Beton als inspiratiebron 

sKin architects

In de Meierij rond Den Bosch staat deze levensloopbestendige bungalow die een mooie aanvulling is op de uitgestrekte groene omgeving. Samen met Clemens Boons en Elke Goossens van sKin architects, creëerden de opdrachtgevers hier een thuis om in te wonen, werken en leven. Ruimte en beweging (space en kinetics) vormen het beeldmerk van sKin; een signatuur die onmiskenbaar aanwezig is in deze elegante bungalow die optisch een halve meter boven het maaiveld lijkt te zweven. 


Exterieur

Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Betonbouw

Concrete House
Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Beton ontmoet beton 
De bewoners wilden graag zelf een huis bouwen en kwamen na een uitgebreide zoektocht uit op deze ruimte-voor-ruimte-kavel. Ze wilden graag een gelijkvloerse, levensloopbestendige woning die op een natuurlijke manier past in de omgeving. Een woning die duurzaam en energieneutraal is en voorzien van voldoende zonnepanelen. Daarnaast wilden ze bouwen met natuurlijke materialen zoals beton, hout en veel glas. Opdrachtgevers: “Dit waren in het kort onze uitgangspunten. sKin architects koppelde daar de connectie met de betonnen fly-over van de spoorwegen in de verte aan toe. Wij konden ons daar prima in vinden. sKin architects kennen we van een ander ontwerp waarvan we zeer gecharmeerd waren. Hun ontwerpen zijn strak, tijdloos en ruimtelijk. Met een mooie lichtinval, indrukwekkende doorzichten en prachtige zichtlijnen. Ze leveren maatwerk en zijn voortdurend op zoek geweest naar mogelijkheden om tegemoet te komen aan onze wensen. Ze hebben de vaardigheid én ambitie om er voor opdrachtgevers het maximale uit te halen. Dat hebben wij zeker zo ervaren.” 

Het huis op een dieplader
Ook al hadden de bewoners een bescheiden bungalow voor ogen, uiteindelijk is de woning behoorlijk groot geworden met een aanzienlijke woonkeuken, ruime zitkamer, ouderslaapkamer met aangrenzend een inloopkast en en-suitebadkamer. Er zijn multifunctionele ruimtes, een overdekt terras, een gezellige ontspanningsruimte met sauna, een buitenzwembad en een gastenverblijf met sanitaire voorzieningen. Daarnaast is er een kantoor aan huis en een wijnkelder. De woning is op maat gemaakt van prefab betonbouw, wat ook nog eens een duurzame keuze is. Deze prefab manier van bouwen heeft een grote ontwerpvrijheid. Het gebruik van dit prefab betonsysteem zorgt voor goede isolatie en een luchtdichte sterke constructie. Opdrachtgevers: “We zijn zeer tevreden over de snelheid en professionaliteit waarmee er gebouwd is. De voorbereidingstijd van de bouw is lang, omdat het plan in dit prefabsysteem heel gedetailleerd uitgewerkt moet worden. Alles wordt tot op de millimeter nauwkeurig uitgerekend en uitgetekend. Het bouwen zelf gaat echt snel. Ze storten eerst de fundering en vloer, daarop worden de prefab wanden en de betonvloer geplaatst. In slechts enkele maanden is de complete woning dan ook gebouwd.” 


Entree

Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Stalen deur

Aluwdoors

Trackverlichting

Karizma Luce
Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Eigentijdse soberheid 
De bungalow lijkt optisch zwevend doordat hij gebouwd is op een donkere plint die naar binnen is geplaatst. De gevelbekleding aan de voor- en zijkant van de woning bestaat uit verticaal geplaatst, voorvergrijsd en onderhoudsvrij essenhout. De houten toepassingen in het interieur zijn veelal uitgevoerd in walnotenhout. Eenmaal door de voordeur word je getrakteerd op een uitzicht dat lijkt te zeggen: ‘Loop maar door, dan ontmoeten we elkaar in de achtertuin.’ Dit doorzicht is indrukwekkend. De hal is een weerspiegeling van de rest van de woning met strakke detaillering en eenheid in materialisatie. Veel van het beton is binnen zichtbaar gebleven en ondanks de hardheid van dit materiaal, heeft het een vriendelijke impact op de sfeer. Dit in combinatie met veel hout, stoffen meubels en goede verlichting maakt van deze industriële woning een warm en gemoedelijk geheel. De hal leidt naar de keuken maar ook naar een grote wijnkelder. Dit was een gekoesterde wens van de opdrachtgevers die met de bouw van deze woning in vervulling is gegaan. 


Leefruimte

Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Verlichting

Karizma Luce

Natuursteen keukenblad

Kemie

Leverancier verlichting

POP Light

Keuken- en interieurbouw

Interunique Interieurs

Tafel

Table du Sud
Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Maximale materialisatie 
Rechts van de hal bevindt zich de woonkeuken met een enorme glazen ruit die past bij het concept van de woning: zoveel mogelijk glas van vloer tot plafond. sKin architects: “De grote glasvlakken zijn een mooi voorbeeld van hoe we het maximale uit de materialen hebben gehaald. De ‘jumbo’ ruit zit namelijk op de grens van wat technisch mogelijk is. Deze ambitieuze en compromisloze instelling betaalt zich uit in dit prachtige uitzicht.” Het interieur is volledig maatwerk volgens ontwerp van sKin architects. Vanachter het robuuste kookeiland beleef je het vrije uitzicht over de weilanden. De wand met verticale panelen in de keuken loopt via de woonkamer tot de slaapkamer waardoor eenheid in het ontwerp en de ruimtes ontstaat. Leuk detail in de keuken is de wereldkaart aan de muur. Dit kunstwerk is bekleed met rendiermos. Mooi om te zien; functioneel als het om akoestiek gaat. 

Golven breken, geluid dempen 
Opvallend voor de living is wederom een enorm raam en een roomdivider die dienstdoet als looprouteregelaar tussen hal en kamer. Aan de woonkamerzijde is deze divider bekleed met houten lamellen op vilt die het geluid dempen. Het vilt is aan de bovenkant gedeeltelijk weggelaten, wat zorgt voor een diffuus en ruimtelijk effect. Een grote stoffen plofbank geeft de woonkamer body. Juweeltje in deze ruimte is de vouwwand die richting het overdekt terras helemaal opengevouwen kan worden. De ontspanningsruimte aan de overzijde van het terras heeft eenzelfde vouwwand. Door de beide vouwwanden te openen worden deze ruimtes één geheel met elkaar, het terras en de tuin. sKin architects: “Een van de dingen die deze bungalow bijzonder maakt is dat zowel aan de voor- als de achtergevel de buitenruimte als het ware naar binnen wordt getrokken. Aan de voorkant in de vorm van de carport met lichtstraat, aan de achterkant middels het overdekt terras. Op deze manier komt er niet alleen veel daglicht binnen maar is er ook een vanzelfsprekende overgang van binnen naar buiten en omgekeerd.” 


Slaapruimte

Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Alle leveranciers van de slaapruimte

Houten bekleding bedwand

WoodUpp

Koninklijk uitzicht over de landerijen 
Ook in de grote slaapkamer is het uitzicht het grootste statement. Het bed is tegenover het raam geplaatst zodat je een fenomenaal uitzicht over de velden hebt als je in bed ligt. Het blijft voor de opdrachtgevers een liefdevolle reminder waarom ze voor deze kavel hebben gekozen: uitzicht, uitzicht en nog meer uitzicht. Maar niet alleen vanuit het bed maar ook vanuit het bad en de douche is de blik naar buiten gericht. Verder is deze kamer comfortabel en luxe ingericht met maatwerkinterieur zoals een vrijstaand bedmeubel met kaptafel en een inloopkast. 


Ontspanningsruimte

Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Alle leveranciers van de ontspanningsruimte

Sauna

Emporte Wellness

Zwembad

Zwedak Recreactiebouw

Vlonder zwembad

Carpentier Hardwood Solutions
Gietvloer, Industriel, sKin architects, The Art of Living

Ontspanningsruimte
Zoals de naam al zegt: de ontspanningsruimte is er om in te ontspannen. Dat kan met een feestje compleet met discoverlichting en spiegelbollen en een bewoner die weet hoe de sound van een dj klinkt. Er is plek om te feesten en te dansen, maar je kunt er ook rustig van de sauna genieten om daarna af te koelen onder de buitendouche of een duik te nemen in het verlichte buitenbad. 

Editor: Media Team

Datum: 29-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Nick Cannaerts