Amerikaans wonen in Amsterdam

Uniek en geheel naar de wensen van de eigenaars

Interieurarchitect Bart van Wijk verzorgde de gehele inrichting van een nieuwbouwappartement in het Amsterdamse gebouw Mahler 900. Het gebouw zelf is ontworpen in een New Yorkse Manhattanstijl met veel bruintinten en brons. Het appartement werd een strak en modern ontwerp. Uniek en geheel naar de wensen van de eigenaars.

Na oplevering van het appartement haalde Bart alle muren eruit, waarbij hij alleen de draagconstructie liet staan. Daarin maakte hij extra uitsparingen om een grotere woonkamer te krijgen. Centraal in de woonkamer staat een op maat gemaakte boekenkast. De schuifwanden van de boekenkast hebben een dubbele functie. Als de boekenkast gesloten is, dan zijn de ‘deuren’ richting de badkamer en entreehal open. Is de boekenkast open, dan zijn de entreehal en de badkamer afgesloten.”

Doorlopend parket
In principe is de badkamer altijd open, wat de ruimtelijkheid van het appartement sterk vergroot. De badkamer lijkt overigens helemaal niet op een badkamer. Vanuit de woonkamer kijk je tegen een spiegelpaneel aan, waarachter de douche geplaatst is. Het parket loopt door in de badkamer tot aan de spiegel. Zo lijkt de vloer nog veel verder door te lopen. De boekenkast loopt vloeiend over in het wastafelmeubel op maat.

De parketvloer van Martijn de Wit Vloeren lijkt oneindig door te lopen, doordat deze ook doorloopt tot in de diverse vertrekken. Job Interieurbouw verzorgde al de op maat gemaakte (wand)kasten en badkamermeubelen in de woning. De schuifwanden van de boekenkast op maat met indirecte led verlichting met de Rimadesio schuifwanden sluiten de entreehal en de badkamer af als men de boekenkast openschuift.


“Het parket loopt door in de badkamer tot aan de spiegel. Zo lijkt de vloer nog veel verder door te lopen”


De keuken, door Bart ontworpen, is geleverd en geplaatst door Poggenpohl keukendesign studio met maatwerk er omheen door Job Interieurbouw. Het keramische werkblad is 1cm dik aan de voorzijde.

De keuken is voorzien van alle gewenste apparatuur met onder andere een stoom- en bakoven van het merk Miele.

Senso is verantwoordelijk voor de strakke gietvloeren in de keuken en de badkamers.

Indrukwekkende keuken
Bart heeft de keuken volledig op maat ontworpen en gemaakt in samenwerking met Poggenpohl Keukens voor de schuifkasten. De wandkast met de ovens laat de kasten 30 cm uitsteken. Ze zijn echter 60 cm diep. De wand biedt plaats aan het verstevigingsmechanisme dat de kasten draagt. De houten voorzetwand loopt door naar de woonkamer, waar het overgaat in twee verborgen kasten. Daarachter zitten twee betonnen muren. Doordat de kasten op deze manier gemaakt zijn, lijkt het geheel ruimtelijker. Ook met het werkblad is iets nieuws toegepast. Het steekt 60 cm over en is maar 1 cm dik. Normaal gesproken zou dat breken, maar door de aluminium constructie is het nu mogelijk.

Dezelfde techniek is toegepast bij de wastafel op de grote badkamer, met hetzelfde effect. Opnieuw zijn hier geen onnodige obstakels te zien. Zelfs de sifon is bevestigd in de achtergelegen berging, zodat alles er strak en clean uitziet zonder aansluitingen.

Spelen met licht
Verlichting is één van Barts specialiteiten. Hij nam de bewoners mee naar Cone Lighting in Antwerpen om armaturen uit te zoeken. Overal is gebruik gemaakt van ledverlichting. Bart: “We hebben gewerkt met 3.000 Kelvin, terwijl bijna heel Nederland verlicht wordt met 2.700 Kelvin. Het is iets minder warm dan kaarslicht, maar zeker warm genoeg.”

Verlaagde plafonds maken het mogelijk om te spelen met licht en ruimtelijkheid. Hier is dit toegepast zodat de plafonds in de badkamer en keuken verhoogd lijken. Zo kon op die plaatsen gewerkt worden met indirect licht, wat meteen een mooi effect met zich meebrengt op de ramen. Die lijken door de verlaagde plafonds door te lopen tot aan het plafond.

Noctum uit Rotterdam heeft zich gespecialiseerd in Rimadesio, het Italiaanse merk voor op maat gemaakte schuifdeuren.

Veilig gevoel
Alles wat in de woning elektrisch aangestuurd wordt, is domoticagestuurd, maar wel zo makkelijk mogelijk. En er zijn nog steeds schakelaars voor als de domotica niet werkt. Het licht kun je dus altijd aan en uit doen, zelfs vanuit het buitenland. Op die manier heb je de mogelijkheid om de woning er altijd bewoond uit te laten zien, ook al ben je niet thuis. Dat geeft een veilig gevoel.

Mahler 900
Mahler 900 ligt op de Zuidas; een toplocatie om te wonen en te werken. Door de grote ramen kijk je naar de hoogste nieuwe gebouwen en op groene daken.Het gebouw is ontworpen in een New Yorkse Manhattan stijl met veel bruintinten en brons. Bij binnenkomst word je verwelkomd door een receptionist in een entree met hoge vide. Naast een grote parkeerkelder, winkels en horeca bevat het gebouw 127 luxe appartementen. Niet voor niets is de woontoren genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017.

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Jurrit van der Waal

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: