
Aan de rand van een dorp in Noord-Brabant, te midden van de weilanden, ligt Casa Slice. De duurzame houtskeletwoning is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen sKin architects en de nauw betrokken opdrachtgevers. Het is een fraai staaltje architectuur dat je eerder in Noord-Europa zou verwachten dan in Nederland. The Art of Living bezocht de woning en sprak met architecten Clemens Boons en Elke Goossens en met de bewoners.
Eenvoud, rust en duurzaamheid
Aan dit fraaie voorbeeld van architectuur en vakmanschap ging een intensief ontwerp- en bouwproces vooraf. Clemens: “De opdrachtgevers hadden heel duidelijke ideeën als het gaat om de duurzaamheid en de inrichting van hun toekomstige woning. Toen ze contact met ons opnamen, hadden zij al referentiebeelden van verschillende woningen verzameld. Deze beelden gaven een goede impressie van de sfeer die ze voor ogen hadden: een uniek huis, eenvoudig van vorm, veel licht en ingebed in het landschap.” Omdat het ontwerp- en bouwproces de bewoners erg interesseerde, hebben ze veel naar zich toegetrokken op het gebied van onderzoek en begeleiding. Ze kozen voor houtskeletbouw vanwege het gebruik van duurzame en volledig recyclebare materialen. Bovendien is een constructie van houtskelet goed te isoleren. Het open, houten raamwerk van de wanden, vloeren en daken is gemakkelijk te vullen met isolatiemateriaal. De woning is verder energieneutraal. Koken gaat elektrisch en door de installatie van een warmtepomp is er geen gas nodig om het huis te verwarmen. Elke: “Vanwege de landelijke ligging van de kavel hadden de opdrachtgevers duidelijk de wens uitgesproken een huis te willen bouwen waarin ze letterlijk en figuurlijk kunnen ‘aarden’. Al gauw kwam het idee van een schuur bovendrijven, een lang gerekt volume waarin alle vertrekken zich dicht bij de grond bevinden. Om de puurheid van de schuurvorm vast te houden, hebben we gezocht naar de mogelijkheid om alle functies van de woning binnen één volume te laten vallen. Over al onze projecten kun je eigenlijk wel zeggen dat we streven naar absolute puurheid in een vorm die past bij de opdrachtgever of de locatie en het liefst natuurlijk bij allebei. Die puurheid zoeken we met name in de detaillering, in het zo strak mogelijke ontwerp en in de materiaalkeuze. In het geval van dit project zijn het ontwerp en de materialen in volledige samenspraak met de opdrachtgevers bepaald.”
Indeling ruimtes
De houten gevelbekleding van het huis zorgt voor een natuurlijke uitstraling en past perfect bij het omringende landschap. Als je naar de woning kijkt, zie je een eenvoudig volume met een uitsnede die aan de achterkant uitsteekt om spanning toe te voegen aan het geheel. De vrijgekomen ruimte aan de zijkanten van deze uitsnede is voorzien van beglazing en zorgt voor een bijzondere lichtinval. Aan de voorkant oogt de woning vrij gesloten, maar de achtergevel is grotendeels van glas. Opvallend is de asymmetrische kap. Aan de achterzijde van het huis maakt de kap een minder steile hoek dan aan de voorzijde. Bovendien loopt het dak aan de achtergevel verder door naar beneden, waarmee de veranda binnen de woning valt en geborgenheid uitstraalt. In beide kopgevels komt deze asymmetrie weer subtiel terug in de vorm van de ramen. Het terras met overkapping straalt meerdere sferen uit doordat er gevarieerd wordt met open en dichte vensters boven het inpandige terras. De zonnepanelen die in het dak zijn geïntegreerd, vallen nauwelijks op.
Een opgeruimd plaatje
De woning is gelijkvloers en is opgedeeld in comfortabele en knusse ruimtes met zeeën van licht. Clemens: “Het idee van de uitsnede die we hebben aangebracht, is heel bewust gekozen. Het voegt niet alleen spanning toe aan het ontwerp, maar het bepaalt ook de verhoudingen tussen de binnenruimtes. Waar rechts van de uitsnede zich de privévertrekken bevinden, wordt er links geleefd. Alle vertrekken aan de achterzijde van de woning zijn voorzien van grote raampartijen om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten. Om de rust te bewaken zijn de geïntegreerde garderobekasten in de entree bijna onzichtbaar weggewerkt. Clemens: “In onze ontwerpen denken wij graag mee over het vaste meubilair. Voor de indeling van de woning is het daarom heel belangrijk dat de opdrachtgevers goed nadenken over wat zij met de ruimte willen doen, hoe ze leven, waar de prioriteiten liggen en hoeveel ze willen opbergen.” De entree met een muur met ingemetselde keien is niet alleen mooi en sfeervol, maar vormt tegelijkertijd een stijlvolle scheiding tussen het slaapgedeelte en de leefruimte. In het leefgedeelte van de woning spelen wittinten, neutrale kleuren en natuurlijke houtsoorten de hoofdrol. Binnen is het houten skelet van de draagconstructie grotendeels zichtbaar gehouden en het houtmotief wordt herhaald in de kastenwand van de keuken. De beige en houtkleurige tinten zorgen voor een rustig en warm interieur. De moderne betonvloer is monoliet afgewerkt, waardoor de vloer tot leven komt. Er zijn zo min mogelijk vensterbanken aangebracht om te voorkomen dat de rust wordt verstoord door losse papieren en andere slingerende spullen. De open verbinding tussen de woonkeuken en de zithoek wordt subtiel doorbroken door een tunnelhaard waardoor je vanuit beide zijden zicht hebt op het vuur. In de haardwand is bergruimte gecreëerd voor het haardhout en ander gerief. Er is geen plafond aangebracht, de ruimte onder het dak is volledig opengelaten. De extra hoogte geeft een ruimtelijk effect. Alle zichtlijnen zijn op het landschap buiten gericht. Het is net alsof de natuur bij je binnenkomt.
Fotografie: Jaro van Meerten
Fotografie: Bart Peters