Witte keuken | Bart Francois, the the art of living

Koop nu het hardcover boek!

Authenthieke villa met witte keuken | Architectenbureau Bart Fraçois

Ten zuidwesten van Antwerpen bevindt zich deze unieke villa in een landelijke omgeving. Architect Bart François uit Gent kreeg nagenoeg carte blanche van de bouwheren en wist met dit ontwerp een unieke en opvallende woning neer te zetten. Dit onder meer door het gebruik van hoogwaardige, duurzame materialen en een tijdloze vormgeving die vrij Angelsaksisch aandoet. Het veelvuldige gebruik van gerecupereerde bouwmaterialen zorgt voor een ongeziene authenticiteit. De villa zit boordevol unieke details, afwerkingen en detailleringen. Een blikvanger in het landschap mag je deze villa gerust noemen.

Witte keuken | Bart Francois, the the art of living

Plaatsing XINNIX dueren: Gepae.

Entree met veel daglicht

Je voelt je meteen welkom in deze warme, landelijke villa. Direct naast de entree bevindt zich het trappenhuis, naar de verdieping en de kelder, en verderop de lift. De hele binnenruimte baadt in het licht, dankzij de grote raampartijen met aluminium schrijnwerk in slanke en verzonken profielen. Ook enkele glazen, pivoterende binnendeuren in een licht en zwart stalen frame dragen hieraan bij.

Witte keuken | Bart Francois, the the art of living

Pleisterwerken: Gepae.

Licht interieur

De living is bij uitstek de plek om te ontspannen na een lange dag. Op de sofa van Minotti of in de lederen fauteuils is het heerlijk cocoonen. Ook hier werd gewerkt met hoofdzakelijk witte kasten en kastenwanden, die de ruimte harmonie en elegantie verlenen. Alles ademt hier rust en ingetogen klasse uit.

Witte keuken met natuurlijke materialen

De spierwitte keuken is een schitterende realisatie van Bulthaup, met toptoestellen van Miele en Gaggenau. Zowel in het kookgedeelte als bij het eiland werd gewerkt met een
combinatie van een unieke travertinsteen en inox. De vloer van blauwe hardsteen beklemtoont de landelijke ligging van deze villa. De ronde hanglampen boven het eiland complementeren het natuursteen en vormen een kunstzinnige eyecatcher. Het eiland werd verlengd met een natuurstenen bar met krukjes.

In de eetruimte, die als familyroom gebruikt wordt, prijkt een eettafel met bijpassende stoelen. Om de dining en de witte keuken separaat te houden, vormt een kastenwand in een lijst van eikenhout op een subtiele manier een afscheiding. In de wand zijn onder meer een wijnklimaatkast, koelkast, diepvries en de deur naar de bijkeuken verwerkt.

Badkamerkranen: VOLA België. Pleisterwerken en gyprowerken: Gepae.

Witte keuken | Bart Francois, the the art of living

Zwarte details in badkamer

Boven bevinden zich de mainbedroom met dressing en badkamer, twee kinderslaapkamers met apart toilet en doucheruimte en een logeerkamer en thuiskantoor. Op deze verdieping ligt overal parket in eik, behalve in de mainbedroom. Centraal in de badkamer staat het vrijstaande bad Senzo Xonyx van Desco. Het zwarte kraanwerk is van Nobili. De handdoekdrogers zijn maatwerk van Smederij Van De Velde, net als de stalen deuren beneden en andere details. In de dressing staat een massief ladenblok van wengé.

Rieten dak: Vranken Rieten Daken. Houten kozijnen, deuren, ramen en poort: Pouleyn.

Buitenkraan: JEE-O via Aguavre SA.

Witte keuken | Bart Francois, the the art of living

Tuinarchitecten: Verdé Tuinarchitecten. Rieden dak: Vranken Rieten Daken.

Groene omgeving met overloopzwembad

In de tuin werd een overloopzwembad aangelegd, geflankeerd door een karaktervol poolhouse met open haard en wegschuivende, glazen harmonicadeuren. Diverse zithoeken buiten nodigen uit tot relaxen in elk seizoen. Vanwege de volumebeperkingen voor bouwen in agrarisch gebied moest de architect creatief omspringen met ruimtegebruik. Bart Francois kwam met een concept dat groter oogt dan wat bij deze volumebeperking te verwachten is. Dit effect wist hij te bereiken met verspringende volumes en dakbedekkingen. Ook werd de villa voorzien van een ondergronds volume van ruim 300 vierkante meter. Hier werden tal van nuttige ruimtes ondergebracht zoals een garage met autolift, een wasruimte, een wijnkelder en diverse technische lokalen. Alvast een geslaagde oefening in optimaal ruimtegebruik.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff, geschreven voor hardcover boek nr.4 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer projecten zien van Bart François?