Bovenwoning wordt warm onthaal

Studio Paradis

Studio Paradis wordt gerund door Emma en Claire, twee ontwerpsters met een wederzijdse liefde voor eigentijds design met een vleug(je) antiek. De eigenaresse van de dubbele bovenwoning benaderde hen voor een totale renovatie. Onder leiding van Kodde Architecten maakten vele kleine kamertjes plaats voor een open en toch warme leefruimte. Wandel met ons mee door deze woning, die sereen en verrassend tegelijk is door haar vele contrasten. 


Woonkamer

Antiek, interieurontwerp, Studio Paradis

Alle leveranciers van de woonkamer

Interieurdesigner

Studio Paradis

Warm onthaal 

Deze woning die een moeder en twee tienerdochters huist is gelegen op de eerste en tweede verdieping. Verrassend bij binnenkomst is het directe gevoel van thuiskomen. Ondanks het open karakter, wat een duidelijke wens van de eigenaresse was, is het er knus en behaaglijk. Een plek waar je niet meer wilt vertrekken. Onmiddellijke blikvanger is de antieke vitrinekast, die tevens scheiding aanbrengt tussen het leefgedeelte en het kantoor en de slaapkamer aan de andere zijde. De eigenaresse is een liefhebster van kunst en heeft een behoorlijke verzameling antieke boeken, prenten en zilver. “In haar vorige woning lagen deze items overal”, vertel Claire. “We hebben ze gegroepeerd en een zichtbare plek gegeven, waardoor het interieur rustig oogt. Haar mooiste spullen liggen nu samen in de vitrinekast, dit nodigt veel meer uit om naar te kijken.” 

De kast is bewust gekozen als tegenhanger van de zeer moderne trap, ontworpen door Kodde Architecten. Het laat de trap nog meer spreken en verzacht tegelijk het kille effect. Deze aanpak is kenmerkend voor Studio Paradis, zo ook het toepassen van natuurlijke tinten en materialen. Antieke elementen maken een ruimte heel eigen”, licht Claire toe. “We vinden het ook geweldig om in ruimtes te werken waar klassieke elementen hersteld kunnen worden.” Aanvullend kiezen ze graag voor natuurproducten als linnen, walnoothout en zijdebehang. De moderne trap voert naar een dakterras en twee slaapkamers inclusief badkamer voor de dochters. 


Keuken

Antiek, interieurontwerp, Studio Paradis

Alle leveranciers van de keuken

Raambekleding

CUR10

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V

Lichte leefruimte  

De eikenhouten visgraatvloer, die door het hele appartement ligt, voert je mee naar het woongedeelte. Raampartijen rondom maken de ruimte licht en uitnodigend. De zachte handgemaakte hoekbank van L’Authentique en het zandkleurige vloerkleed zijn omringd door moderne elementen met ronde vormen: een ronde salontafel en bijzettafel, ventilator met ronde touch en een handgemaakte lamp van X+L Amsterdam. Overal in huis komen op maat gemaakte kastjes van walnoothout met verticale latjes terug. Het doet een beetje Scandinavisch aan. “We vinden het altijd leuk om allerlei tijden en stijlen met elkaar te combineren”, vertelt Claire. De kastjes in de woonkamer dienen een bijzonder doel: ze onttrekken de tv aan het zicht. “Deze komt met een druk op de afstandsbediening omhoog. We zoeken altijd mogelijkheden om een groot zwart vlak als een tv weg te werken.” Aan de wand hangt een gedeelte van de prentenverzameling van de eigenaresse. Het groeperen heeft een ontzettend leuk effect: een kunstwerk van kunstwerkjes. 

Imposant formaat  

De keuken in dit appartement heeft een imposante lengte van maar liefst 8 meter en is voorzien van een kamerlang keukenblok en verlichting in dezelfde kleur om de lengte te accentueren. Ook hier zijn grote vlakken als een oven- of koelkastfront achter kasten weggewerkt. “De keuken bevat Gaggenau-apparatuur en een leuke klassieke Quooker-kraan. Mooi detail zijn ook de ronde stopcontacten.” Verder is gekozen voor de vintage lampen ‘Marseille’ van Le Corbusier en handgemaakte spots van Hans Verstuyft in verouderd messing. De zandkleurige vloertegels zijn van Piet Boon.  

Zakelijk & vrouwelijk 

Dan is het tijd om terug te keren naar de entree, om vervolgens door te lopen naar het kantoor. Aangezien de bewoonster een praktijk aan huis heeft, is zij hier dagelijks te vinden. De ruimte is uitgerust met een vintage stoel en bank, en opnieuw veel kasten. “De kast hebben wij ontworpen. Er zit een profiel in welke terugkomt in het bureau. De bureaustoel is van de eigenaresse zelf, gekregen van haar ouders. Het past hier perfect.” De muur is verfraaid met handgemaakt linnenbehang 


Bovenverdieping

Antiek, interieurontwerp, Studio Paradis

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Wandbekleding

Dutch Walltextile Company

Douche & kranen

Hotbath

Gietwanden badkamer

Senso

Mix van Stijlen  

De aanpak van Studio Paradis om stijlen te mixen en het kille effect van modern te verzachten met rond en klassiek, is in het bijzonder in de eetkamer goed zichtbaar. “We kozen voor een zeer moderne tafel van het Duitse merk More. De stoelen vonden we op  

Marktplaats, het zijn originele Thonet-stoelen die we hebben laten opknappen.” Ze vormen een gewaagde maar geweldige combinatie. “Thonet was de eerste die werkte met gebogen hout. De moderne tafel en klassieke stoelen passen door deze gemene deler heel leuk bij elkaar.” De moderne lamp van &Tradition bestaat uit opaalglas met verouderd messing, de art-decowandlampjes erachter zijn eveneens in verouderd messing uitgevoerd. Achter de eettafel zit een oud balkon met openslaande deuren. “Het beslag hebben wij ook uitgekozen, allemaal verouderd messing met ebbenhout”. De eigenaresse is dol op lezen, heeft een grote boekenverzameling en houdt van kasten om deze in op te bergen. “De erker is zo gemaakt dat je in het raam kunt zitten. Hier valt de hele dag door zonlicht naar binnen. Echt een leeshoekje. De bewoonster maakt hier veel gebruik van en is er heel blij mee. Verder hebben we overal waar het maar mogelijk was kasten gemaakt. 

Finishing touch  

Achter het kantoor ligt de slaapkamer van bescheiden formaat, die is voorzien van enorme kastenwanden en een vrijstaand spindelbed van Ethnicraft. Voor de kast is gekozen voor vergrijsd groen. “Wij houden van kleur en kiezen meestal vergrijsde tinten. Dan passen kleuren altijd bij elkaar.” Een tweede prentencollectie verfraait de slaapkamermuur en zorgt voor een gezellig effect. In de badkamer komen diverse elementen terug: het notenhout, de lichte tegels uit de keuken. “De kranen zijn wederom van verouderd messing, dit is de Cobber-lijn van Hotbath in de uitvoering living colors. Achter de lange kast zitten de wasmachine en droger.”  

Wie net zo verliefd is geworden op deze mix van modern en klassiek, is welkom om contact op te nemen met Emma en Claire. 

 

Editor: Media team

Datum: 18-04-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Esther Sessink

Fotografie: Studio Marijn Kramer