalen deuren

Top deuren

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.
Ontwerp, architectuur, HMVD Architecten

Daar waar alles gebeurt 

Zodra je de villa binnenstapt, krijg je het gevoel dat de woning je omarmt. Dat zegt in dit geval veel over de toegankelijke en gastvrije bewoners. Het huis straalt warmte en eigenheid uit en dat komt door de persoonlijke inrichting. De glazen taatsdeuren trekken je blik direct naar het eetvertrek, het hart van de woning. De glazen pui in de achtergevel geeft een heerlijk uitzicht op de tuin en de natuurlijke zwemvijver. Dit alles wordt bij binnenkomst in één ogenblik gevangen. Aan de ene kant van deze transparante ruimte wordt gewerkt in het kantoor, aan de andere kant bevindt zich de open keuken. De eettafel staat centraal in de ruimte en vormt de spil waar alles om draait, maar de functie van de tafel verandert gedurende het verloop van de dag. Hoeshmand: “De eettafel is het startpunt voor alle activiteiten die tijdens de dag plaatsvinden. Het is de tafel waaraan gegeten wordt, waaraan de planning wordt doorgesproken, waaraan gediscussieerd wordt, waaraan bewoners en bezoek elkaar ontmoeten. Zelfs de bovenverdieping is nadrukkelijk verbonden met deze centrale ruimte door middel van de glazen loopbrug waardoor boven en beneden bij elkaar betrokken raken.” 

Terugtrekken in eigen huis 

De dag is voorbij, het moment om te onthaasten is aangebroken. Je wilt niets liever dan je terugtrekken in de geborgenheid van je eigen huis. Daarom bevindt zich achter de keuken, de woonkamer. Vlak bij de plek waar de actie plaatsvindt, maar in de luwte. Je kunt je hier alleen, met familie of met vrienden nestelen op de ruime zitbank voor een moment van ontspanning en een goed gesprek. Hoeshmand: “Het creëren van geborgenheid zonder de connectie met andere plekken in de woning te verliezen is niet altijd even makkelijk. Helemaal in een huis zoals dit, waar transparantie en licht de boventoon voeren. Toch denk ik dat het ons hier is gelukt. De achterkant van de keuken, die tevens functioneert als een scheidingswand, is een fractie richting de tuin verschoven. Hierdoor ontstaat er een zichtlijn en houden we de verbinding met de andere ruimtes in stand, zonder de intimiteit van de woonkamer aan te tasten. 


Badkamer

Ontwerp, architectuur, HMVD Architecten

Alle leveranciers van de badkamer

Lichtplan

Lichtkunde

Trap & ballustrade

De Kamper Bouwmetalen

Lift

Viking Liften

Shutters

Ambiance De Kamper

Keramische tegels

Loetino

Douchedrain

Easy Drain

Tijd voor jezelf 

De bovenverdieping is de plek waar jouw dag begint en eindigt. Deze woonlaag is zowel via de trap als met een luxueuze, glazen huislift te bereiken. Hoeshmand: “De toevoeging van een huislift heeft op een gegeven moment in het ontwerpproces bepaalde praktische issues opgelost, naast het feit dat deze extra cachet geeft aan deze plek.” De linkervleugel is bedoeld voor logés en wordt door middel van de glazen loopbrug verbonden met de rechtervleugel. In de rechtervleugel bevindt zich het privédomein van de bewoners. Alles is hier binnen handbereik om het je gemakkelijk te maken en je rust te pakken. Met de praktische inbouwkasten wordt er tot in de nok van het dak slim gebruikgemaakt van de ruimte. De hoofdslaapkamer staat in open verbinding met de inloopkast, de privésauna, een ruime inloopdouche en een ligbad. De natte ruimte is zodanig ingericht, dat je er geen typisch badkamergevoel aan overhoudt. De vele ramen zorgen ervoor dat er veel daglicht binnenkomt en het schuine dak niet beklemmend overkomt. Het bad is zodanig gepositioneerd, dat je heerlijk vrij naar buiten kunt kijken, zonder dat de buitenwereld jou ziet. Net als dat ene raam in de masterbedroom waarmee je toch nog even contact legt met het leven beneden. Zoals met elke ruimte in dit huis is hier gezocht naar de perfecte balans tussen esthetiek en functionaliteit 

Editor: Media team

Datum: 31-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Eefke Derks