Cosentino lanceert EARTHIC® by Silestone®XM in samenwerking met Formafantasma

Cosentino

EARTHIC® by Silestone®XM staat symbool voor een verschuiving in de perceptie van wat mogelijk is binnen de architectuuren designindustrie. Dit baanbrekende onderzoeksproject is ontstaan uit de samenwerking tussen Cosentino en de iconische, Italiaanse studio Formafantasma. Deze samenwerking heeft niet alleen geleid tot een nieuw product, dat onder andere kan worden verwerkt als keukenblad, maar ook een revolutionaire stap voorwaarts in het proces van het transformeren van gerecycleerde en duurzame materialen naar iets wat opmerkelijk nieuw is binnen de industrie van design en architectuur. Een bijzondere combinatie tussen design, duurzaamheid en esthetiek 

Duurzame revolutie 

Cosentino staat wereldwijd bekend als een toonaangevend producent van duurzame materialen voor architectonische en ontwerp toepassingen. Het bedrijf heeft met de introductie van EARTHIC® by Silestone®XM een nieuwe norm gesteld in de industrie door onconventionele en hergebruikte materialen samen te voegen tot een duurzaam concept. Deze samenwerking met Formafantasma benadrukt Cosentino’s langdurige toewijding aan duurzaamheid en zet de koers uit om de impact van hun producten op de toekomst tastbaar te minimaliseren. 

Het belang van design 

Andrea Trimarchi en Simone Farresin van Formafantasma hebben het doel van EARTHIC® treffend verwoord: “EARTHIC® heeft als doel het bewustzijn te vergroten over het belang van design dat verder gaat dan esthetiek en geeft prioriteit aan duurzame productieprocessen.” De samenwerking met Cosentino illustreert een streven naar ontwerpen van binnenuit, waarbij de esthetische keuzes direct in lijn staan met de ethische en duurzame overwegingen.  

De lancering van EARTHIC® by Silestone®XM 

De lancering van EARTHIC® by Silestone®XM vond plaats in april 2024 tijdens een groots evenement in Milaan, waarbij Silestone®XM, als vertegenwoordiger van de volgende generatie minerale hybriq-oppervlakken, de markt betrad met een maximale, kristallijne silicagehalte van 10%. Deze collectie wordt mogelijk gemaakt door de Hybriq+®-technologie van Cosentino, die niet alleen staat voor esthetiek, maar ook voor duurzaamheid door het gebruik van 100% hernieuwbare elektrische energie en 99% gerecycled water in het productieproces. Kortom: een aanwinst voor elk keukenblad! 

Capsulecollectie met een nieuw conceptontwerp 

EARTHIC® is een baanbrekende capsulecollectie met een nieuw conceptontwerp, waarbij tot wel 30% gerecyclede materialen worden gebruikt, waaronder gerecycled glas, PET, biohars en Dekton®-fragmenten. Deze innovatieve benadering, zoals het gebruik van gerecyclede Dekton®-fragmenten om de winning van nieuwe grondstoffen te vermijden, onderstreept het streven naar duurzaamheid. Bovendien wordt post-consumer biohars (tussen 16% en 23%) gebruikt, afkomstig van plantaardige olie en gerecyclede bakolie, samen met gerecyclede plastic flessen, die worden omgezet in unieke deeltjes die het oppervlak verrijken met hun eigen karakteristieke eigenschappen. 

Twee collecties 

De EARTHIC® collectie is geschikt voor gebruik als keukenblad en is onderverdeeld in twee kleurseries, elk met hun eigen unieke esthetiek en inspiratiebronnen: 

De EARTHIC/FFROM X FORMAFANTASMA-serie omvat drie kleurseries die de oorsprong en transformatie van gerecyclede materialen weerspiegelen: 

  • FFROM 01: Een grijs oppervlak met witte gerecyclede PET-fragmenten, resulterend in een subtiel maar intrigerend patroon dat diepte toevoegt aan de samenstelling. 
  • FFROM 02: Een donkerdere grijstint met witte accenten, die een visueel aantrekkelijk contrast creëren en een gevoel van moderniteit en minimalisme uitstralen. 
  • FFROM 03: Een betoverende antracietkleurige achtergrond met gerecyclede PET-stukjes verspreid over het oppervlak, wat doet denken aan een nachtelijke hemel of geologische formaties. 

De EARTHIC/RAW X COSENTINO STUDIO-serie omvat kleuren en patronen die de essentie van materialen in hun meest authentieke staat vastleggen: 

  • RAW A: Een kleur met een zacht donker geaderd patroon op een witte achtergrond, waardoor een gevoel van natuurlijke elegantie ontstaat, vergelijkbaar met verfijnde natuurstenen. 
  • RAW G: Een serene, natuurlijke betonlook met subtiele koperaccenten en vage aderen die een gevoel van vloeibaarheid toevoegen. 
  • RAW D: Een donkere, natuurlijke rotsachtige achtergrond met bronzen strepen die rust en solide elegantie uitstralen door een houtskool landschap. 

Over Cosentino  

Cosentino, als wereldwijd familiebedrijf, staat bekend om zijn innovatieve en duurzame oppervlakken voor architectuur en design. Met merken als Silestone®, Dekton® en Sensa by Cosentino®, biedt het bedrijf ontwerp oplossingen die waarde en inspiratie toevoegen aan het leven van mensen. Deze inzet wordt ondersteund door internationale expansie, een toonaangevend onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma, respect voor het milieu en duurzaamheid, en betrokkenheid bij de samenleving en lokale gemeenschappen. Met distributie in meer dan 120 landen en 9 fabrieken wereldwijd blijft Cosentino een voortrekker op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de industrie van architectuur en design. 

Milaan Salone del Mobile 2024

Afgelopen april 2024 heeft Cosentino de handen ineen geslagen met de wereldberoemde ontwerpers FormaFantasma en een prikkelende installatie met een nieuwe kijk op materialen gepresenteerd tijdens de Milano Design Week. Het was opnieuw een toppunt van design, innovatie en creativiteit. Deze editie werd geconfronteerd met de uitdagingen van het hedendaagse leven, met het oog op de ecologische transitie.

Editor: Media Team

Datum: 04-07-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Cosentino