Eenheid, Tom Kneepken, the art of living

Contrasterende eenheid | Tom Kneepkens

Contrasterende eenheid is wat paradoxaal, maar zeer passend bij deze woning. De vormgeving van de gevel is op zijn zachtst uitgedrukt bijzonder. Uniek in zijn soort is beter op zijn plaats bij deze villa. De woning heeft zowel in interieur als exterieur een sobere en strakke detaillering waarbij gebruik is gemaakt van traditionele materialen zoals riet en hout. Tom Kneepkens Architect is verantwoordelijk voor het prachtige eindresultaat van dit complete ex- en interieur.

Eenheid, Tom Kneepken, the art of living

Elektrische, domotica, verlichting, camera, beveiliging, en zonnepanelen installaties: Van Geffen Electrotechniek B.V.

Eenheid, Tom Kneepken, the art of living

Een horizontaal lijnenspel

De projecten van Tom Kneepkens verschillen veel qua stijl. De plek en het wensenpakket van de opdrachtgevers in combinatie met de relatie met de zon zorgt voor telkens een ander resultaat. Dit woonhuis is gelegen aan de rand van het dorp. De gemeente wilde graag traditionele, statige woningen aan deze doorgaande weg, omdat dit tevens een uitvalsweg van het dorp is. De vormgeving van de villa is ontstaan door te kijken naar hoe je binnen wil wonen. Dat heeft ook de indeling en plaats van ruimtes bepaald in het geheel. De villa is ontworpen van binnen naar buiten en dat heeft gezorgd voor eenheid.

Warmte installaties: Jack Coolen Installatietechniek.

Eenheid, Tom Kneepken, the art of living

Lengte met tussenvolume

De keuken is aan de achterzijde gesitueerd en de living aan de voorzijde. Daartussenin is een soort tussenvolume geplaatst; een houten volume waarin verschillende functionaliteiten zijn gesitueerd. Om het geheel gevoelsmatig ruimtelijker te maken zijn vides toegevoegd in de zogeheten verbindingsruimtes, één bij de entree en de andere bij de trap. De hal is doorgetrokken over de gehele lengte zodat het gevoelsmatig één ruimte is die afgesloten kan worden. Het spel van eenheid, open- en geborgenheid is hier heel voelbaar.

Ontwerper exterieur en interieur: Tom Kneepkens Architect. Elektrische, domotica, camera, beveiliging en zonnepanelen installaties: Van Geffen Electrotechniek B.V. Zwembad: Zwedak Recreatiebouw. Rieten kap: Rietdekkersbedrijf de Laat.

Eenheid, Tom Kneepken, the art of living

Hoofdaannemer: Aannemersbedrijf Gebr. Peeters. Leverancier gevelstenen: Steenfabriek Vogelensangh.

 

Robuuste en organische tuin

Zo strak als het exterieur gebouwd is, zo organisch is de tuin van vormgeving. De tuin is een mooie tegenhanger van de moderne architectuur met strakke belijning. Vandaar het robuuste en organische dat in de tuin domineert. Deze woning is in de diepte op het perceel geplaatst, in het midden van de kavel. De tuin loopt geheel rondom. Zo is er altijd wel ergens in de tuin een plekje om te genieten.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Milou Vogels geschreven voor magazine nr.3 2020
Fotografie: Peter Baas

____
Wil je nog meer project Tom Kneepkens Architect?