de-Koning-218
de-Koning-211
de-Koning-208
de-Koning-194
previous arrow
next arrow

 

Inspirerende Brabantse boerderij | Boley

“Dit is echt een heerlijk huis”

Toonaangevend in Nederland. Qua techniek en design. Trendsetter. Uitvinder van het lange vuur. Zonder Boley hadden de open haarden in Nederland er beslist heel anders uitgezien. Grondlegger Harry Boley is dan ook een man met bijzondere talenten. Dat stelt de interieurarchitect/industrieel ontwerper regelmatig ook op breder vlak onder bewijs. In het mooie Brabant is een werk te vinden dat doet denken aan een sensuele en opwindende pas de deux.

Harry Boley is de kunstenaar en performance artiest die de open haarden in Nederland in de moderne tijd katapulteerde. Open haarden evalueerden door zijn toedoen van een gat in de muur met brandende houtblokken tot een emotioneel centrum. Tot een plek waar ontspanning en inspiratie elkaar ontmoeten. Een plek ook waar de dialoog ontstaat tussen sfeer en compromisloze vormgeving.

Interieurontwerper

Na jaren van succes is Harry Boley onverminderd ontzettend gedreven. Maar met de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf bemoeit hij zich niet meer. Zijn levenswerk helemaal loslaten is moeilijk, erkent hij. Daarvoor zit het toch te diep. Zijn kennis en kunde is onverminderd soms ook gevraagd. Zoals hij ook in toenemende mate als interieurontwerper wordt gevraagd. Zo ook bij de opdracht om een open haard in te passen bij een monumentale boerderij in Brabant.


“Mijn levenswerk helemaal loslaten is moeilijk”


Puur Keukenontwerpers realiseerde deze prachtige keuken.

Complete metamorfose
De bewoners bleken ontevreden met de verbouwingsontwerpen, die een ingeschakelde interieurarchitect had gemaakt. Het Brabantse echtpaar was wél onmiddellijk gecharmeerd van Boley’s plan van aanpak rond het inpassen van de open haard. Ze vroegen Boley of hij ook enkele andere dingen in huis wilde aanpassen. Van het een kwam het ander. Uiteindelijk maakte Harry Boley de werktekeningen voor een complete metamorfose.

Boerderij uit 1876
Van een afstand zie je nog steeds een monumentale boerderij – hij stamt uit 1876. Als je dichterbij komt, ontluikt zich een villa- landhuis met boerderij contouren. Als je over de drempel stapt, weet je niet wat je ziet. Adembenemend mooi, verrassend in alle facetten en details. Ontzettend veel licht, hoge plafonds, hoge schuifdeuren, strakke design, sierlijk smeedwerk als verbinding tussen de etages.

De trap door Machinaal Timmerbedrijf Van der Linden is een echte eyecatcher in de hal.

Diverse ruimtes o.a. slaapkamers, overloop en speelkamer werden voorzien van een houten vloer van Meubiflex.


“Als je over de drempel stapt, weet je niet wat je ziet”


Opbergkasten door het gehele huis werden op maat vervaardigd door Vos Interieur & Stijl.

Licht en hoogte
Met uitzondering van de buitenmuren – en zelfs daar zijn nog aanpassingen doorgevoerd – is in feite dan ook niks overeind gebleven. “Een boerderij is in de regel knus, gezellig, maar ook een tikkeltje donker”, zet Harry uiteen. “Daarom hebben we veel licht naar binnen gebracht. Zo zijn alle slaapkamers van een erker voorzien. In de hal hebben we zelfs van boven verticaal licht naar binnengebracht. Ook hebben we in alle kamers optimaal de hoogte benut. Daarvoor hebben we een groot aantal plafonds eruit gesloopt.

De stijlvolle toegangspoort is geleverd door Gelmo Hekwerk bv.

Indeling van ruimten
De bewoners tonen zich ook erg gelukkig met de nieuwe routing in de woning alsook met de indeling van de ruimten. Prachtige slaapkamers met eigen badkamer, een sportzolder en een zwembad annex fitnessruimte in de kelder. De traditionele droge koele plek is, zoals het hele inpandige, op sublieme wijze getransformeerd naar de wooneisen van deze tijd.

Qua uitvoering van de werkzaamheden heeft Boley zich beperkt tot het installeren van de prachtige strakke open gashaarden in de woonkamer en de master bedroom en enkele meubelmaker werkzaamheden. De kwalitatieve trendsetting is door de andere uitvoerende vaklieden naadloos doorgetrokken. De vrouw des huizes vat het treffend samen: “Dit is echt een heerlijk huis.”

Tekst: Webredactie
Fotografie: Dré Wouters

 

Meer projecten van Boley bekijken?

___