Bijzondere villa met ruimte voor rust en reuring 

Simone Nagel

Aan de rand van een nieuwbouwwijk, met uitzicht op de dijk en het water, staat een huis dat gezien mag worden. Een nieuwbouwvilla waarin exterieur en interieur geruisloos in elkaar overlopen en versmelten. Voor architect én interieurarchitect Simone Nagel een totaalproject waarbij zij de regie had over zowel de buitenkant, als over de binnenkant. Aan Art of Living de unieke mogelijkheid om er een woonreportage van te maken. 


Exterieur

Nieuwbouw, moderne villa, Simone Nagel

Alle leveranciers van het exterieur

Tuinaanleg

Verbaas Hoveniers

Louvre daken

Livium

Tuinmeubelen

Borek Parasols

Houten gevelbekleding

Van den Berg Hardhout

Architect

Simone Nagel Architect

Een leefruimte gericht op de toekomst 
Voorheen woonden de opdrachtgevers even verderop in een woonboerderij. Het huis werd echter te groot voor het paar en lag wat ver van het dorp. De wens was om rekening houdend met de toekomst gelijkvloers te gaan wonen. De nieuwe stek moest een woning worden waarin geleefd kan en mag worden. De bewoners staan immers midden in het leven en hebben het druk met werk, kinderen, kleinkinderen en hun twee honden. Tegelijkertijd moest het een plek worden waarin rust kan worden gevonden. Hun oog viel op deze kavel vanwege het uitzicht op het water en de gunstige ligging op steenworp afstand van het dorp. In het ontwerp moesten dit uitzicht en de kleuren van de natuurlijke omgeving volledig tot zijn recht komen. Het ontwerpproces verliep soepel. Simone had al eerder een bedrijfspand en een woonhuis voor de familie ontworpen en ze voelen elkaar inmiddels haarfijn aan. Ook werd het ontwerp enthousiast door de gemeente ontvangen. Moeilijker was het om een aannemer te vinden die zich niet liet afschrikken door gedetailleerde materiaalovergangen. Maar de aanhouder wint, en zowel architect als opdrachtgever zijn erg tevreden over het niveau van afwerking. 

 


Eetkamer

Nieuwbouw, moderne villa, Simone Nagel

Alle leveranciers van de eetkamer

Kookplaat

Gaggenau

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland
Nieuwbouw, moderne villa, Simone Nagel

Heerlijke familieruimte  
De statige gefineerd notenhouten taatsdeur leidt naar de woonkeuken. Dit is een echte familieruimte waar alles draait om de lange ovale eettafel die uitnodigt om er direct aan te gaan zitten. Kinderen en kleinkinderen schuiven dan ook regelmatig aan. De gashaard en de persoonlijke meubels die de bewoners zelf hebben ingebracht, maken het vertrek extra gezellig. De haard was een must, die mocht van de bewoners zeker niet ontbreken in het geheel. Ook hadden zij een duidelijke stem in de materiaalkeuze. Ze kozen bewust voor donker bronzen aluminiumkozijnen en notenhouten accenten, omdat deze goed kleuren bij het natuursteen en de omgeving. De kritische inspraak van de bewoners vindt Simone erg belangrijk: “Je kunt pas iets moois maken als de opdrachtgever sturend is. Daar wordt het huis persoonlijker van.” De volledig glazen achtergevel biedt uitzicht op de tuin, het buitenzwembad en de omgeving. De schuifdeuren kunnen volledig open en de grote keramische tegels lopen door in het terras, waardoor het buitenleven als het ware naar binnen wordt gehaald. 


Badkamer

Nieuwbouw, moderne villa, Simone Nagel

Alle leveranciers van de badkamer

Olivari deurbeslag

Olivari by Intersteel

Oase van rust 
Rustig wakker worden met de ochtendzon, dat is precies wat de architect met deze slaapvleugel op het oosten beoogde. De mainsuite en de twee logeerkamers liggen ver genoeg van de rivier om de nachtrust niet te laten verstoren door de binnenvaartschepen die regelmatig achter de dijk varen. De minimalistische deuren met bronzen beslag en magneetsluiting reiken bijna tot aan het plafond en trekken de ruimte de hoogte in. Voordat je de masterbedroom met de badkamer en-suite binnenstapt, kom je langs de mooie, op maat gemaakte garderobekasten van gefineerd notenhout. De verlichte vitrinekast met de handtassencollectie van de vrouw des huizes, springt direct in het oog en zorgt voor een speels element in de monochrome kastenwand. In de luxueuze badkamer pronkt een moderne, losstaande badkuip. In combinatie met de elementen van hout, het matzwarte badkamergarnituur en de wanden in bruinbronzen tinten, straalt het geheel een warme sfeer uit. 


Woonkamer

Nieuwbouw, moderne villa, Simone Nagel

Hollandse luchten 
Toen de opdrachtgevers deze kavel kochten, wilden zij boven in eerste instantie alleen een dakterras. De weidse blik vanaf het dak overtuigde hen er uiteindelijk van om toch een woonkamer op de verdieping te realiseren, zodat zij het hele jaar door van de prachtige Hollandse luchten kunnen genieten. Door de installatie van een lift kan het niveauverschil in de toekomst gemakkelijk worden overbrugd. In deze leefruimte op de eerste verdieping staat het uitzicht op de dijk centraal. Met mooi weer is het heerlijk vertoeven op het balkon, dat zich uitstrekt over de gehele breedte van het hoofdverblijf. De glazen balustrade zorgt voor een onbelemmerd blikveld. Binnen is een sfeervolle bar gerealiseerd met een blok in het gevlamde natuursteen Cosmic Black en stoere barkrukken. De bar is van alle gemakken voorzien, zoals een klimaatkast, koelkast en magnetron. In de zithoek staat een royale hoekbank en een op maat gemaakt wandmeubel in warme kleuren. Het hoogpolige tapijt en de eikenhouten parketvloer met Hongaarse punt als legmotief dragen bij aan de huiselijkheid van het vertrek. Het eerste wat opvalt als je naar de voorkant van het huis kijkt, is de enorme niet gevoegde gevel van zestien meter natuursteen. Om het geheel niet te kolossaal te laten overkomen is gekozen voor grote platen muschelkalk. De slaapvleugel is uitgevoerd in beton en is voorzien van een sedumdak. Het ruwe uiterlijk van het beton en het natuursteen geeft het huis een ziel. De tuin is organisch vormgegeven met beplanting waarvan de kleuren weer terugkomen in de materialen van het huis. De positie van de bomen is zorgvuldig gekozen om beschutting te bieden tegen inkijk en de zuidwestenwind. Door het gebruik van een natuurlijk kleurenpalet in het interieur en de vele doorkijkjes worden huis en natuur met elkaar verbonden. De entree vormt een visuele onderbreking tussen de rust van de slaapvleugel en het hoofdverblijf waarin het leven zich afspeelt. En daartussen, via het zijlicht, vang je een glimp op van het weergaloze uitzicht aan de achterkant van het huis. Simone: “Voor het ontwerp van het huis zijn we buiten begonnen en hebben we de omgeving als het ware naar binnen getrokken. Het is een huis geworden dat het uitzicht ‘vangt’ en waarin je zowel de rust als de reuring terugvindt waar je dat maar wilt.” 

Editor: Media team

Datum: 13-06-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Eefke Derks

Fotografie: Bianca de Bie