Energiebesparende gadgets in huis - Pricewise

Energiebesparende gadgets voor in huis | Pricewise

Tegenwoordig lijkt duurzaamheid het nieuwe toverwoord te zijn en dat is niet zo verwonderlijk. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan moeten we overstappen van fossiele energie op duurzame energie. En omdat de opwekking van duurzame energie nog maar een klein deel van de totale energieopwekking inneemt, is het daarnaast belangrijk om energie te besparen. Alle energie die je niet verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Daarnaast zorgt energiebesparing voor een lagere energierekening. Om ons te helpen met deze besparing zijn er allerlei handige gadgets die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt in huis.

Sluipverbruik
De meeste elektronische apparaten verbruiken energie terwijl je ze niet aanstaan, dit wordt sluipverbruik genoemd. Bekende voorbeelden hiervan zijn computers of televisies die op de stand-bystand staan. Dit kun je bij tv’s voorkomen met zogenaamde stand-by-killers. Deze werken hetzelfde als tijdschakelaars alleen kun je deze apparaatjes bedienen met de tv-afstandsbediening. Als je de tv uitzet en vervolgens je afstandsbediening op het kastje richt, wordt de stroom naar de tv helemaal afgesloten, waardoor het sluipverbruik stopt. Als je vervolgens de tv weer aan wilt zetten moet je er weer voor zorgen dat het kastje eerst het infraroodsignaal van je afstandsbediening krijgt, waarna je je tv weer aan kunt zetten. Ook stekkerdozen met zo’n rode schakelaar kunnen helpen sluipverbruik tegen te gaan. Door de schakelaar uit te zetten, weet je zeker dat het sluipverbruik van de aangesloten apparaten stopt.

Loewe Bild9

Bewegingssensoren
Veel mensen laten ’s avonds en ’s nachts overal in huis lampjes branden, terwijl ze meestal alleen in de woonkamer of in de slaapkamer zijn. Dit is dus allemaal onnodig energieverbruik. Door lampen aan te schaffen met een bewegingssensor heb je alleen licht als je in die kamer aanwezig bent en gaat het licht vanzelf weer uit als je weggaat. Dit kan zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing en het zorgt voor meer gemak. Je hoeft namelijk nooit meer te zoeken naar lichtknopjes in het donker of terug te lopen als je de lamp aan hebt laten staan.

Slimme thermostaat
Door een slimme thermostaat kan je veel energie besparen. Je kunt instellen op welke tijdstippen je een bepaalde temperatuur in huis wilt hebben, hierdoor kan de slimme thermostaat de temperatuur in huis ver laten zakken als je weg bent. En een tijdje voordat je thuiskomt, laat de thermostaat het huis weer opwarmen. Zonder slimme thermostaat moet je het huis de hele tijd warm houden, omdat je anders bij thuiskomst een steenkoud huis aantreft. Dat warmhouden kost veel meer energie dan afkoelen en weer opwarmen, waardoor een slimme thermostaat kan zorgen voor veel energiebesparing.

mozaïek, whirlpool, cleopatra, badkamer, marmer, The Art of Living Online

Waterkracht
Je kunt zelfs de druk die er op de waterleiding staat gebruiken voor stroomopwekking. Zo zijn er speciale doucheradio’s die op waterkracht werken. Door deze radio te installeren tussen de kraan en de douchekop kan door een turbine stroom worden opgewekt voor de radio. Het gevolg hiervan is wel dat je douchestraal iets minder krachtig is, maar voor een duurzame radio in de badkamer moet je wat overhebben!

 

____

Graag meer blogs van Pricewise bekijken?

Energiebesparende gadgets in huis - Pricewise