Boxxis Architecten – Voorthuizen

Boxxis Architecten

Vanaf het terras op de bovenverdieping kijk je uit over de omliggende huizen, maar op de binnen­plaats, aan het zwembad of in de loungehoek lijkt Gelderland  ver  weg  en  de  Middellandse  Zee  dichtbij.   De   illusie   van   een   eeuwig   vakantie­bestaan  is  compleet  in  deze  villa,  die  een  grote  mate aan wooncomfort op een relatief klein kavel concentreert.  “Ik  wilde  alleen  niet  zover  gaan  er  ook  nog  palmen  in  potten  te  plaatsen,”  zegt  de  bewoonster.  Boxxis  Architecten  is  erin  geslaagd  op  een  relatief  bescheiden  aantal  meters  een  woning te laten verrijzen die toch niet compact of klein overkomt.


Ontwerp

Wooncomfort, modern villa, Boxxis Architecten, The Art of Living

Leveranciers van het ontwerp

Gevelstenen

The Flagstone Company
Wooncomfort, modern villa, Boxxis Architecten, The Art of Living

Beschermd tegen inkijk

Het huis is gebouwd op een hoek, maar goed beschermd tegen inkijk vanaf de twee straten. De hoge planten in de voortuin fungeren als  een  soort  groene  buitenvitrage.  Langs  de  rechterkant  is  een  carport  en  een  zij-ingang  voor  fietsen.  De  entree  lijkt  standaard,  maar blijkt al direct bij binnentreden de eerste verrassing die de villa herbergt: de trap die naar boven leidt ontbreekt. Bovendien wordt de aandacht van de bezoeker al snel getrokken naar de keuken, die zich achter de stalen deur met glas bevindt.


Leefruimtes

Wooncomfort, modern villa, Boxxis Architecten, The Art of Living

Leveranciers van de leefruimtes

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Dichtgetrokken vitrages


“Ik wilde een trap in het midden’’, zegt de bewoonster. “Die trap is tegelijk de  scheiding  geworden  tussen  de  keuken  en  de  woonkamer,  want  de  benedenverdieping is feitelijk één grote ruimte.” Een ander opvallend item is de dichtgetrokken vitrage tussen de binnenplaats en de keuken. Ook dat is een doelbewuste keuze, zegt ze: “In de warmere maanden zijn we een groot  deel  van  de  dag  en  avond  buiten,  maar  in  de  koudere  leven  we  binnen.  In  beide  gevallen  willen  we  niet  steeds  geconfronteerd  worden  met het andere deel van het huis. Is het lekker weer, dan zijn we aan het zwembad. Is het koud en nat, dan zijn we binnen met theelichtjes en kaarsen. We gaan niet buiten zitten koukleumen onder een terrasverwarmer in het donker. Het is dus ook een kwestie van optimaal genieten van de sfeer.”

Voor Wijnand Thomassen, eigenaar van Boxxis Architecten in  Barneveld  en  ontwerper  van  de  villa,  vormde  de  beperkte oppervlakte van de kavel de grote uitdaging. “Mijn opdrachtgeefster had een  behoorlijk programma van  eisen,  maar  het  moest  allemaal  op  minder  dan  zeshonderd   vierkante   meter   worden   gerealiseerd.   Tegelijk houd ik niet van een rechttoe-rechtaan indeling, van  voorspelbaarheid.  Ik  wil  dat  je  in  een  woning  verschillende  routes  kunt  volgen,  dat  er  hoekjes  zijn  waarachter iets nieuws te ontdekken valt. Dat is allebei wonderwel gelukt in dit huis.”


Bovenverdieping

Wooncomfort, modern villa, Boxxis Architecten, The Art of Living
Wooncomfort, modern villa, Boxxis Architecten, The Art of Living

Kleine suite

Toch is er ruimte voor drie kinderen, die elk hun eigen kamer hebben op de bovenverdieping, waarbij die voor de thuiswonende dochter zelfs eerder een kleine suite is, compleet met terras en eigen badkamer. De kamers liggen aan  een  lange  gang  die  eindigt  in  een  kleinere  hoekkamer.  Aanvankelijk  zou die de functie krijgen van was- en strijkruimte, omdat je de strijkplank dan altijd kunt laten staan. Uiteindelijk werd het een klein thuiswerkkantoor. Opgroeiende  kinderen  hebben  impliceert  automatisch  dat  hun  kamers  ooit  leeg  komen  te  staan,  maar  met  een    veranderde  functie  is  bewust  rekening gehouden. “Nu  maken twee studerende kinderen er nog geregeld gebruik van, later zullen het logeerkamers worden, bijvoorbeeld voor klein-kinderen”, zegt de bewoonster. “Een functie  hebben ze dus voor altijd.”

De masterslaapkamer en badkamer is op de begane grond gesitueerd en  wel  in  een  vleugel  die  tegelijk  de  binnenplaats  helpt    vormen.  Vanuit  bed is er zicht op het zwembad. Het is opvallend hoe compleet de achter-kant is: er is een terras om te eten, om te loungen, er is een buitendouche en zelfs een klein poolhouse. Schuttingen houden de buitenwereld uit het zicht.  De  planten  die  de  binnenplaats  vergroenen,  mogen  dan  niet  tropisch of subtropisch zijn, ze zijn wel winterhard en  verlenen de achter-tuin hoe dan ook een zuiderse allure. Hetzelfde doet het contrast tussen het zwart van de  achterwand en het wit van de zijmuur en zelfs de hoogte van  de masterbedroomvleugel.  “Ik  heb  de    inrichting  grotendeels  zelf  bedacht,  dus  ook  die  van  de  binnenplaats,  maar  ik  vond  het  daarbij  belangrijk niet te overdrijven. Mensen vragen me weleens of ik me hier-voor  op  Spaanse  huizen  heb  gebaseerd.  Ik  kom  er  graag,  maar  ik  heb  geen speciale band met het land en dus ook geen Spaanse elementen in het ontwerp moeten aanbrengen. Een permanent vakantiegevoel, dat zocht ik wel.”


Exterieur

Wooncomfort, modern villa, Boxxis Architecten, The Art of Living

Leveranciers van het exterieur

Louvre panelen

Livium BV

Architect

Boxxis Architecten
Wooncomfort, modern villa, Boxxis Architecten, The Art of Living

Sterk privaat karakter

Deze Gelderse villa is in twee opzichten bijzonder en  wellicht toonaan-gevend.  Het  eerste  is  de  beperking  in  oppervlakte.  Het  is  dus  mogelijk  spaarzaam om te gaan met vierkante meters  zonder daarvoor concessies te  hoeven  doen  aan  het  ruimtelijk  comfort.  Het  tweede  is  het  sterk  private  karakter.  Midden  in  een  dorpswijk,  nota  bene  op  een  hoek  en  temidden  van  andere,  deels  typisch  Nederlandse  woningen,  staat  nu  een  villa  die  –  in  ieder  geval  wat  de    achterkant  betreft  –    lijkt  overgeplaatst uit een Mediterraan land.  Aan het zwem-bad, vanuit de woonkamer of de slaapkamer is die illusie overtuigend   en   permanent.   De   druilerige   Hollandse   werkelijkheid blijft letterlijk en figuurlijk altijd op de stoep.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 29-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Charlotte Kap