Bosvilla met visgraatvloer als natuurlijke verbinding tussen ruimtes

Reitsema en Partners Architecten

Midden in het bos ligt deze bosvilla, met visgraat vloer, die met veel toewijding en aandacht werd ontworpen door architectenbureau Reitsema & Partners. Theo Reitsema is architect en eigenaar van dit prijswinnend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur. Theo: “In onze ontwerpen staat het zoeken naar de essentie van de opdracht centraal. Dat doen we in goed overleg met de opdrachtgever en altijd met een zorgvuldige inpassing in het landschap. Daarbij gaan we nooit over één nacht ijs.” Toen Theo samen met de opdrachtgevers gingen brainstormen was het meteen duidelijk dit is werkelijk een geweldige plek. De opdrachtgevers wilden zoveel mogelijk bomen laten staan maar wilden ook licht. Dat hebben we opgelost door een subtiele knik in de woning aan te brengen waardoor de keuken nu grenst aan een zonnige tuin en de woonkamer uitkijkt over een leemkuil.


Benedenverdieping

Visgraat vloer, Duurzaamheid, The Art Of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Openhaard

Sfeerhuis Baan

Keuken meubilair

Table Du Sud

Houten vloer

Bebo Parket

De benedenverdieping

De entree loopt dwars door de woning en wordt omsloten door een kern met functionele ruimtes, toilet, meterkast en bijkeuken. Rondom is een looproute die keuken en zitkamer op een natuurlijke manier, door een visgraat vloer, met elkaar verbindt. Het uitzicht in de keuken is gericht op de tuin terwijl de living uitkijkt uit op sferisch groen en een authentieke leemkuil door de knik in de woning. Op de begane grond is verder een ruime garage, een grote gelijkvloerse slaapkamer met badkamer waarmee levensloopbestendig wonen een feit is.


Bovenverdieping

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Schuifdeuren

Nuctum

De bovenverdieping

Een transparante open trap leidt naar de eerste verdieping waar wederom een visgraat vloer ligt. De overloop heeft een vide met een glazen afscheiding en een open verbinding naar beneden. Onder de kap is wat minder ruimte en op deze manier creëer je lucht, licht en ruimte. Op de eerste verdieping bevinden zich twee ruime slaapkamers met plafond tot in de nok. De badkamer is geheel in stijl met de badkamer beneden: strak, natuurlijk, minimalistisch en basic maar bovenal tot in het kleinste detail vakkundig afgewerkt. Jacob: “Dit huis is door de opdrachtgevers in eigen beheer gebouwd en de nauwkeurigheid waarmee dit is gebeurd, is werkelijk indrukwekkend. Met zoveel liefde en aandacht. Echt petje af.”


Duurzaamheid

Visgraat vloer, Duurzaamheid, The Art Of Living

Jaren meegaan

Jacob: “Als architectenbureau leggen wij naast duurzaamheid en vakmanschap nadruk op woningen met een eigen karakter die lang meegaan en lang mooi blijven. We creëren met onze ontwerpen een soort rust zodat je over twintig jaar nog steeds met veel plezier van je huis geniet. Daarnaast zijn de gebruikte materialen bijzonder duurzaam. Kijk naar het driedubbel glas, goede vloerisolatie, warmte-isolatie van het dak, een hybride warmtepomp waarbij de temperatuur in iedere kamer apart kan worden geregeld. Deze villa voldoet hiermee ruim aan alle energie-eisen van deze tijd. Daarnaast komt er veel zonlicht in huis wat zorgt voor warmte in de winter en door begroeiing koelte in de zomer. Min of meer een natuurlijke thermostaat.”

Rust en eenvoud

De villa is wit gestukt met donkere raamkozijnen en een zwarte voetlijst. Opvallend is de mooie balans tussen verhoudingen. Jacob: “Er zijn niet veel tierelantijntjes en we hebben erg ons best gedaan om de kap en gevel rustig te houden. Eenvoud in een bosrijke overweldigende omgeving, daar past de bescheidenheid van deze woning perfect bij. De witte buitenmuur is deels bekleed met zwarthouten gevelbekleding tussen de raampartijen. Hiermee worden er grote vlakken gedefinieerd die zorgen voor een samenhangend en rustig gevelbeeld.

Editor: Media team

Datum: 27-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Jurrit van der Waal