De langgevelboerderij 2.0

Daverveld Ontwerpers

De langgevelboerderij is typerend voor het Brabantse landschap. Het is dus niet onlogisch dat wie heel zijn leven in een Brabants dorp heeft gewoond en daar voor de tweede keer bouwt, kiest voor deze stijl. Maar hoe ga je vervolgens in het interieur te werk? Hoe breng je hedendaagse techniek in een traditionele bouwvorm zonder concessies te moeten doen op het gebied van comfort of stijl? Samen met interieurarchitect Marco Daverveld wisten de bewoners de perfecte balans te vinden.


Ontwerp

Kookeiland, woonboerderij, Daverveld Ontwerpers

Leveranciers van het ontwerp

Aannemer

Stempel B.V.

Stalen deuren

Simply Steel B.V.

Stukadoor

Ster Stucadoorswerken

Deurbeslag

Deurstijl Projecten

Houten binnendeuren

TREND Deuren

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Maatwerk interieur (keuken en kasten)

Willuks Interieurprojecten

Lange aanloop

Aan de buitenkant oogt de woning of ze er al decennia staat en recent een opknapbeurt heeft gehad. In werkelijkheid is alles nieuwbouw. Het bouwproces heeft echter wel elf jaar geduurd. “In 2011 kochten we de grond, maar door allerlei regelgeving en bezwaren konden we maar niet beginnen”, zegt de man des huizes. “In de tussentijd hebben we een andere woning elders neergezet, een kopie van deze langgevelboerderij maar dan met de helft van het bouwvolume. Die is verkocht en de kennis en ervaring van de eerste keer bouwen hebben we meegenomen voor dit pand. Terwijl men hier aan het bouwen was, woonden wij met het gezin in de loods hierachter.”

Een achterom

Het tweemaal bouwen had in ieder geval als voordeel dat er een hechte band ontstond met architect Michel Arts. Die bleek niet alleen zeer bedreven in de contacten met overheden, maar ontwierp ook precies het huis dat de opdrachtgevers voor ogen stond. Want niet alleen naar de vorm, ook naar de bewoning is het een typisch Brabants huis. “We hebben opzettelijk geen bel aan de voordeur. Iedereen komt binnen via de zij- ingang, die we hier traditioneel ‘de achterom’ noemen”, zegt de vrouw des huizes. Aan de ingang is een ruime vestiaire, in de vorm van een aparte kamer, waarin elk van de volwassenen en kinderen zijn of haar eigen kast heeft. Ook het gastentoilet – één van de in totaal vier – is ruim bemeten, zelfs met een aparte douche.


Woonruimte

Kookeiland, woonboerderij, Daverveld Ontwerpers

Leveranciers van de woonruimtes

Houten binnendeuren

TREND Deuren

Stalen deuren & lichtstraat

Simply Steel B.V.

Eikenhout constructie

Van Aarle Houtbedrijf
Kookeiland, woonboerderij, Daverveld Ontwerpers

U-vormig kookeiland

Het centrum van de woning is de zeer ruime keuken. Niet alleen komen vier andere ruimtes hierop uit, ook de trap naar de boven­verdieping staat hier, uitkomend op een gaanderij. Het U­vormige kookeiland geeft de keuken het aanschijn van een bar, zodat er eigenlijk ook hier een huiscafé is. De houten balken tegen het plafond voorkomen dat iemand zou vergeten dat deze woning een langgevelboerderij is. “Die balken hebben we in elke ruimte aangebracht”, zegt interieurarchitect Marco Daverveld. “Ze hebben geen dragende functie, maar ze geven wel de illusie dat ze die hebben en dat de woning erbovenop is gezet – wat precies de bedoeling was.” Ook op de trap heeft Daverveld gevarieerd met een mix van moderne en traditionele elementen. Het beton onder de houten treden is links en rechts zichtbaar, wat overigens een verzoek was van de vrouw des huizes, zoals het ook een idee van haar was niet overal dezelfde tegels te gebruiken. “Ik was bang voor een balzaalidee. Daarom hebben we in veel vloeren verschillende tegels laten zetten.”

De opkamer

De woonkamer bestaat uit twee delen: een zitkamer waar films kunnen worden bekeken en een – weer traditionele – ‘opkamer’, waar de heer des huizes zijn kantoor heeft. Zitkamer en kantoor zijn van elkaar gescheiden door een groot haardmeubel. Ook hier staan weer houten pilaren maar heeft de interieur-architect ook gezorgd voor andere decoratieve elementen, zoals een prachtige ruwhouten tafel en lampen met een goudkleurige kap. Het is opnieuw dat evenwicht tussen twee verschillende stijlen, in dit geval het landelijke van de tafel en balken en het chique van de lamp, dat deze ruimte zo’n prettige uitstraling geeft.


Leefruimtes

Kookeiland, woonboerderij, Daverveld Ontwerpers

Leveranciers van de leefruimtes

Interieuradvies

Abbey Lane

Verwarming en ventilatie

Verhoeven Verwarming

Houten vloeren

Mark Compen

E-installatie

Van Eerd Elektrotechniek

Prachtig ijzerbeslag

Op de bovenverdieping heeft Marco Daverveld deze prestatie herhaald. De toegang tot het slaapgedeelte van de ouders wordt afgesloten door twee schuifdeuren. In plaats van het schuifsysteem onzichtbaar weg te werken, heeft hij gekozen voor een rail met prachtig ijzerbeslag. Voor de deuren van het kindertoilet en de kinderbadkamer heeft hij geopteerd voor een speelse draaiknop met ‘vrij/bezet’. En zelfs in de strijkkamer zijn twee soorten elementen die deze bijzonder stijlvol maken. Bouwkundig elementen, namelijk een rond raam en een boog tot aan het plafond, die de hoogte van de ruimte onderstreept, en een stilistisch: een middel-eeuws aandoende kastdeur. De laatste doet je onvermijdelijk fantaseren over wat er achter kan liggen, ook al weet je dat het ‘maar’ een kast is. De masterbedroom zelf bevat weer een houten balk tegen het plafond, discreet belicht door een spot. Het slaapgedeelte zelf kenmerkt zich niet bepaald door een overdreven aantal vierkante meters. “Maar dat hadden we ook niet nodig”, legt de vrouw des huizes uit. “We wilden veel liever een ruime dressing en voldoende ruimte om ons te wassen, met niet één maar twee wastafels. Mijn man klaagde vroeger altijd dat hij naar zijn eigen hoofd moest kijken als hij zijn tanden poetste, nu kan hij naar buiten kijken.”


Bovenverdieping

Kookeiland, woonboerderij, Daverveld Ontwerpers

Leveranciers van de bovenverdieping

Kranen

Hotbath

Lichtplan

Pro-Light

Nieuw leven ingeblazen

Vloerverwarming en een perfecte isolatie zijn elementen die een modern comfort geven aan een woning die in zijn stijl veel geschiedenis ademt. Niemand zou immers nog in een langgevelboederij willen wonen zoals die in de negentiende eeuw was ingericht. Hoge plafonds en stenen vloeren komen hier tot hun recht, zonder dat dit ten koste gaat van voldoende licht en warmte. Zo bezien hebben de architecten en de bewoners samen het concept van de langgevelboerderij nieuw leven ingeblazen in een versie die we, met een heden-daagse uitdrukking, 2.0 zouden kunnen noemen.

Editor: Media team

Datum: 25-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Patrick Meis