Balustrades en trapleuningen

Een hoogteverschil tussen oppervlaktes kan voor mensen de nodige gevaren opleveren. U kunt daarbij denken aan een ravijn, of een hoge brug. Om de kans op lelijke valpartijen in te dammen, plaatsen we op gevaarlijke plekken dan ook vaak een muurtje of hekwerk. Dit noemen we een balustrade. Deze bestaat uit een reling, met daaronder meestal spijlen die balusters heten.

Een balustrade in huis

Ook in uw woning kan een balustrade de veiligheid vergroten. Immers bestaan er in veel huizen eveneens hoogteverschillen, bijvoorbeeld bij de overloop of op een balkon. Door het plaatsen van een balustrade voorkomt u dat zich op deze plekken gevaarlijke situaties voordoen. Gezien het belang hiervan, is het door de overheid zelfs verplicht gesteld om in het geval van een hoogteverschil groter of gelijk aan 1 meter een balustrade te plaatsen.

Waaraan moet een balustrade voldoen?

Eén en ander staat beschreven in het meest recente Bouwbesluit. Met name nieuwbouwhuizen dienen aan strenge veiligheidseisen te voldoen. In het geval van een vloerafscheiding als een balustrade, is bijvoorbeeld gepreciseerd dat deze minimaal 1 meter hoog moet zijn. Ook mogen de balusters niet meer dan 10 centimeter uit elkaar worden geplaatst, om te voorkomen dat kleine kinderen zich door de spijlen wringen.

De trapleuning als balustrade

Een bijzonder type balustrade is de trapleuning. Deze volgt de vorm van de trap, en als zij aan de ‘open’ kant wordt geplaatst, heeft zij dezelfde functie als een balustrade. Ook hier gaat het weer eerst en vooral om veiligheid. Toch is de keuze voor de juiste trapleuning tegelijkertijd ook een keuze voor stijl en inrichting van uw huis.

Het belang van een stevige trapleuning

Nederlandse huizen staan van oudsher bekend om hun steile trappen. Vroeger werden deze vaak belegd met (stroef) tapijt, maar tegenwoordig kiezen veel mensen hier niet meer voor, waardoor de trap gladder is geworden. Dit is logischerwijs de veiligheid niet ten goede gekomen. Een stevige houvast bij het stijgen of dalen is dan ook geen overbodige luxe, zeker als u wat minder ter been bent of regelmatig kinderen over de vloer heeft.

Keuze voor het juiste materiaal

Zowel voor trapleuningen als balustrades geldt, dat een keuze voor het juiste materiaal van groot belang is. U kunt kiezen voor klassiek en robuust hout, maar ook voor het gemak van kunststof of de moderne look van (roestvrij) staal. U kunt bij plaatsing derhalve helemaal uitgaan van uw eigen smaak en voorkeuren. Ook op het gebied van afwerking en kleur is tegenwoordig veel keuzemogelijkheid.

Zelf plaatsen of uitbesteden

Het plaatsen van een balustrade of trapleuning kunt u zelf ter hand nemen, maar u kunt deze klus ook uitbesteden, bijvoorbeeld aan een klusser in uw eigen familie- of kennissenkring. Uiteraard kunt u ook een professionele vakman inhuren. Waar u ook voor kiest, het is altijd goed u zelf eerst goed voor te lichten over de mogelijkheden en opties. U kunt hiervoor het best bij een interieurstylist of Lamiwood te rade gaan.